NRK Meny
Normal

Politiet skal fortsatt bære skarpladde våpen

Politidirektoratet forlenget i ettermiddag den midlertidige bevæpningen til 10. desember.

Bevæpnet politi

Norsk politi har båret våpen siden 25. november i fjor. Nå blir bevæpningen ytterligere forlenget. Bildet viser en politimann i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Årsaken til at bevæpningen blir forlenget, er ikke en endret trusselvurdering, men at politiet trenger mer tid på å vurdere situasjonen etter terrorangrepene i Paris.

Nyheten kom i ettermiddag da Politidirektoratet (POD) publiserte en kort pressemelding, som gir etatens 6000 politifolk ytterligere 10 dager bevæpning.

Vidar Brein-Karlsen

Statssekretær Vidar Brein-Krlsen sier en søknad om ny forlengelse vil bli grundig vurdert.

Foto: NRK

Forlengelsen er i tråd med en tidsramme satt av Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) til NRK.

– Ikke endret trusselbilde

«Bakgrunnen for beslutningen er ikke et endret trusselbilde, men at POD vurderer det som nødvendig å opprettholde forhøyet politiberedskap inntil PST og politiet er gitt tilstrekkelig tid til å vurdere det nasjonale trusselbildet i lys av den siste tids hendelser i Europa», skriver POD.

Justisdepartementets har gitt POD frist til 10. desember med å komme med en ny tilråding. Innen den datoen skal POD og PST ha vurdert situasjonen etter terroren i Paris, og kommet med sine anbefalinger.

– Hva skjer etter 10. desember?

– Dersom PSTs trusselvurdering tilsier det, og POD ønsker det, så kommer vi til å behandle en eventuell søknad om ytterligere forlengelse, på samme måte som tidligere, sier Brein-Karlsen til NRK i kveld.

– Ikke snikinnføring

Han avviser tvert at de stadige forlengelsene dreier seg om en snikinnføring av bevæpnet politi.

– Det er meningsløse påstander. Vi har tatt innover oss de trusselvurderingene som PST og POD har fremlagt, og tar vårt ansvar for å beskytte befolkningen, sier Brein-Karlsen.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad fra KrF sier det er grenser for hvor enge man kan kalle noe midiertidig.

Foto: NRK

Kjell Ingolf Ropstad fra KrF er utålmodig, og mener det norske samfunnet trenger en avklaring om vi skal ha bevæpnet politi eller ei.

– Etter over et år med midlertidig bevæpning, må vi snart lande på en beslutning. Det er begrenset hvor lenge noe kan kalles midlertidig. Jeg håper at vi skal tilbake til et ubevæpnet politi etter den 10. desember, men nå må vi avvente PSTs vurdering, og så ta den grundige debatten om erfaringene, sier han til NRK

Trenger mer tid

Den midlertidige bevæpningen har hittil vart i 370 dager, etter at den ble innført i november 2014 med henvisning til den økte terrortrusselen mot Norge.

Etter ett år med stadige forlengelser, varslet myndighetene 13. november at 6000 politifolk skulle avvæpnes. Dette ble kraftig kritisert av sentrale Frp-politikere som kalte det uklokt å avvæpne politiet nå.

Noen få timer senere kom terrorangrepet i Paris. Tre dager senere bestemte Politidirektoratet at avvæpningen skulle legges på is. Ny frist ble satt til 1. desember. Nå varsler de at de trenger mer tid.

Skal vurdere permanent bevæpning

I forrige uke ble det klart at justisminister Anders Anundsen (Frp) nedsatte et utvalg som skal vurdere permanent bevæpning av politiet.

– Det handler om hvilke verktøy politiet skal ha i fremtiden, og det er en stor og åpen diskusjon som må tas på annet grunnlag enn føleri, sa Anundsen da under landsmøtet til Politiets Fellesforbund.

Lederen av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener den midlertidige bevæpningen bør gjøres permanent.

– Samfunnsutviklingen er helt klar. Kriminelle bevæpner seg, vi lever i en tid der terrorfaren aldri har vært større, og etter vår mening må politiet bevæpnes, sa Bolstad til Dagbladet før forbundets landsmøte i forrige uke. Han mener at den midlertidige bevæpningen må forlenges inntil Stortinget kan behandle spørsmålet om permanent bevæpning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger