NRK Meny
Normal

Politiet lover fleksibilitet for nordiske borgere

Politiet vil utvise «nødvendig fleksibilitet» for nordiske borgere som reiser med ferge til Norge og ikke har med identitetspapirer etter innførselen av strengere grensekontroll torsdag, men sier de må forberede seg på lengre ventetid.

Grensekontroll pressekonferanse

Avdelingsdirektør for politifag, Knut Smedsrud og Jan Eirik Thomassen seksjonssjef for grense og utlendingsseksjonen, orienterte om den opptrappede grensekontrollen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er ikke norske eller nordiske borgere som skal bli stående igjen på kaia, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Knut Smedsrud.

Han informerte onsdag under en presskonferanse om hvordan de strengere grensekontrollene som innføres torsdag vil påvirke publikum.

Når Sverige strammer til og øker grensekontrollene, er man redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK i går.

Norge trapper derfor opp grensekontrollen langs innfartsveiene til Norge fra torsdag klokken åtte, og innfører grensekontroll på alle ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland.

Artikkelen fortsetter under videoen

Knut Smedsrud i Politidirektoratet sier at nordiske borgere ikke skal stå igjen på kaia om de ikke har legitimasjon.

– Pass det beste reisedokumentet

For reisende betyr det konkret at det vil bli gjennomført ID-kontroller på ferger til Norge fra Danmark, Tyskland og Sverige. I tillegg til intensivert grensekontroll i grensenære områder i Østfold og Hedmark.

– Fergeselskapene har plikt til å kontrollere identitet for reisende som skal til Norge, og vi har i dag gjennomført et møte med reiseselskapene om hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier Smedsrud.

For nordiske borgere som reiser med ferge til Norge og ikke har med identitetspapirer, vil politiet utvise nødvendig fleksibilitet, sier han, men understreker at politiet ber folk om å ta med pass og reisedokumenter.

– Og det vil ta noe lengre tid å passere grenseområdene enn det tidligere har gjort. De som ikke måtte ha med seg legitimasjonspapirer må regne med å bruke ytterligere noe tid, sa han under pressekonferansen.

– Og jeg understreker – det beste reisedokumentet er pass.

– Signal til asylsøkere

Smedsrud sa også at den økte kontrollen er et signal til asylsøkere som ønsker å komme til Norge.

– Å søke asyl er lovlig ved ankomst til Norge. Det kan imidlertid være slik at de har opphold i et land hvor de allerede ha beskyttelse. Da får de vurdere om det er hensiktsmessig å forsøke å søke asyl i Norge, sa han.

Den opptrappede grensekontrollen i Norge skal i første omgang vare i ti dager, mens ytterligere innskjerping av grensekontrollen på land vurderes fortløpende. Også kontroll av samtlige flypassasjerer vurderes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger