Hopp til innhold

Politiet med gjennombrudd i 24 år gammel drapssak

Politiet mener de har funnet personen som drepte Knut Kristiansen (71) i 1999, men vedkommende døde året etter drapet.

IonS87MV_dU

OPPKLART?: På denne adressen i Oslo ble Knut Kristiansen (71) funnet drept i 1999. 24 år senere mener politiet å ha funnet gjerningsmannen.

Foto: Paul Paiewonsky

20. juli 1999 ble den 71 år gamle språkforskeren Knut Kristiansen funnet drept i sin leilighet på Sandaker i Oslo.

Kristiansen døde som følge av grov vold, og på åstedet var det ikke noe som tydet på at noen hadde brutt seg inn. Han ble sist sett i live 4. eller 5. juli det året.

Politiet etterforsket saken lenge, men drapsmannen hadde et forsprang på to uker.

Språkforsker Knut Kristiansen (71)
Foto: Politiet / Politiet

Den gangen rettet politiet søkelyset mot et kriminelt miljø som 71-åringen hadde kontakt med i forbindelse med sitt arbeid som språkforsker.

Politiet mener nå å være sikre på gjerningsmannen, men vedkommende døde året etter drapet skjedde. Dermed ønsker politiet ikke å navngi gjerningsmannen.

Dette er både fordi den antatte gjerningsmannen ikke vil tiltales og dømmes i en straffesak da han ikke lever lenger, og av hensyn til hans etterlatte.

Gjerningsmann døde året etter

Bistandsadvokat til Kristiansens familie, John Christian Elden, takker politiet på vegne av familien.

John Christian Elden

Bistandsadvokat John Christian Elden.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Dette er en kombinasjon av moderne DNA-teknologi og et våkent etterforskerhode som har gitt en løsning og som gjorde det mulig å koble sammen opplysningene. Det har vært en verkebyll for familien i 24 år, og nå er det mulig å få fred, sier han til NRK.

Det er politiinspektør Grete Lien Metlid og politiadvokat Henrik Rådal som orienterer om saken i presserommet i Politihuset.

– Dette var en mann som i perioder levde et vanskelig liv. Det var perioder med rus og psykisk sykdom. Han var anmeldt for både trusler og vold, blant annet med kniv, sier Grete Metlid om den antatte gjerningsmannen.

Ut fra etterforskningen mener politiet at det kun var Kristiansen og gjerningsmannen til stede, og at han slapp drapsmannen inn, sier Metlid videre.

Oslo politidistrikt holder pressebrief

Politiinspektør Grete Lien Metlid orienterer pressen om gjennombruddet i den 24 år gamle drapssaken.

Foto: Javad Parsa / NTB

Brukte slektsforskning

Cold case-gruppa til politiet har etterforsket saken i to år. De har for første gang brukt slektsforskning i etterforskningen.

Det har vært et pilotprosjekt hos Kripos, sammen med Arkivverket og Oslo universitetssykehus, som har sett på om det er mulig å knytte DNA-spor opp mot slektsdatabaser.

– Gjennombruddet kommer etter denne etterforskningen. Vi har fått nye svar, og ut fra det samlede bevisbildet mener vi oss sikre på hvem gjerningsmannen er, sier Metlid.

Les også Kripos vil søke i kriminelles familie

Heidi Frydenberg i Kripos

Etterforsket i to år

Politiet vet ikke hvilken relasjon det var mellom Kristiansen og gjerningsmannen før drapet skjedde.

– Han var en anerkjent forsker som ofte tok kontakt med ulike mennesker, også folk som hadde det vanskelig, sier Metlid. Gjennombruddet i saken kom gjennom bruk av ny DNA-teknologi.

– Vi hadde DNA fra åstedet, men det ga aldri treff. Teknologien har utviklet seg gjennom årene. Vi fikk etter hvert flere detaljer, blant annet opprinnelse og hårfarge, sier Metlid.

Saken ble etterforsket aktivt i flere år, uten at politiet klarte å oppklare den.

Politiadvokat Rådal understreker at man ikke vil få svar på mange spørsmål i saken, særlig det som går på skyldspørsmålet. Siden mannen hadde en historikk med psykiatri vil dette også kunne hatt betydning for straff, mener Rådal.

Lettet over løsning på saken

Knut Kristiansen var amanuensis ved Institutt for østeuropeiske og indonesiske språk ved Universitetet i Oslo. Han var ekspert på indiske og pakistanske språk.

I en nekrolog skrevet av hans tidligere kollega Rolf Theil, beskrives han som en «fargerik, vidtfamnende og inspirerende personlighet».

Det er en lettelse å se at de har kommet til en løsning på dette. Vi har naturligvis i alle år tenkt mye på det, og at det er veldig trist at det ikke kom noe svar, sier Theil til NRK i dag.

De to hadde kjent hverandre i over 30 år da Kristiansen ble funnet drept.

Han var en veldig åpen og hyggelig mann. Interessert i alle slags mennesker. Han hadde venner fra uteliggere til overklassen på vestkanten. Jeg ble kjent med ham våren 1968. Jeg husker at han fortalte at han alltid hadde en pakke sigaretter i veska. Han røyka ikke selv, men da hadde han en røyk å bomme bort hvis han traff en uteligger. Det var sånn han var, sier Theil.

AKTUELT NÅ