Hopp til innhold

Politiet løslater tidligere leiesoldat Andrej Medvedev

Andrej Medvedev oppholder seg i dag på utlendingssenteret på Trandum. Nå vil han kunne oppholde seg på et annet bestemt oppholdssted.

Andrej Medvedev

Andrej Medvedev hevder han har vært vitne til massehenrettelser i Ukraina.

Foto: TELEGRAM

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser til NRK at de vil løslatte den tidligere russiske Wagner-soldaten Andrej Medvedev.

«Bakgrunnen for løslatelsen er at vilkårene for videre internering som følger av utlendingsloven § 106 ikke lenger er til stede», skriver fungerende leder for juridisk seksjon i PU, Jon Andreas Johansen, til NRK.

PU sier at de ikke har anledning til å stille til intervju i forbindelse med saken på grunn av taushetsplikt.

– Godt fornøyd

Hva skjer videre nå?

– Det vet vi ikke detaljert ennå. Nå må vi finne en god løsning utenfor Trandum, sier advokat Brynjulf Risnes, som er forsvarer i saken, til NRK.

Les også: Russar seier han var leigesoldat: – Får ikkje flyktningstatus om han er skuldig i krigsbrotsverk

Andrej Medvedev
Andrej Medvedev

Hvor den russiske avhopperen skal bo i Norge, er foreløpig ikke kjent.

– Vi må alle forholde oss til at det kan være en risiko knyttet til dette. Vi må se hva som blir mulig og hva som blir sagt fremover, sier Risnes.

– Hvordan har han det nå?

– Han er veldig godt fornøyd.

Har søkt asyl

Den tidligere leiesoldaten flyktet til Norge fredag 13. januar. Han oppgir selv å ha deltatt i kampene rundt Bakhmut i Ukraina.

Medvedev søkte nylig asyl i Norge etter å ha krysset Pasvikelva utenfor Kirkenes.

– Vi kan bekrefte han har søkt asyl, og at søknaden blir behandlet på vanlig måte og i henhold til gjeldende regelverk og praksis. Han har rett på innkvartering. Av hensyn til personvernet kan ikke UDI kommentere hvor vedkommende blir innkvartert utover at han ikke innkvarteres sammen med andre asylsøkere, opplyser Belén García de Vinuesa Birkenes, regiondirektør med fagansvar for særskilte innkvarteringsløsninger i UDI.

Avhør

Kripos har gjennomført avhør av Medvedev om hans tjeneste i Wagner-gruppen. Han var med i den russiske leiesoldatgruppa Wagner i flere måneder i 2022 før han rømte, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net.

Norske myndigheter har ikke gitt uttrykk for at de vil sende han tilbake til Russland.

Wagner-gruppen fremmer Putins interesser om å destabilisere vesten og orkestrere en ny kald krig. Hvem står egentlig bak den private skyggehæren?

Wagner-gruppen fremmer Putins interesser om å destabilisere vesten og orkestrere en ny kald krig. Hvem står egentlig bak den private skyggehæren?

Lyspunkt

AKTUELT NÅ