Hopp til innhold

Politiet om Jonas-drapet: Flere involvert i planleggingen og gjennomføringen

Politiet mener flere av de fem siktede kan knyttes til både planleggingen og utførelsen av drapet på Jonas Aarseth Henriksen (30).

PÅGREPET Jonas Henriksen ble drept 17- august. Seks uker senere er fem personer siktet i saken.

PÅGREPET Jonas Henriksen ble drept 17- august. Seks uker senere er fem personer siktet i saken.

Foto: NRK/PRIVAT

Tirsdag kveld ble nok en mann pågrepet, siktet for drap eller medvirkning til drap.

Fem menn mellom 28 og 35 år er pågrepet for drapet, og politiet har ikke planlagt nye pågripelser.

Vi har ganske mye informasjon om hva som faktisk skjedde i tiden før drapet og i Veernveien (åstedet, red.anm.). Vi jobber med motiv og de enkeltes eventuelle roller, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit til NRK.

17. august ble Jonas Aarseth Henriksen drept og funnet ved ei hytte i Veernveien i Ringerike. Siden er fem personer pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

I bunn ligger en omfattende etterforskning fra politiets side.

– Vi har nå fått en relativt grei oversikt over de faktiske omstendighetene rundt drapet. Av taktiske årsaker har vi valgt å pågripe en og en i denne saken. Og det handler om hva som er mest effektivt og hensiktsmessig, sier Kostveit.

Politiinspektør Odd Skei Kostveit

Politiinspektør Odd Skei Kostveit

Foto: NRK

Etter det NRK får opplyst, skal mannen som ble pågrepet tirsdag ha vært en bekjent av Henriksen fra Hønefoss-området. Som de andre siktede i saken er også han dømt tidligere, blant annet for vold og frihetsberøvelse.

Siktede har fått oppnevnt Ole Magnus Strømmen som forsvarer.

– Han erkjenner ikke straffskyld, opplyser Strømmen til NRK

Ole Magnus Strømmen

Ole Magnus Strømmen forsvarer den siktede 35-åringen som sist ble pågrepet i saken.

Komplisert

35-åringen er ikke avhørt ennå. Politiet har opplyst at det ikke bli gjennomført avhør av den siktede i dag, av «praktiske årsaker». Han blir trolig fremstilt for varetekt i morgen.

Flere av de siktede har ennå ikke forklart seg om saken for politiet.

Det er veldig greit å få de siktedes forklaring tidlig, men når de ikke ønsker det, så forholder vi oss til det. Vi innretter etterforskningen uavhengig om de ønsker å forklare seg eller ikke, sier Kostveit.

Hvor trygge er dere på at dere har pågrepet de som er ansvarlig for drapet?

Vi er ikke trygge på noen ting så tidlig i denne etterforskningen. Det er en komplisert og omfattende sak, og vi kommer til å holde på lenge. Og det er altfor tidlig til at vi har et svar, sier Kostveit.

Anonym Jonas-saken
privat

Jevnaker-mann (35)

Status: Pågrepet i Jevnaker 3. oktober.Siktet for drap eller medvirkning til drap, og er varetektsfengslet i to uker. Erkjenner ikke straffskyld.

35-åringen er straffedømt flere ganger, blant annet for vold, frihetsberøvelse og narkotikalovbrudd. Ifølge NRKs opplysninger var siktede en bekjent av drapsofferet.

mann (32) siktet for Jonas-drapet

Noresund-mann (32)

Status: Pågrepet i Noresund 30. september.Siktet for drap eller medvirkning til drap. Er varetektsfengslet i fire uker. Erkjenner ikke straffskyld.

Tidligere dømt for blant annet vold og salg av dopingmidler. Hovedteorien til politiet skal være at mannen har stått for planleggingen av angrepet på Jonas Henriksen, ifølge NRKs opplysninger.

mann (32) siktet for Jonas-drapet

Hønefoss-mann (32)

Status: Pågrepet tirsdag 26. september.Siktet for drap eller medvirkning til drap. Varetektsfengslet i fire uker. Erkjenner ikke straffskyld.

Han var en bekjent av drapsofferet. Mannen ble innkalt til vitneavhør hos politiet og ble pågrepet under avhørt. 32-åringen er tidligere dømt i flere straffesaker, inkludert vold mot en politibetjent.

mann (30) siktet for drapet på Jonas

Elverum-mann (30)

Status: Pågrepet 20. september i Elverum. Siktet for drap eller medvirkning til drap. Var varetektsfengslet for to uker, som 5. oktober ble forlenget med fire nye uker. Erkjenner ikke straffskyld.

Han er tidligere dømt for blant annet grovt tyveri og trusler, og skal være en bekjent av den første personen som ble pågrepet i saken.

Forsvareren har sagt han er villig til å svare på spørsmål fra politiet.

Mann (28) siktet for Jonas-drapet

Rena-mann (28)

Status: Pågrepet på Rena 14. september. Siktet for drap eller medvirkning til drap. Er varetektsfengslet i fire uker. Erkjenner ikke straffskyld.

Han er straffedømt flere ganger tidligere, blant annet for vold mot politiet. Mannen har ikke ønsket å la seg avhøre i saken, ifølge advokaten på grunn av «tidligere erfaringer med politiet» ikke har tillit til dem.

Politiet vil ikke gå i detalj på rollene, men sier at flere har vært sammen om både planlegging og utførelse.

– Vi legger til grunn at dette var planlagt, og det at Jonas ble lurt ut i Veernveien var en del av planen. Og det gjør det komplisert for oss når det er flere involvert i planleggingen og gjennomføringen av drapet.

Les også Mistanken om at Jonas ble lurt til hytten er styrket

Jonas Aarseth Henriksen ble funnet død på en hytte i Nes i Ådal.

Kostveit sier til VG at også en podkast har påvirket når den siste pågripelsen måtte gjøres. Podkast-redaksjonen «Avhørt» snakket med 32-åringen som ble pågrepet i helgen på en bensinstasjon i Noresund.

Mann funnet død i nærheten av hytte

ÅSTEDET: Politiet har i ukevis holdt dette området avsperret for å gjøre undersøkelser der 30-åringen ble funnet drept.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Den episoden fra Avhørt påvirket våre vurderinger, så det kan jeg si hadde direkte påvirkning på vurderingen vår, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit til avisen.

Drapet på Jonas Henriksen: Dette har skjedd

AKTUELT NÅ