NRK Meny
Normal

Fylkeslegen frykter systemsvikt ved Oslo-sykehus

Fylkeslegen ber politiet i Oslo etterforske saken der en kirurg fikk ordre om å avlyse hjerteoperasjonen etter at pasienten var lagt i narkose - og heller lot et annet sykehus operere.

Hjerteoperasjon pågår

Høyest kompetanse avgjør hvor kompliserte hjerteoperasjoner skal gjennomføres, sier ledelsen ved OUS.

Foto: PETR JOSEK / Reuters

- Jeg frykter at dette kan være en alvorlig systemsvikt, og råder politet til å åpne etterforsking, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

Han har gjort en faglig vurdering av saken som Oslo Universitetssykehus selv har anmeldt. .

Det vakte oppsikt at en hjertepasienten som var lagt i narkose for å bli operert, ble vekket opp igjen for å bli overført til et annet Oslo-sykehus. Her måtte 65-åringe John Currie vente en uke på ny operasjon. Kort tid etter døde han.

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Fylkeslege Schou har snakket med de fleste involverte i saken.

- Jeg har fått ulike forklaringer på hva som skjedde. Nå må det etterforskes om dette er en systemsvikt, eller om enkeltpersoner har gjort feil, sier Schou.

Beskjeden til kirurgen om å avbryte og overføre pasienten til nabosykehuset, var tatt av avdelingsledelsen, som er felles for de to sykehusene.

- Uenighet mellom fagfollk

Tre ganger de siste månedene har operasjonsklare hjertepasienter blitt flyttet den korte veien mellom Ullevål sykehus og Rikshospitalet. To av pasientene har dødd rett etterpå.

Klinikksjef Otto Smiseth er sjef for hjerte-, lunge- og kar-klinikken og OUS - Oslo Universitetssykehus - og dermed leder både for leger på Ullevål og Rikshospitalet. Han sier at den generelle vurderingen som lå til grunn for flytting av pasienter, var at de skulle komme dit de kunne få best behandling.

Otto Smiseth

Klinikksjef Otto Smiseth

Foto: Ketil Kern / NRK

- Det ble vurdert slik at fordelene ved å være på stedet med høyest kompetanse, var tungveiende, sa Smiseth til NRK da saken ble kjent 12. november.

- Her var det uenighet mellom fagfolk. Det vil det ofte være, og særlig når man er i endringsprosesser, sier klinikksjefen.

Komplekse tilfeller til Rikshospitalet

I den store sammenslåingsprosessen der tre sykehus er blitt til OUS - Oslo Universitetssykehus - har fordeling av pasienter og arbeidsoppgaver blitt en stor konflikt.

Det er blant annet blitt bestemt at de mest komplekse og risikable tilfellene skal til Rikshospitalet. Dermed skal ikke Ullevål-leger lenger utføre operasjoner de har gjort tidligere.

John Currie

John Currie døde rett etter operasjonen.

Foto: Privat

OUS meldte selv saken om John Currie som ble vekket fra narkose, til politiet. Helsetilsynets utrykkingsgruppe har også uttalt seg - den konkluderte med at det ikke er grunn for tilsynet å forfølge saken.

Men det som skjedde, bør være til lærdom for OUS, mener tilsynet.

Tilsynssak og politisak

Familien til Currie var ikke fornøyd med tilsynets konklusjon, og ba pasientombudet se på saken. Senere har Helsetilsynet åpnet egen tilsynssak på bakgrunn av klagen fra de pårørende.

Fylkeslegen har gjennomført intervjuer med helsepersonell og ledere som var involvert i saken.

Kopi av journalen, av avviksmeldingene fra Ullevål og Rikshospitalet og en rekke andre dokumenter ble i dag oversendt fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som fylkeslegen er underlagt, til politiet. Inkludert er også en rekke e-poster og interne notater.

Ullevål sykehus i Oslo

Pasienten lå i narkose her på Ullevål sykehus da kirurgen fikk ordre om å avlyse operasjonen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger