Hopp til innhold

Politiet med patron i kammeret: Slik er det i Norden

I de fire største nordiske landene er hovedregelen nå at politiet går med ladde våpen, men Sverige og Finland lar eldre politimenn få velge selv.

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget

Debatten har rast etter at det ble kjent at norsk politi går rundt med en patron i kammeret som standard når de er bevæpnet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Politidirektoratet bekreftet tirsdag overfor NRK at alle polititjenestemenn nå bærer ladde våpen, som en del av den midlertidige bevæpningen.

Etter at en mann i Stavanger klarte å løsne et skudd fra et våpen som en politimann hadde i hylsteret, har blant andre generalløytnant Robert Mood reagert på politiets praksis.

NRK har sett på hvordan politiet håndterer praksisen med kule i kammeret i de nordiske landene. Et likhetstrekk for de største landene, det vil si Norge, Sverige, Danmark og Finland, er at majoriteten av operative polititjenestemenn bærer ladde våpen.

SIG P228

Politiet i Sverige bruker en SIG P228 eller P225 som tjenestevåpen. Nylig ble det innført en endring i regelverket, som innebærer at politiet trenes opp til å bære ladd våpen.

Foto: Wikipedia/Creative Commons

Sverige: – Får velge selv

Politiet i Sverige har SIG P228 pistol med ni millimeter ammunisjon som tjenestevåpen. Våpenet har en sikring på venstre side, som kan håndteres med tommelen.

Johannes Knutsson

Johannes Knutsson, forsker ved Politihøgskolen, er ikke sikker på om det medfører ytterligere fare om politiet har en kule i kammeret. – Det finnes alltid en risiko når man havner i håndgemeng. Gudskjelov ble ingen skadet i Stavanger, men det er en sjanse for at det kan gå galt, sier Knutsson, som er tilhenger av et ubevæpnet politi.

Foto: Politihøyskolen / Presse

For om noen år siden hadde Sverige den samme debatten som nå raser i Norge, etter at det ble bestemt at nye politimenn skulle trene med ladde våpen, forteller Johannes Knutsson, forsker ved Politihøgskolen i Oslo.

– Tidligere skulle det ikke være patron i kammeret, og man måtte høyne beredskapen om man havnet i en situasjon der man måtte bruke skytevåpenet. Det er nå endret, forklarer Knutsson.

Svensk politi avfyrer i snitt seks ganger så mange skudd som i Norge, dersom man tar hensyn til befolkningsmengden, har Knutsson fortalt NRK tidligere.

Magnus Roos, ansvarlig for våpenopplæring i Västra Götalands län, sier opplæring er avgjørende.

– Praksisen tillater oss å velge selv, hvordan vi bærer våpen. I dag bærer den eldre delen av politiet stort sett uladde våpen, den yngre delen bærer fortrinnsvis ladde våpen, sier Roos.

Glock 17

Politiet i Finland bruker en Glock 17, som i utgangspunktet ikke har manuell sikring. Skal på sikt erstattes av Walther P99.

Foto: Wikipedia Commons

Finland: Bevæpnet siden 1918

Finland er det landet i Norden som har lengst erfaring med bevæpnet politi, som ble innført allerede i 1918. Standardvåpenet er en Glock 17, uten egen manuell sikring.

NRK har vært i kontakt med finsk politi, som opplyser at man innførte en hovedregel om at politiet skal bære ladde våpen for noen år siden.

– Dette var i sammenheng med en stor reform, der man endret grunnfilosofi, utdanning og regelverk for å bruke skytevåpen. De politimenn – og kvinner som var ubekvemme med dette, fikk fortsette med det gamle. Men alle nye skal følge det nye regelverket, sier Knutsson.

På begynnelsen av 90-tallet løsnet finsk politi rundt 15 til 20 skudd årlig, men dette tallet har sunket betraktelig de senere år, ifølge forskeren.

Heckler & Koch USP

Politiet i Danmark har en Heckler & Koch USP Compact som standardvåpen, med kule i kammeret på oppdrag.

Foto: Wikipedia Commons

Island og Danmark

Danmark innførte bevæpning i 1965, etter at fire tjenestemenn ble drept i en hendelse. Standardvåpenet er Heckler & Koch USP Compact, uten manuell sikring. Også i Danmark er standarden at politiet bærer våpen med kule i kammeret, opplyser Knutsson.

Politiet i Danmark avfyrte i perioden 2009 til 2013 mellom 32 og 87 skudd, ifølge tall fra Rigspolitiet.

Island er det eneste landet i Norden som per i dag ikke har bevæpnet politi. I desember 2013 var første gang en mann ble skutt og drept av politiet på Island.

Heckler & Koch P30

Politiet i Norge bærer et våpen av denne typen, Heckler & Koch P30, med 9 millimeter ammunisjon i kammeret. Våpenet har ikke ekstra sikring, med «lang vandring» på avtrekkeren.

Foto: Wikipedia/Public Domain

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger