Politiet etterforsker nå om Makaveli Lindén står bak drap i Belgia

MECHELEN (NRK): Belgisk påtalemyndighet bekrefter at Lindén har status som mistenkt i saken, og at de vil avhøre ham i forbindelse med drapet på Johanna Jostameling i den belgiske byen Mechelen.

Åstedet i Belgia

ÅSTED: En kvinne med tysk bakgrunn ble funnet drept leiligheten over denne butikken i den belgiske byen Mechelen. Belgisk politi etterforsker nå om Makaveli Lindén sto bak drapet som ble oppdaget den 24. oktober.

Foto: Philip Lote / NRK

Av hensyn til etterforskningen er belgisk politi svært tilbakeholdne med informasjon i saken, men bekrefter overfor NRK at de nå etterforsker Makaveli Lindéns rolle i drapet på den 58 år gamle kvinnen.

Samtidig bekrefter nå norsk politi at de ble kjent med saken «for en stund siden», og at de er i kontakt med belgisk politi.

– Jeg kan bare bekrefte at den mistenkte i drapssaken i Norge også er en mistenkt i vår sak, sier Nele Poelmans ved påtalemakta i Mechelen til NRK.

Politiet undersøker om den svenske 20-åringen kan ha stått bak drapet i den belgiske byen mens han var på flukt fra norsk politi i forbindelse med drapet på Majorstuen.

Johanna Jostameling (58) ble funnet drept i sin egen leilighet den 24. oktober. Ifølge belgiske medier kan hun ha blitt drept allerede den 21. oktober.

Ifølge belgiske aviser skal 58-åringen ha blitt drept med kniv, og det skal ha blitt stjålet gjenstander fra leiligheten hennes.

Politiet i Belgia bekrefter overfor NRK at de nå er i kontakt med påtalemyndigheten i Frankrike med tanke på å få til et avhør med 20-åringen.

Påtalemyndigheten i Belgia, her ved Nele Poelmans.

BEKREFTER: Nele Poelmans ved påtalemyndigheten i Mechelen bekrefter at Lindén er en av de mistenkte i drapssaken.

Foto: PHILIP LOTE / NRK

– Jeg kan bekrefte at den mistenkte som er arrestert i Frankrike for drapet i Norge er en mulig mistenkt i vår sak. Dette er et av sporene vi nå undersøker, sier Nele Poelmans ved påtalemakta i Mechelen til NRK.

Poelmans ønsker ikke å kommentere etterforskningen ytterligere, men sier at det kan bli aktuelt å samarbeide med franske og norske myndigheter, og at han kan bli begjært utlevert dersom han blir tiltalt i saken.

Samarbeider om beslag

Påtaleansvarlig Christian Hatlo sier til NRK at de ble varslet om drapssaken i Belgia «for en stund siden».

Han ønsker ikke å svare nøyaktig på når de ble gjort oppmerksom på drapssaken.

– Det er ikke i forbindelse med drapssaken i Belgia at vi tidlig mistenkte at han befant seg der, påpeker Hatlo.

Da Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike, hadde han med seg en rekke gjenstander som det ble tatt i beslag.

Ifølge belgiske medier skal det ha blitt stjålet gjenstander fra leiligheten til 58-åringen.

Da norsk politi reiste hjem fra Dijon, fikk de med seg beslagene som fransk politi hadde sikret seg.

Hva slags beslag norsk politi fikk med seg fra Frankrike ønsker ikke Hatlo å uttale seg om, men bekrefter at beslagene nå er et tema de er i kontakt med belgisk politi om.

– Beslagene i saken er en av de tingene vi samarbeider om. Jeg var Haag senest i går og diskuterte dette, sier Hatlo til NRK.

Majorstuen-drapet.

BESLAG: Norsk politi forlater tinghuset i Dijon med beslag etter avhørene av drapssiktede Makaveli Lindén.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ikke begjært utlevert

Lindén er ikke begjært utlevert til Belgia. Dersom han blir dette, må norsk påtalemyndighet samarbeide med både franske og belgiske myndigheter for å finne ut løsning.

Hatlo sier norsk politi vil prøve å være i forkant, og at det finnes utleveringsavtaler dersom det vil bli aktuelt.

– Hvis han blir begjært utlevert av Belgia vil vi finne en løsning på det. Stats- og riksadvokaten er varslet, sier Hatlo til NRK.

Funnet drept i leilighet

58 år gamle Jostameling har tysk bakgrunn og har jobbet med mote. Hun bodde alene i leiligheten som ligger i andre etasje over en klesbutikk i den belgiske byen.

Personer som NRK har snakket med beskriver henne som hyggelig og sosial, og at drapet har rystet den belgiske byen.

Mechelen i Belgia

ETTERFORSKER: Det etterforskes nå om Makaveli Lindén står bak drapet i den belgiske byen Mechelen.

Foto: PHILIP LOTE / NRK

Flyktet fra Norge

Bare timer etter drapet på Majorstua i Oslo den 15. oktober, forlot den drapssiktede Makaveli Lindén Norge.

Den svenske 20-åringen tok toget fra Oslo S til Stockholm.

Den 23. oktober ble Lindén pågrepet av politiet i Dijon i Frankrike. Dagen etter ble drapet på Jostameling (58) oppdaget.

Politiet har ikke ønsket å kommentere hvordan 20-åringen tok seg fra Stockholm til Dijon, men det har tidligere blitt kjent at han befant seg i Belgia før han ble pågrepet i Frankrike.

Makaveli Lindén

SISTE NYTT

Siste meldinger