NRK Meny
Normal

Nordea-svindelen: Politiet sjekker navngitte personer

Politet har fått inn flere tips etter at de valgte å etterlyse den ukjente kvinnen de mener har vært med på å tappe en Nordea-konto for 89 milllioner kroner.

– Vi har fått inn et titalls tips som vi vurderer som interessante, sier politiinspektør Gro Smogeli, som leder seksjon for finans- og miljøkriminalitet i Oslo politidistrikt.

Har fått flere tips om navngitt kvinne

Minst to av tipsene politiet har fått inn gjelder den samme navngitte kvinnen. Men foreløpig har ikke politiet fått noe gjennombrudd i etterforskingen, etter at de i går kveld valgte å offentliggjøre overvåkningsbilder av den etterlyste kvinnen.

– Vi er nå i en fase der vi jobber intenst med å følge opp tips som kommer inn, og vil etter hvert sjekke ut eller forhåpentligvis sjekke inn navngitte personer i saken, sier Smogeli.

– Kan det være snakk om en mann i kvinneforkledning, slik noen medier antyder i dag?

– Vi kan selvfølgelig aldri utelukke noe som helst, men vi jobber ut i fra at dette dreier seg om en kvinne.

Antatt hovedmann tidligere svindelsiktet

Den pågrepne 35-åringen er allerede siktet i en større banksvindel-sak, ifølge TV 2.

Han skal ha erkjent at han var tilstede sammen med kvinnen i Nordeas bankfilial på Tveita i Oslo 20. juli, men det er uklart om har har erkjent noe utover det.

Poltiet holder kortene tett til brystet. Steinar Glimsholt, som forsvarer mannen, har ikke besvart NRKs henvendelser de siste dagene, men har tidligere gitt klart uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere saken.

– Generell erfaring fra saker som gjelder økonomisk kriminalitet tilsier at det ofte kan være andre personer involvert, men akkurat nå forholder vi oss til at vi har tre siktede i saken, blant dem denne kvinnen vi ønsker å komme i kontakt med, sier Smogeli.

60 millioner på avveie

Politiet samarbeider nå tett med Nordea for å forsøke å få tilbake rundt 60 millioner kroner som ble overført til en eller flere utenlandske bankkonti.

– Vi er nøkterne optimister. Dette er en langsiktig prosess som er krevende fordi pengene er overført til et land utenfor Schengen-området, og dermed har vi ikke noe formelt politisamarbeid, sier Smogeli.

NRK har grunn til å tro at pengene forsvant til et land i Midt-Østen. Nordea og politiet bruker nå alle formelle og uformelle kanaler de har til rådighet for å spore opp pengene.

Det er banken står ansvarlig for tapet og ikke den rike kvinnelige kontoeieren som ble svindlet.

Nye avhør neste uke

Til uka vil politiet gjennomføre nye avhør av de to siktede mennene som sitter varetektsfenglset.

– I løpet av neste uke tar vi sikte på å foreta oppfølgingsavhør i saken, og vi håper jo selvsagt at det vil gi oss fremdrift i etterforskingen, sier Gro Smogeli i politiet.

Den 32 år gamle bankfunksjonæren som er siktet for å ha vært svindlernes medhjelper i Nordea-systemet, har i avhør hevdet at han ikke har noe med saken å gjøre, og at han er et tilfeldig offer.

Det har ikke lykkes NRK å få tak i hans forsvarer i dag.

Status er at både en mystisk kvinne og 60 milloner kroner er borte, uten at noen har kommet fysisk til skade. Til sammenligning var utbyttet etter NOKAS-ranet, der en politimann ble drept, på rundt 57 millioner kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger