Hopp til innhold

Politiet kritiserer NRK Satiriks-stunt

Komiker Tonje Holm Sandnes fra NRK Satiriks utga seg for å være stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet da hun møtte opp utenfor Slottet under slottsmiddagen i går kveld. Politiet reagerer på stuntet.

NRK Nyheters opptak fra dekningen av slottsmiddagen viser Sandnes på vei inn mot Slottet.

Torsdag kveld var det duket for den høytidelige, årlige gallamiddagen med regjering og stortingsrepresentanter i Slottets store spisesal.

Fra kongefamilien deltok kong Harald, kronprins Haakon og prinsesse Astrid. Totalt var det 190 personer til bords.

Etter at gjestene hadde gått inn på Slottet, møtte en bunadskledd komiker Tonje Holm Sandnes opp ved inngangen.

«Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet»

Satiriks' videoopptak viser at Sandnes går over Slottsplassen og inn Slottets hovedport, den store hovedinngangen. Der presenterer hun seg som Torunn Gåsemyr overfor vaktene.

– Jeg er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, legger hun til, og sier at hun skal på middagen.

Hun gjør så vaktene oppmerksom på at hun ikke hadde med invitasjonen. Da vaktene spør om hun har identifikasjon, svarer Sandnes – eller «Gåsemyr» – først ja, men så at hun heller ikke har «stortings-ID» med, hvorpå vaktene slår fast at de da ikke kan slippe henne inn.

Politiet: Vil ta det opp med NRK

Oslo politidistrikt bekrefter at de er kjent med hendelsen.

– Det var en person som forsøkte å ta seg inn på Slottet og oppga falskt navn. Personen ble sjekket av politiet, og viste seg å være fra NRK. Vedkommende ble avvist av politiet, sier pressesjef Unni Grøndal.

– Jeg kan legge til at vi ikke synes noe særlig om at man utfordrer sikkerheten på Slottet på denne måten, og vil ta det opp direkte med NRK, sier hun.

Gallamiddag for Stortinget p Slottet

Kong Harald og statsminister Erna Solberg på gallamiddagen torsdag kveld.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Skulle ikke ta seg inn på Slottet

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK var kjent med stuntet på forhånd og er uenig i at Satiriks utfordret sikkerheten.

– Personen i sketsjen skulle ikke ta seg inn på Slottet. Det ser forhåpentligvis slik ut i sketsjen, men dette er altså spill, sier han.

På vei ut fra Slottets hovedport gjorde hun det klart overfor en politimann på stedet at hun laget en sketsj for Satiriks.

– Vi hadde en hyggelig og helt udramatisk dialog med politiet på stedet, hvor vi forklarte at vi ikke hadde til hensikt å ta oss inn på Slottet. Politivakten ønsket oss da lykke til videre med sketsjen, sier Halvorsen.

Hva var hensikten med sketsjen?

– Vi lager et program om selskapsliv og politikk, sier Halvorsen.

Hvor langt ønsket dere å gå?

– Dit vi gikk. Hadde vi ikke blitt stoppet, som vi ble, så hadde vi uansett ikke gått inn.

Slottet sier at opptaket ikke var avklart med dem på forhånd.

– En person utga seg for å være gjest til stortingsmiddagen. Vedkommende kunune ikke fremvise hverken invitasjon eller ID-kort, og ble derfor avvist. Når det gjelder spørsmål om anmeldelse, så er dette noe dere må spørre politiet om, sier assisterende kommunikasjonssjef Svein Gjeruldsen til NRK.

Dette er ikke første gang personer fra Satiriks utgir seg for å være politikere.

Thomas Teige har flere ganger utgitt seg for å være utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF), og Sandnes har også tidligere opptrådt som den oppdiktede stortingsrepresentanten Torunn Gåsemyr fra Ap.

Tonje Holm Sandnes

Tonje Holm Sandnes har også tidligere utgitt seg for å være «stortingsrepresentant Torunn Gåsemyr for Ap». Her fra en tidligere episode av Satiriks.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ