Hopp til innhold

Politiet forlot våpen i ubevoktet bil under trusselaksjon ved Stortinget

Utenfor Stortinget la politiet igjen et automatvåpen med magasin og patroner i - i en ulåst bil som gikk på tomgang. Dette skjedde mens den massive politiaksjonen pågikk, og mens gjerningsmannen var på frifot.

Store deler av Oslo sentrum ble natt til onsdag sperret av etter at en mann kom med trusler om å sprenge Stortinget.

Det store vaktholdet fortsatte onsdag, etter to politiaksjoner uten resultat. Under en pressekonferanse ved politihuset på Grønland klokken 10.30 ble det sagt at trusselen var uspesifikk, men at de ikke tok noen sjanser.

Ved 9-tiden ble likevel sperringene i gatene rundt Stortinget fjernet og kun de innerste politisperringene som skjermet Stortinget ble stående igjen. I den forbindelse samlet en rekke politifolk seg i en klynge innenfor de innerste sperringene.

Noen meter fra politiklyngen sto bilene deres parkert, og det var i en av disse NRKs reportere fullt synlig så våpenet med magasin og patroner i, mellom førersetet og passasjersetet på en bil som sto med motoren på og dørene åpne. Det var ingen overvåking av bilen og våpenet på dette tidspunktet.

Bilen sto også utenfor politiets sperringer, der forbipasserende hadde fri tilgang. Det var først etter omlag 20 minutter at våpenet ble hentet ut av en av politifolkene på stedet.

Politiets våpen synlig i åpen bil

Våpenet lå fullt synlig i politibilen, og NRKs reportere fotograferte og filmet inn i bilen uten at politiet reagerte.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Ikke i henhold til instruksen

Tjenestevåpenet til politiet er av typen MP5. De blir levert med magasin for 15 og 30 patroner, og den kan avfyre 13 skudd i sekundet.

Professor og forsker ved Politihøgskolen i Oslo, Tor-Geir Myhrer, bekrefter at hendelsen, slik NRK beskriver den, ikke er i tråd med instruksen.

Tor-Geir Myhrer

Professor og forsker ved Politihøyskolen i Oslo, Tor-Geir Myhrer, synes episoden høres «uheldig» ut.

Foto: NRK

– Når et skytevåpen, som i dette tilfellet er tatt fram fra det vi gjerne kaller fremskutt lagring hvor det er låst fast i bilen, så anses tjenestepersonen som disponerer våpenet som bevæpnet. Da skal personen bære med seg våpenet på en slik måte at han har kontroll over det.

Han synes likevel det blir spekulasjoner å anta at onsdagens hendelse kunne vært potensielt farlig. Men sier det var uheldig.

– Det er avhengig av under hvilke omstendigheter det er blitt forlatt slik, men det er helt klart uheldig, og det uheldige er selvsagt at man ikke har full kontroll over våpenet. I verste konsekvens betyr det at dette da kan tas hånd om av andre som ikke skal kunne få hånd om sånne typen våpen, sier Myhrer til NRK.

NRK tar bilde av usikret politibil med våpen i

Ingen politifolk reagerte på NRKs aktivitet rundt den aktuelle politibilen, og ingen av dem la merke til av NRKs reporter fotograferte inn i bilen.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Overraskende at det kunne skje

Ulåst politibil utenfor Stortinget

Politibilen var ulåst, nøklene stod i og motoren var i gang

Foto: Simon Solheim / NRK

Myhrer sier han er overrasket over at noe slikt kunne skje, fordi politiets håndtering av våpen stort sett har vært tilfredsstillende, slik han har vurdert det.

– Det kan være noe med situasjonen i går som gjorde at man fikk denne glippen som vi får tro det er. I utgangspunktet er jeg overrasket over at det skjer.

Myhrer håper gårsdagens hendelse var et uhell, og tror ikke det vil få alvorlige konsekvenser for vedkommende som hadde ansvar for våpenet.

– Jeg har vanskelig for å tro at dette er gjort med viten og vilje, men at det er en forglemmelse. Og den typen reaksjoner som i verste fall kan komme er en straffereaksjon, men det forutsetter at forholdet blir vurdert som grovt uaktsomt. Det er forholdsvis høy terskel for det.

Ledelsen vil undersøke

Ledelsen i oslopolitiet vil snakke med de impliserte for å avklare hva som skjedde da våpenet ble liggende uten tilsyn.

– Det er åpenbart at vi skal ha kontroll på våre våpen, så de ikke kan komme på avveie, sier visepolitimester Hans Halvorsen.

Han vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser denne hendelsen vil kunne få får vedkommende som hadde ansvaret for våpenet.

Spesialenheten vil innhente fakta

Spesialenheten for politisaker sier saken var ukjent for dem inntil NRK tok kontakt.

– Ut fra det dere beskriver finner Spesialenheten grunnlag for å ta kontakt med Oslo politidistrikt for å få mer fakta og informasjon og gjøre eventuelle undersøkelser for å se om det er grunnlag for å iverksette etterforskning, sier leder for etterforskingsavdeling Øst-Norge, Liv Øyen.

Øyen sier den aktuelle straffebestemmelsen er grov uforstand i tjenesten, straffelovens paragraf 325, nummer 1.

– Vi vil da eventuelt vurdere hvorvidt håndteringen av det aktuelle våpenet vil være grov uforstand i tjenesten.

AKTUELT NÅ