Hopp til innhold

Oslo-politiet hasteansetter etter voldsepisoder

I lys av hendelsene på Vestli og andre bydeler den siste tiden, skal Oslo-politiet styrkes med til sammen 71 årsverk i løpet av kort tid.

Politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold om volds- og skyteepisodene.

Politiet informerte mandag ettermiddag om hva de gjør i forbindelse med skyte- og voldsepisodene i Oslo den siste tiden.

De 86 stillingene som Oslo politidistrikt er tildelt, skulle egentlig besettes i høst.

Ifølge politimester Hans Sverre Sjøvold er det såpass krevende ressursmessig at de nå velger å ansatte 30 umiddelbart. Disse stillingene går til Enhet øst.

– De kommer så raskt vi får dem på plass, mest sannsynlig i løpet av mai. Det er mange som er interessert i å jobbe hos oss, sier Sjøvold under en pressekonferanse mandag.

Oslo-politiet er også i gang med å organisere aktivitetene rundt de 30 millionene de har fått fra Stortinget. Til sammen skal de ansette 41 personer.

Seks av disse blir satt til forebyggende arbeid, mens seks andre skal til Felles enhet for etterretning og etterforskning. De 29 resterende skal til Enhet øst.

– Ikke svekket

Bakgrunnen for pressekonferansen mandag er de mange skyte- og voldsepisodene i Oslo, blant annet på Vestli, den siste tiden.

Fredag for halvannen uke siden opplevde Natteravn-frivillige at en gruppe på om lag 20 ungdommer kastet stein på dem. Dagen etter skjedde det samme. Politiet har anmodet patruljeringsstopp inntil en trusselvurdering er gjennomført.

– Vi jobber nå med utfordringene både i Oslo øst og Oslo sør, og det er totalinnsatsen som gjelder. Vi bruker alle verktøy vi har, men utfordres på kapasitet. Derfor er det viktig med de ekstra ressursene som nå settes inn, sier Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Hun avviser samtidig påstandene om at Oslo-politiets arbeid mot organisert kriminalitet er svekket etter den omstridte politireformen.

– Dette kjenner vi oss ikke igjen i. Politiet har blant annet gjort 23 beslag av skytevåpen i første kvartal i år. Vi må flere år tilbake for å finne samme antall, sier hun.

Se hele pressekonferansen her.

Én siktet etter skyting

Denne helgen, lørdag kveld, fikk politiet meldinger om skyting og bråk mellom en stor ansamling av ungdommer på Vestli. Flere av dem var ifølge meldingene maskerte, men da politiet kom fram, var alle borte.

Politiet jobber fremdeles med å kartlegge hva som har skjedd, men er sikre på at det ble løsnet skudd ved en pizzarestaurant. En mann i 20-årene er siktet, og skal avhøres mandag, ifølge NTB.

– Han er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, og vi utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser. Det viktigste for oss er å få avhørt ham i dag. Så vil ansvarlig for påtale vurdere varetektsfengsling etter det, sier Anne Alræk Solem, seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo politidistrikt.

I og med at det er 1. mai på tirsdag, vil en eventuell fremstilling for varetekt ikke kunne skje før på onsdag, legger hun til.

Metlid sier politiet har gjort pågripelser i nesten samtlige av skyte- og voldssakene siden i fjor sommer, og garanterer at det blir flere pågripelser.

– Det kan vi si med sikkerhet, sier hun.

Skyting på Vestli i Oslo ingen truffet,

Politiet rykket ut til Vestli i Groruddalen lørdag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Verver ungdom

Flere av sakene er knyttet til kriminelle miljøer og personer politiet kjenner fra tidligere. Leder i Enhet øst, John Roger Lund, merker seg at kriminelle nettverk aktivt verver ungdom.

– Det som bekymrer oss er at vi har noen kriminelle kyniske aktører som bruker ungdommer i sine virksomheter. I noen bydeler har vi ungdommer som faller utenfor skolesystemet, og blir rekruttert inn i kriminelle miljøer der de får anerkjennelse, sier han.

Lund påpeker at det er trygt å bo på Mortensrud, Holmlia, Grorud, Romsås, Vestli, Stovner og Furuset.

– 97 prosent av ungdommene i disse bydelene har aldri vært registrert hos politiet. Det er snakk om en liten gruppering unge, noen av dem kriminelle, som lager den støyen vi ser, sier han.

– Vi skal satse på å bygge tillit til de som ikke ønsker å følge norsk lov, men også sanksjonere når det er behov for det, fortsetter Lund, som har forståelse for at noen føler seg utrygge.

Forebygging

Politimester Sjøvold sier at de på lang sikt må satse tungt på forebygging.

– Vi er allerede godt i gang med å etablere en solid etterretningsorganisasjon. Vi må også slå hardt til mot dem som begår alvorlig kriminalitet, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger