NRK Meny
Normal

Politiet tester nye blålys

En ny type blålys skal øke politiets synlighet ute blant publikum. Lysene har fått navnet «cruise lights» og skal ikke forveksles de blinkende blålysene.

Nye identifikasjonslys på politibilene

NYE LYS: De nye lysene fungerer som et konstant, svakt, blått lys i ytterst i lysbøylen på politibilen. Formålet er å øke politiets synlighet i ulike situasjoner og miljøer.

Foto: Ådne Sinnes / Politiforum

– Da vi begynte å bruke de nye blålysene trodde folk det var utrykning og ga oss fri vei. Det er ikke meningen, sier politioverbetjent ved Manglerud politistasjon Morten Østraat til Politiforum.

Han er en av ildsjelene bak den nye uniformeringen av politibilene. I 2012 fikk en del politibiler nye farger, og nå er identifikasjonslysene det neste leddet i den nye uniformeringen.

Viktig med mer synlighet

Lysene er i bruk blant politi over hele Europa og i år skal de testes på enkelte politibiler i Oslo-området. De fungerer som et konstant, svakt, blått lys ytterst i lysbøylen på politibilen.

Til Politiforum beskriver Østraat utviklingen som å gå fra hvitt tåkelys med en blå strømpe trukket over til lysbøyler som ved full effekt antakelig kan føre til «epileptiske anfall».

Den viktigste grunnen til at politiet tar i bruk de nye lysene er at politiets synlighet ute blant publikum skal økes.

– Det kan være fint å bruke lysene på patruljer i sentrum natt til lørdag og søndag, eller ved markering av en samlingsplass ved ulykker. Har det skjedd en alvorlig hendelse og vi ønsker at publikum skal se vår tilstedeværelse ekstra godt, er dette ett virkemiddel vi kan bruke, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger