Hopp til innhold

Politidistriktene prioriterer håndheving av sexkjøpsloven ulikt

Det er stor variasjon i hvordan politiet håndhever forbudet mot sexkjøp i Norge. Mens Sør-Trøndelag politidistrikt anmeldte over 160 sexkjøp i fjor, var det bare 20 pågripelser i Rogaland.

Politispanerne

SPANERGRUPPE: Politiet i Trondheim har organisert arbeidet for å håndheve sexkjøpsloven, og med å ta halliker og forhindre menneskehandel, i et eget prosjekt. Det har gitt resultater.

Foto: Ida Thune Øritsland / NRK

Tirsdag fortalte NRK at prostitusjonen har økt i Norge, og spesielt da utenfor Oslo, fire år etter at det ble forbudt å kjøpe sex.

Tall fra politiet viser at av de totalt 376 anmeldte sexkjøp-sakene i fjor, står to distrikter alene bak to tredeler av sakene: Oslo og Sør-Trøndelag.

Det er ikke fordi folk kjøper mer sex i Trondheim, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt.

Arve Nordtvedt

IKKE FLERE SEXKJØP: Årsaken til at det er flere sexkjøp-saker i Sør-Trøndelag politidistrikt enn i andre norske byer er ikke at folk kjøper mer sex i Trondheim, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Nei, vi mener at den arbeidsformen vi bedriver, gjennom oppsøkende urovirksomhet mot miljøer, har en effekt for å forebygge etablering av menneskehandel, gateprostitusjon og virksomhet som er regissert av bakmenn, sier Nordvedt til NRK.

Politiet i Trondheim jobber mot innemarkedet for prostituerte ved å utgi seg for å være sexkunder. Spanerne jobber i gruppa «Pimp It», og hver morgen sjekker de eskortesider på nettet for å få danne seg et bilde av sexmarkedet i byen. De skal ta hallikene og forhindre menneskehandel, men også sexkjøpere blir tatt.

– Ikke gjort nok

Til sammenligning har Rogalandspolitiet kun 20 saker om sexkjøp, men over 400 prostituerte i byen.

Seksjonssjef Bjørn Vidar Bollestad i Rogaland politidistrikt er ikke fornøyd.

– Jeg mener at vi ikke har gjort nok, sier Bollestad til NRK.

– Når det er sagt, har i alle fall politimesteren for inneværende år sagt at dette skal prioriteres. Han har tilført to stillinger, slik at vi er i stand til å opprette en gruppe, forteller seksjonssjefen.

Saker om sexkjøp i norske politidistrikter i 2012

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bøhler: – Skal evaluere

Jan Bøhler (Ap), første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, erkjente tirsdag at mye arbeid gjenstår i politiet.

– Det er ikke jobbet like godt i alle politidistrikter landet rundt for å iverksette og følge opp loven, sa nestlederen i justiskomiteen til NRK.

Ifølge Bøhler finnes det ikke noen profesjonell og god undersøkelse på hvordan situasjonen i prostitusjonsmarkedet i Norge, kanskje bortsett fra i Oslo.

– Det skal vi få, vi skal gjennomføre en evaluering av loven, lovet Ap-politikeren.

– Det grunnleggende er å bygge holdninger i samfunnet, særlig mot det synet at kvinnekroppen skal kunne kjøpes, mener han.

Jan Bøhler om sexkjøpsloven

IKKE GODT NOK: – Det er ikke jobbet like godt i alle politidistrikter landet rundt for å iverksette og følge opp sexkjøpsloven, sa første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Bøhler (Ap), tirsdag kveld.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger