Hopp til innhold

Politiet mistenker omfattende menneskehandel i rommiljøet

Oslo politidistrikt etterforsker nå en sak hvor rumenske romfolk skal være utsatt for grov utnyttelse og menneskehandel. – Jeg er redd dette bare er toppen av isfjellet, sier politioverbetjent Harald Bøhler.

Oslo politidistrikt etterforsker nå en sak hvor rumenske romfolk skal være utsatt for grov utnyttelse og menneskehandel. – Jeg er redd dette bare er toppen av isfjellet, sier politioverbetjent Harald Bøhler.

Oslo-politiet frykter nå at mange rumenske romfolk er blitt lurt av bakmenn til en tilværelse preget av gjeld og tvang.

I ett år har seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt etterforsket en større sak som dreier seg om menneskehandel i rommiljøet i Oslo.

Saken inkluderer sju ofre, som alle tilhører det rumenske rommiljøet.

Politioverbetjent Harald Bøhler

Politioverbetjent Harald Bøhler sier mange romfolk er i en situasjon som gjør at de lett kan bli forsøkt utnyttet av personer med dårlige hensikter.

Foto: NRK
Romkvinne tigger i Oslo sentrum

En romkvinne tigger i Oslo sentrum denne uken. Oslo-politiet frykter nå at mange rumenske romfolk er blitt lurt av bakmenn til en tilværelse preget av gjeld og tvang.

Foto: NRK

– Det er rumenske romfolk som skal ha blitt utnyttet, trolig grovt, i Oslo gjennom både tigging, tyverier og prostitusjon, sier Harald Bøhler, politioverbetjent og leder for etterforskningsavsnittet i seksjonen.

– Fratas id-papirer og settes i gjeld

Han forteller om bakmenn som skal ha lovet mennesker jobb i Norge og kjørt dem hit i buss fra Romania. Men det var ingen jobb som ventet. I stedet skal bakmennene ha satt dem i gjeld ved å kreve tilbakebetalt pengene for reise og kost, og i noen tilfeller også penger for innlosjering og andre løpende utgifter når de er i Norge.

– Summene kan være lave sammenlignet med norske forhold, men for disse personene er de så høye at de har hatt store problemer med å betale tilbake, sier Bøhler.

Ifølge Bøhler står ofrene ofte i et avhengighetsforhold til bakmennene.

– Ofrene fratas id-papirer og har ikke annet valg enn å skaffe til veie til pengene de skylder. Da er de blitt fortalt hvordan det kan gjøres, enten gjennom tigging, tyverier eller prostitusjon, sier Bøhler.

To antatte bakmenn arrestert

To antatte bakmenn sitter nå varetektsfengslet i Oslo. De har begge tilknytning til det området i Romania ofrene kommer fra.

Politiet ble kjent med saken da ofrene selv anmeldte forholdene.

Hva kan du si om det ofrene har fortalt?

– Jeg kan ikke gå i detalj, men det er ingen tvil om at det vi har fått høre om, er tvangssituasjoner hvor det både har vært trusler og utøvd vold knyttet til det å måtte betale tilbake gjeld, sier Bøhler.

Nekter straffskyld

De påståtte bakmennene er siktet for å ha fraktet folk til Norge og tvunget dem til å arbeide for seg ved tigging. Begge avviser via sine forsvarere å ha gjort noe galt.

– Min klient nekter straffskyld og er ikke skyldig etter siktelsen. Jeg oppfatter anklagen som uriktig, og at det ikke er bevismessig grunnlag for siktelsen, sier Marius Dietrichson, som forsvarer den ene påståtte bakmannen, til NRK.

Stian Mæland forsvarer den andre påståtte bakmannen, som også nekter straffskyld.

– Han mener han ikke har truet noen til å tigge eller arbeide for ham, og at hans handlinger ikke er omfattet av menneskehendelforbudet i straffeloven, sier Mæland til NRK.

Ifølge hans klient skylder de fornærmede ham penger for transporten til Norge, en sum på rundt 150 euro.

– Toppen av isfjellet

Rumensk politi anslår overfor NRK at opp mot ti prosent av all tigging fra rumenske romfolk i andre europeiske land har tilknytning til menneskehandel. Det er altså langt fra alle som har en slik bakgrunn, og flere rumenere NRK har møtt i Romania avviser at de har hatt noe med menneskehandel å gjøre.

Ifølge politioverbetjent Bøhler er det vanskelig å si noe konkret om omfanget av menneskehandel i rommiljøet i Norge, men saken som nå etterforskes i Oslo politidistrikt, gjør at han frykter problemet er omfattende.

– Jeg er redd vi kun ser toppen av isfjellet, sier Bøhler.

Hva er det som gjør disse menneskene så utsatte?

– De kommer fra forferdelig dårlige levekår. De er generelt dårlig utdannet, og de har dårlige inntektsmuligheter, sier Bøhler.

– Tror flere vil trekke nordover

En rumensk politimann i den nasjonale spesialenheten mot menneskehandel, som NRK har snakket med, sier at rumensk politi ser at strømmen av tiggere nå går mot nordlige deler av Europa. To hovedårsaker er den økonomiske krisen i Sør-Europa og at det ikke er forbudt å tigge i land som Norge.

Bøhler er av samme oppfatning: Han tror krisen vil føre til at det blir langt flere rumenere tilhørende rommiljøet i Norge, noe han tror vil øke potensialet for utnyttelse og menneskehandel.

– Mange av dem har tidligere livnært seg ute i resten av Europa med strøjobber og tigging der. Den økonomiske krisen har slått inn for fullt nå, og da trekker de nordover, og de har ikke mye å rutte med. De er avhengige av å ta opp lån og få bistand for å komme oppover, og de kommer til et miljø hvor de ikke er kjent, og hvor andre tar full kontroll over livene deres.

Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt er trolig ferdige med etterforskningen av saken til høsten og sender den da over til statsadvokaten, som beslutter om det skal tas ut tiltale eller ikke.

AKTUELT NÅ