Holder Breivik isolert grunnet frykt for bevisforspillelse

Breivik vil bli holdt isolert i fire nye uker på grunn av mulighet til bevisforspillelse, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby

– Han var rolig slik han har vært tidligere. Han kom ikke med noen forklaring om saken videre enn det som ble tatt opp, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby om terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Kraby snakket om dagens rettsmøte hvor det ble bestemt at terrorsiktede Anders Behring Breivik fortsatt skal sitte i fullstendig isolasjon.

– Det gjaldt kun spørsmålet om isolasjon slik at han ikke skal ha kontakt med andre innsatte på Ila, sa Kraby på pressekonferansen på politihuset i Oslo.

Behring Breivik fikk ikke medhold i ønsket om å få slippe videre isolasjon. Siktede forklarte at situasjonen er «kjedelig og monoton» og at det er «en sadistisk torturmetode», ifølge dommer Hugo Abelseth.

Rolig

– Rettsmøtet gikk greit. Siktede forklarte seg kort om hvordan han oppfattet situasjonen Beredskapstroppen stod for sikkerheten i forbindelse med rettsmøtet, forklarte han.

Behring Breivik var iført fotlenke og håndjern fredag, og håndjernene var også forbundet med et belte i livet. Rettsmøtet varte i en snau halvtime.

– Han var rolig slik han har vært tidligere. Han kom ikke med noen forklaring om saken videre enn det som ble tatt opp, sa politiadvokaten.

Etter arrestasjonen på Utøya den 22.juli ble Breivik varetektsfengslet i åtte uker, frem til den 19.september, med brev- besøks- og medieforbud.

De fire første ukene har Breivik sittet i fullstendig isolasjon, og det skal han altså fortsatt gjøre.

Isolert frem til rettssaken

Breivik vil bli holdt isolert like lenge som han må sitte i varetekt, helt til rettsaken kommer opp, opplyste Kraby.

– Siktelsen vil prøve å identifisere hvert enkelt forbytelse og offer, fastslo Kraby.

Poltitadvokaten svarte også på spørsmål om hvorfor politiet ikke hadde ringt Breivik tilbake 22. juli, etter at den terrorsiktede hadde ringt politiets nødnummer.

– Forklaringen på at politiet ikke kunne ringe tilbake kan være at mobiltelefonen som ble brukt ikke hadde SIM-kort. Det stemmer også overens med siktedes forklaring om hvordan han fant en telefon i en kiosk på øya, forklarte Kraby.

Leter etter kamera

Politiet har søkt videre etter elektroniske enheter på Utøya, for å forsøke å finne mest mulig. Det er allerede gjort flere manuelle søk.

– Under det siste søket ble det funnet to mobilitelefoner, opplyste politiadvokaten.

Politiet har funnet svært myet materiale og de er to av mange telefoner som er funnet.

– Vi leter etter et kamera, men det har vi ikke kontroll på ennå. Enn så lenge er det ikke dukket opplysninger om et slikt kamera, sa Kraby.

Undersøker spor

Kraby sa at politiet fortsatt undersøker om Breivik samarbeidet med noen om terrorhandlingene.

– Det er per nå ikke dukket opp noen bevis knyttet til om han hadde medhjelpere, sa Kraby.

I de videre avhørene vil politiet følge opp avhøret de hadde med Breivik på Utøya.

– Det varte i åtte timer, og det kom fram flere nye opplysninger som vi vil følge opp, fortalte politiadvokaten.

Politiet følger også opp etterforsknignen mot andre land.

– Det har tidligere vært nevnt blant annet Storbritannia, men så langt har det ikke kommet opp noe. Vi følger likevel opp alle spor, forsikret Kraby.

Storberget fornøyd med svar

I et møte med pressen tidligere i Oslo i dag sa justisminister Knut Storberget at han er fornøyd med svarene fra politiet om terrorangrepet så langt.

Lydloggene fra politiets kontakt med Anders Behring Breivik 22. juli ble frigitt til offentligheten i går.

– Lydloggene kastet lyst på handlingsalternativene politiet hadde. For meg er det ikke så lett å se at politiet hadde mange andre handlingsalternativer, sa justisministeren.

Storberget gjentok at han er glad for de kritiske spørsmålene som har blitt stilt i pressen etter terrorangrepet.

Han er opptatt av at han og politiet vil fortsette å være tilgjengelige for presse og publikum.

SISTE NYTT

Siste meldinger