Hopp til innhold

Politiet innrømmer svikt etter slakt av terrorøvelse

Politimester i Romerike, Bjørn Hareide, innrømmer svikt da den største terrorøvelsen i Norge noensinne avdekket feil ved hans politidistrikt.

Øvelse Tyr 2012

Øvelse Tyr, der mye foregikk på Gardermoen, avdekket svikt på mange områder for Romerike politidistrikt.

Foto: Politiet/Torgny Alstad

Eirik Rosø

Eirik Rosø fra Politihøgskolen ledet avlueringen etter Øvelse Tyr 2012.

Foto: NRK

NRK.no skrev i går at evalueringsrapporten etter den største terrorøvelsen som har blitt gjennomført i Norge pekte på graverende mangler hos Romerike politidistrikt. Politidistriktet hadde den sentrale rollen som vertsdistrikt for øvelsen.

Politihøyskolens evaluering etter Øvelse TYR 2012, som ble arrangert i fjor høst, konkluderer med at Romerike politidistrikt «har mangler når det gjelder krisehåndtering», samt å passe på Norges hovedflyplass, Oslo lufthavn Gardermoen.

Romerike politidistrikt ville onsdag ikke kommentere kritikken i rapporten, men har nå snakket med NRK og lagt ut en uttalelse på sine hjemmesider. Politimester Bjørn Hareide sier at han vil gå nøye i gjennom rapporten.

– Vi øver for å teste ut løsninger og for å lære, og rapporten gir oss grunnlag for å arbeide systematisk videre for å forbedre oss, sier politimester Bjørn Hareide.

Artikkelen fortsetter.

Bjørn Hareide

Politimester Bjørn Hareide sier at man lærte at man ikke skal dele opp ledelsen i en krisesituasjon.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Omfattende kritikk

I rapporten pekes det på flere problematiske momenter som gjelder politidistriktet:

  • Svikt hos innsatsleder: «I forbindelse med flykapringen, maktet aldri IL (innsatsleder) å være proaktiv i hendelsen.»
  • Forskjellige kanaler på samband: «Viktig informasjon glapp underveis i hendelsen ved dette ekstra «mellomleddet». I et sikkerhetsperspektiv burde alle vært i samme samtalegruppe på sambandet.»
  • Operasjonssentralen sviktet: «Når de måtte forholde seg til flere akutte hendelser, sviktet operasjonssentralen (OPS) evne til å lede, prioritere og koordinere.»
  • Feil plassering av stab: «RPD etablerte stab i lokaler på Gardermoen politistasjon, mens OPS er lokalisert på politihuset i Lillestrøm. Erfaringer fra reelle hendelser og øvelser har dokumentert at fysisk avstand mellom OPS og staben vanskeliggjør beslutningsprosesser, samhandling og informasjonsflyt. Dette ble også en realitet under øvelse TYR 2012.»
  • Ledelsen sviktet: «Politidistriktets ledelse hadde ikke nødvendig forståelse og bevissthet knyttet til OPS funksjon og rolle i krisehåndteringen.»

– Her er det mange faktorer som sviktet, kommenterer leder for evalueringen, Eirik Rosø på Politihøgskolen, til NRK.no.

Krimjournalist Kjetil Stormark, som også har skrevet bok om 22.juli- terroren, synes det er godt at evalueringen av Øvelse Tyr er så ærlig mot politiet, men sa samtidig følgende til NRK onsdag:

– Det er bekymringsfullt at et stort politidistrikt, som har ansvaret for landets største flyplass, får så dårlige tilbakemeldinger etter en stor øvelse.

– Må aldri splitte opp ledelsen

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark mener det er bekymringsfullt at et stort politidistrikt ikke håndterte øvelsen bedre.

Foto: Odd Iversen, NRK

Politimester Hareide forteller at rapporten kommer med kritikk på flere områder. Han er imidlertid klar på hva han mener er det mest konkrete læringspunktet.

– Vi mener selv at det vesentligste forbedringspunktet ligger i aldri å splitte opp ledelsen i en krisesituasjon, sier Hareide.

Han forklarer at man under Øvelse Tyr plasserte politimesteren og hans stab på Gardermoen, mens den operative ledelsen (operasjonssentralen) befant seg på Lillestrøm.

– Vi mener dette bidro til å skape de problemene for innsatslederne og operasjonssentralen som evalueringsrapporten påpeker.

Terroralarm to uker senere

Mye av Øvelse TYR, som be gjennomført i perioden 30. oktober til 1. november utspilte seg på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Tirsdag ble det kjent at det ble slått hemmelig terroralarm bare et par uker etter øvelsen.

Terroraksjonen skulle, ifølge etterretningsopplysningene, finne sted på en internasjonal flyplass i Norge en gang rundt 17. november i fjor.

Nå viser det seg at øvelsen rett i forkant av terrortrusselen avdekket store problemer ved Romerikes håndtering av en eventuell krise på Gardermoen.

Rosø ved Politihøyskolen peker spesielt på det han omtaler som «svikt i rollefordeling og rolleforståelse».

– Her har det ikke vært klare linjer under øvelsen. Man har ledet på feil nivå og tatt avgjørelser på feil nivå, sier Rosø.

Lager handlingsplan

Hareide skriver i pressemeldingen at det allerede i januar ble besluttet at distriktets ledelse i framtiden skal holdes samlet.

– Vi har tro på at dette vil bidra til å skape klarere rammer, trygghet og forutsigbarhet for innsatspersonellet og ledelsen i en eventuell framtidig krisesituasjon, sier Hareide.

Han sier politiet på Romerike skal lage en framdriftsplan for arbeidet med å forbedre seg.

– Etter hvert vil vi kvittere ut det enkelte punkt for å kunne framstå med en god og troverdig krisehåndteringsevne i framtiden, sier Hareide.

AKTUELT NÅ