Hopp til innhold

Politiet henter inn 400 ekstra – og Forsvaret kan bli bedt om mer bistand

Politidirektøren forteller at politiet vil gjøre sitt ytterste for å opprettholde ro og orden gjennom koronakrisen. Nå rekrutteres det inn forsterkninger og Heimevernet kan bli bedt om forlenget bistand.

Politi og mannskaper fra Opplandske heimevernsdistrikt 05. Bildet er tatt ved Røgden i Grue kommune mot Torsby på svensk side.

Politi og mannskaper fra Opplandske heimevernsdistrikt 05 utfører grensekontroll. Bildet er tatt onsdag ved Røgden i Grue kommune mot Torsby på svensk side.

Foto: Forsvaret

– Situasjonen er ekstraordinær. Det gjelder både for Norge og resten av verden. Politiet vil til det ytterste opprettholde lov og orden samt prioritere liv og helse, forteller politidirektør Benedicte Bjørnland til NRK.

– For å gjøre det må vi nå bruke de samlede nasjonale ressursene vi har for å opprettholde en tilfredsstillende beredskap, sier Bjørnland.

Politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politidirektør Benedicte Bjørnland forteller at den ekstraordinære situasjonen i Norge gjør at politiet må få støtte fra ulike nasjonale ressurser for.

Foto: Heiko Junge

Det innebærer at Politidirektoratet nå har gjort flere tiltak.

Det arbeides med å rekruttere inntil 400 personer som skal settes inn i aktiv polititjeneste.

Dette er personer som har fullført politiutdannelse, men som i dag ikke arbeider innenfor politietaten.

– Det arbeidet pågår nå. Vi regner med å finne løsninger forholdsvis raskt, forteller Bjørnland.

Forsvaret kan bli bedt om ytterligere bistand

Tirsdag ble det klart at politiet har bedt om bistand fra Forsvaret til å utføre grensekontroll.

Dette gjøres for å begrense smitte av koronaviruset.

– Det at Heimevernet brukes i grensekontroll på denne måten skjer som følge av at vi er i en svært spesiell og ekstraordinær situasjon, forteller Bjørnland.

Mannskaper fra Opplandske heimevernsdistrikt 05. Bildet er tatt ved Røgden i Grue kommune mot Torsby på svensk side.

Mannskaper fra Opplandske heimevernsdistrikt 05 utfører grensekontroll. Bildet er tatt onsdag ved Røgden i Grue kommune mot Torsby på svensk side.

Foto: Forsvaret

Ifølge Aftenposten har det ikke skjedd siden 1905. Da voktet soldater grensen mot Sverige da Norge løsrev seg fra unionen med Sverige.

Det er dermed svært ekstraordinært at soldater settes inn i tjeneste og skal håndtere sivile borgere i fredstid.

Heimevernet skal bidra ved flere av grenseovergangene mot Sverige og Finland. Allerede tirsdag kveld ble de første soldatene utplassert.

– Foreløpig gjelder dette bistandsbehovet for ti dager, men det kan forlenges hvis vi mener behovet fortsatt er der. Politiet skal opprettholde en tilfredsstillende beredskap. Hvis vi mener det er nødvendig vil vi be om ytterligere bistand fra Forsvaret, sier Bjørnland.

Militærpoliti fra Heimevernet.

Militærpoliti fra Heimevernet. Bildet er tatt under øvelsen Trident Juncture 2018.

1000 ansatte i karantene

Hun presiserer at politiet følger rådene fra de norske helsemyndighetene. Det innebærer at antall smittede i Norge vil nå toppen i perioden mellom mai og juli.

Det vil bety at også mannskaper innen for politi og rettsvesenet sannsynligvis vil bli smittet.

Ifølge Politidirektoratet er rundt 10 personer ansatt i politiet bekreftet smittet med covid-19. Mer enn 1000 ansatte er satt i karantene.

Behovet for bistand fra Forsvaret vil derfor med stor sannsynlighet ikke bli mindre for politiet, men snarere øke i ukene fremover.

Politidirektøren vil ikke si noe om Forsvaret kan bli bedt om å bidra med ytterligere ressurser eller når det eventuelt vil skje.

HV-soldater har allerede bistått politiet på Gardermoen. Der har de bidratt under politiets arbeid med vakthold og grensekontroll.

HV-soldater har allerede bistått politiet på Gardermoen. Der har de bidratt under politiets arbeid med vakthold og grensekontroll.

Foto: Terje Pedersen

Skal ikke utøve makt

HV-soldatene som nå støtter politiet ved grenseovergangene er gitt klare føringer av politiet. De er gitt en begrenset politimyndighet og skal være ubevæpnet.

I instruksen er det gitt følgende rammer for maktbruk:

«Militært personell skal løse bistandsoppdraget ved bruk av råd, opplysning og tilrettevisning uten bruk av fysisk makt.»

Hvis HV-soldatene får problemer under tjenesten skal de be politiet om hjelp. Militært personell får ikke utføre pågripelser på egen hånd.

«Dersom utlendingen ikke etterkommer ordre om bortvisning skal det ikke brukes fysisk makt for å stanse utlendingen, men politiet skal varsles for å forestå eventuell pågripelse eller bortvisning.»

HV-soldatene vil være ubevæpnede og er gitt begrenset politimyndighet.

HV-soldatene vil være ubevæpnede og er gitt begrenset politimyndighet.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Det er viktig at det ikke er noen tvil om at politiet er samfunnets sivile maktorgan. Vi er opptatt av at det skal være tydelig og ryddig overfor de borgerne som møtes på grensen, forteller Bjørnland.

Foreløpig er det innkalt 300 soldater fra flere heimevernsavdelinger. Oppdraget vil vare frem til 26. mars, men kan altså bli forlenget.

Soldatene kommer fra Opplandske heimevernsdistrikt 05, Trøndelag heimevernsdistrikt 12, Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14, Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt 16 og Finnmark heimevernsdistrikt 17.

HV-soldatene er under kommando av politimesteren i distriktet der de utfører tjenesten.

AKTUELT NÅ