Hopp til innhold

Politiet henla anmeldelse om Facebook-trusler mot Sophie Elise: – Vi leser det ikke sånn

Bloggeren leverte skjermdumper av Facebook-truslene sammen med anmeldelsen, men saken henlegges på bevisets stilling.

Sophie Elise Isachsen

SKUFFET: – Det er første gang i mitt liv jeg har følt på en redsel. Ikke bare for meg, men også for foreldrene mine, som sitter i Nord-Norge og ikke føler at de kan passe på meg, sier Sophie Elise om truslene på Facebook i Ukeslutt.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I fjor høst anmeldte Sophie Elise Isachsen (22) flere personer på Facebook, som i en skjult gruppe skal ha oppfordret til voldtekt og vold, samt kommet med drapstrusler mot bloggeren.

I anmeldelsen leverte 22-åringen skjermdumper av truslene mot henne, skrevet under fullt navn. Tidligere denne uken ble det kjent at Isachsens anmeldelse er henlagt på bevisets stilling.

«Det er dessverre realiteten, dette gjør vondt», skrev Isachsen på bloggen om henleggelsen.

– Ingen bør oppleve at noen prøver å klatre inn vinduet ditt, eller kaste ting på deg når du jobber som DJ. I hvert fall ikke spre et privat bilde av deg der du har sex. Det mener jeg at man ikke bør tåle, sier hun i Ukeslutt i NRK P1.

– Vi leser meldingene annerledes

Konstituert påtaleleder for politiet i Vestfold Magnar Pedersen, som har henlagt saken, sier henleggelsen skjedde på grunn av bevisets stilling. Politiet deler ikke 22-åringens oppfatning av meldingene.

Magnar Pedersen

HENLA ANMELDELSE: Etter å ha lest alle meldingene på skjermdumpene til Sophie Elise, vurderte politiet det dit hen at saken ikke har tilstrekkelig bevis i seg til å ta ut noe positiv påtaleavgjørelse.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi leser disse meldingene annerledes enn det fornærmede leser. Vi har lest gjennom alle de meldingene vedlagt anmeldelsen, og sånn som vi ser det har vi ikke bevis for at det fremkommer ytringer som er straffbare, derfor har vi henlagt saken etter bevisets stilling, sier Pedersen i Ukeslutt.

Skjermdumper som viser at noen skriver at de ønsker å kjøre over henne, de legger ut adressen hennes, og det blir spurt om noen kan voldta henne. Er ikke det trusler?

– Vi leser det ikke på den måten. Hvis man tar ut enkelte ord av konteksten så kan jo ord oppfattes slik, men vi leser det ut ifra et objektivt syn og ser om det er noe som er straffbart etter loven, som trusler, krenkelser av privatlivets fred, og personforfølgelse, for eksempel.

Kritiserer henleggelsen

I Dagbladet har advokat Ingrid Lauvås, som ikke er tilknyttet saken, kritisert politiets begrunnelse for at det er manglende bevis.

Ingrid Lauvås

KRITISERER POLITIET: Advokat Ingrid Lauvås kritiserer politiet begrunnelse for manglende bevis, og sier hun frykter at trusler og krenkelser på nett er noe politiet ikke tar tak i.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Advokaten sier i Ukeslutt at hun ikke har sett de faktiske truende uttalelsene, men sier at ut ifra det Sophie Elise Isachsen beskriver er henleggelsen rett og slett umulig å forstå.

– Trusler om konkrete hendelser som at folk skal møte på konkrete steder og noen skal ta ansvar for det er konkrete drapstrusler, og det er kjempealvorlig, sier Lauvås.

Til kritikken svarer påtaleleder i Vestfold-politiet:

– Jeg syns det er ganske fantastisk å uttale seg uten å ha sett skjermdumpene. En ting er å høre hva en fornærmede har forklart, men vi har lest gjennom dette og trukket vår konklusjon, sier Pedersen.

– Det er helt sykt

Sophie Elise Isachsen stiller nå spørsmål ved hva som kreves av bevis i denne typen saker.

– Det er helt sykt. Dette forteller at jeg må bli alvorlig fysisk skadet før det er nok bevis. Det er skummelt å tenke på at det skal måtte gå så langt, sier bloggeren fra Harstad.

Årets blogger 2016 - Sophie Elise Isachsen

ÅRETS BLOGGER: Sophie Elise Isachsen er en av Norges aller største bloggere. I 2016 ble hun kåret til Årets blogger på Vixen Blog Awards.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hun forteller at hun blir provosert, og frykter at det finnes yngre mennesker, uten de samme ressursene som henne, som ikke tør å ta opp denne problematikken av redsel for at saken kan bli henlagt.

Administrator i Mannegruppa Ottar, Kai Eriksen, sier til NRK at man ikke kan dra alle over en kam på grunn av det noen få i gruppa har gjort, og at han som administrator ikke kan stå til ansvar for hva andre gjør på internett.

– Vi gjør vårt beste for å holde grumset borte, sier han.

Sophie Elise har klaget på henleggelsen, som nå ligger hos statsadvokaten i Vestfold, Buskerud og Telemark.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger