Normal

Politiet gjennomgår rutinene etter pågripelsen i Gambia

Politiet skal se om det ting som burde vært gjort annerledes i forbindelse med at 45-åringen, som er siktet for overgrep mot barn i Gambia, kunne forlate Norge mens han var under etterforskning.

Kari-Janne Lid

Leder for sedelighetsavdelingen i Oslo, Kari-Janne Lid, sier politiet i Oslo sendte en bekymringsmelding til gambisk politi.

Foto: NRK

Søndag ble en 45 år gammel norsk mann pågrepet av gambisk politi. Han er nå siktet overgrep mot barn i Gambia, og sitter fengslet i Banjul.

Mannen er tidligere overgrepsdømt i Norge, og etterforskes for et nytt overgrep i Oslo.

– Den saken som ble anmeldt nå i høst er tilnærmet ferdig etterforsket, sier leder for sedelighetsavdelingen i Oslo, Kari-Janne Lid, til NRK.

Hvordan har det seg at han så lett kunne reise ut av Norge?

– I forbindelse med etterforskningen av forholdet i Oslo, så ble det gjort gjentatte forsøk på å oppsøke siktede på ulike adresser.

– Vi fulgte opp tips på at han skulle bo i ulike campingvogner, men vi lyktes ikke å finne den siktede før vi fikk opplysninger om at han hadde reist til Gambia, sier Kari-Janne Lid.

Hun sier at Oslo-politiet fikk informasjon om at siktede skulle bo på en angitt adresse i Gambia, og at det skulle bo barn hjemme hos ham.

Barn under 10 år

Både politiet, Utenriksdepartementet og Kripos måtte på banen da det onsdag ble kjent at den 45 år gamle telemarkingen var blitt pågrepet av politiet i Gambia søndag.

Han er mistenkt for seksualforbrytelser etter at politiet fant seks barn i leilighetens hans og flere minnepinner med bilder av barn.

Ifølge VG skal 45-åringen ha blitt siktet for seksuell omgang med en gambisk gutt på under 10 år i en leilighet i hovedstaden Banjul.

– Vi holder på å sette oss inn i saken og arbeider med å få kontakt med vedkommende, sa pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD til NTB onsdag.

Gambisk politi

Nå er det gambiske myndigheter som har ansvaret for etterforskningen av forholdet 45 er siktet for i Gambia.

– Hvorvidt siktede er avhørt og når dette vil skje, er informasjon UD vil rapportere videre til oss, sier Kari-Janne Lid.

Kunne dere hindret den siktede å reise ut av landet?

– Vi må se på om det er andre ting vi kunne ha gjort annerledes. Nå må vi ha fokus på hva vi kan gjøre videre, i samarbeid med Kripos, opp mot gambiske myndigheter, sier Lid.

– Holder ikke tilbake informasjon

Advokat Sigurd Klomsæt representerer 45-åringen i Gambia. Han har kritisert politiet for å holde tilbake informasjon.

– Dette er informasjon som Klomsæt må innhente gjennom UD, og den norske konsulen i Gambia, sier Kari-Janne Lid.

Oslo-politiet har ikke sendt noen anmodning om bistand til pågripelse, eller andre etterforskningskritt, overfor gambisk politi.

Lid sier at det er den siktede som selv på be om eventuell bistand, gjennom UD, av en forsvarer.

Dømt tidligere

45-åringen ble i 2006 dømt for over 100 overgrep mot sin egen sønn, som ennå ikke var fylt ti år da overgrepene tok slutt i 2002, skriver NTB.

I 2004 ble han også dømt for overgrep mot flere mindreårige til en straff på to år og sju måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger