Hopp til innhold

Politiet på Gardermoen jubler for bevæpning

Fra i morgen kan vaktleder på Gardermoen politistasjon, Randi Nymoen-Jahren, bære våpen på jobb. Det er hun veldig fornøyd med.

Politi med skytevåpen på hofta

PÅ HOFTA: Fra og med 10. november kan politiet på Oslo lufthavn bære skytevåpen på hofta hver dag på jobb. Ordningen skal vare i tre måender, men kan forlenges.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Det at vi nå kan ta våpenet som vi trener på å bruke med oss, setter jeg stor pris på. Jeg føler at vi er bedre i stand til å gjennomføre samfunnsoppdraget dere er satt oss til å utføre, sier Nymoen-Jahren til NRK.

9. november ble det klart at Justis- og beredskapsdepartementet går inn for at politiet på Oslo lufthavn Gardermoen skal bære våpen. Ordningen gjelder i første omgang for tre måneder, men kan forelenges.

Tidligere har politiet på flyplassen vært nødt til å ha såkalt fremskutt lagring, det vil si at våpenet er nedlåst i biler som ofte står parkert langt unna. Dermed måtte polititjenestemenn løpe langt ved akutte hendelser der de trengte våpen.

– Vi ønsker ikke å bruke våpenet. Våpen i seg selv kan ikke hindre terror, men vi kan begrense skaden. Ingenting kan eliminere skaden like bra som et skytevåpen. Batong kan ikke ramme like godt noen som vil skade, forklarer Nymoen-Jahren.

Vaktlederen, som også er verneombud, tror alle kollegaene på Gardermoen er for den nye midlertidige bevæpningen.

Blandet respons blant de reisende

På Oslo Lufthavn er responsen fra de reisende blandet på nyheten.

– Det er helt greit. Ikke noe problem for meg. Jeg synes det skulle ha vært der for lenge siden på grunn av det som skjer i verden, sier Morten Jotun Lindalen.

Unni Myrseth

– Jeg synes det er greit i tilfelle det skulle skje noe alvorlig, men jeg er ikke spesielt begeistret. Jeg er heller ikke fan av at de skal bære våpen med seg alle steder, sier Unni Myrseth.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Er det ikke greit å ha våpenet i bilen?

– Nei, det tar altfor lang tid hvis det skulle skje en episode og de må ut i bilen. Mye kan skje innen den tid.

Unni Myrseth synes det er litt skummelt at politiet skal være våpen.

– Jeg synes det er greit i tilfelle det skulle skje noe alvorlig, men jeg er ikke spesielt begeistret. Jeg er heller ikke fan av at de skal bære våpen med seg alle steder, sier Myrseth.

Hennes reisefelle Kari Skarpsno mener derimot at våpen på hofta gir henne en trygghetsfølelse.

– Da har det de trenger av utstyr istedenfor å springe ut til bilen for å hente, sier Skrapsno til NRK.

Politiets Fellesforbund: – Gledelig

Sigve Bolstad

VIL HA GENERELL BEVÆPNING: Lederen av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, er fornøyd med den midlertidige politbevæpninga på Gardermoen, men ønsker at alle polititjenestemenn i landet skal bære skytevåpen i hverdagen.

Foto: Svein Olsson/NRK

Justisministeren varslet også under pressekonferansen at de arbeider med å endre Politiloven for å kunne gjennomføre punktbevæpning raskere, og mer permanent, enn det er rom for i loven nå. I dag må den midlertidige bevæpningen forlenges hver åttende uke, og varer i tre måneder av gangen.

Lederen av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, kaller innføringen av politibevæpning på Norges største flyplass for «gledelig».

– Vi ønsker helt generell bevæpning av politi over hele landet.

– Holder det ikke med punktbevæpning på utsatte steder?

– Vi vet aldri hvor det skjer en akutt hendelse og behovet for våpen oppstår, svarer Bolstad, og viser til tre eksempler på mindre steder i Norge.

– Folket i Norge skal ha lik beskyttelse.

Politiet som vokter landets hovedflyplass risikerer å måtte løpe langt for å hente våpen i en akuttsituasjon.

Han viser også til at Norge er ett av kun fem land i verden som har ubevæpnet politi.

– Vi mener trusselvurderingenemå ligge til grunn, selv om jeg skal være ydmyk og si at vi også må lytte til de som mener vi ikke skal ha bevæpnet politi, sier Bolstad.

– I løpet av ett år, da politiet gikk med våpen, var det 23 vådeskudd. Hva tenker du om det?

– Hvert vådeskudd er uønsket, men jeg tror at når man får mer trening i det daglige, så vil man se en reduksjon i antallet vådeskudd, sier lederen av Politiets Fellesforbund.

Slår alarm om sikkerheten på Oslo lufthavn

AKTUELT NÅ