NRK Meny
Normal

Politiet ber om tips og bilder i Galina-saken

Politiet etterlyser fortsatt tips og bilder i forbindelse med etterforskingen av drapet på Galina Sandeva. De ber alle som kan ha bilder fra området rundt operaen på kveldstid onsdag 16. desember om å melde fra.

Stein Olav Bredli

Leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt ber om nye tips og bilder i etterforskningen av drapet på Galina Sandeva.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Politioverbetjent Stein Olav Bredli, som er leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt og etterforskningsansvarlig denne saken, sier til NRK at politiet jobber med saken i hele julehøytiden. De jobber med materialet som er kommet inn og vurderer tips, men at det er litt redusert kapasitet nå juledagene.

I romjulen er det fullt trykk igjen, og Bredli ber alle som kan ha tips, eller som kan ha tatt bilder ved operaen i det aktuelle tidsrommet, ta kontakt med politiet.

Menneskehandelgruppen

Galina

Galina Sandeva (28) ble funnet drept på Bispekaia i Oslo torsdag 17. desember. Hun ble trolig drept dagen før.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den drepte Galina Sandeva var en del av prostitusjonsmiljøet i Oslo. Oslo-politiet har en egen gruppe, Menneskehandelgruppen, som jobber tett opp mot dette miljøet.

Politibetjent Tove Møller er en av dem som kjenner dette miljøet inngående, og hun forteller at det er et miljø der de tar vare på hverandre, selv om det av og til kan forekomme krangler mellom jentene.

Hun forteller at de holder tett kontakt med de prostituerte på utemarkedet i Oslo. Det gjaldt også bulgarske Galina Sandeva, som ble brutalt drept onsdag sist uke. Hun ble funnet i bilen sin på Bispekaia av andre prostituerte.

Tove Møller forteller at Galina Sandeva var en svært positiv og blid jentene, hyggelig og grei å prate med, og hun karakteriserer henne som "veldig oppegående". Galina hadde fortalt at hun planla å investere pengene hun tjente i Oslo, og hun tjente godt, i eiendom i hjemlandet Bulgaria. Galina var også godt likt av de andre jentene i miljøet, fordi hun alltid var blid og hilste på de andre.

Mottok nødanrop fra avdødes telefon rundt drapstidspunktet

Politiet: – Drapet var brutalt

Barn i hjemlandet

De fleste jentene i landet har barn i hjemlandet, men Galina sa at hun ikke hadde det. Noen av de andre jentene har sagt at hun hadde barn, så dette vi vet ikke sikkert, sier Møller.

Politiet vet ikke om Galina hadde hallik eller ikke. Hun sa at hun var helt selvstendig, men ingen av jentene vil innrømme at de har hallik.

Det er ingen av dem som ser på seg selv om offer for menneskehandel. Mange av jentene sier at de andre har hallik, men at de ikke har det selv, sier politikvinnen. Menneskehandelgruppen har inntrykk av at de fleste jentene blir styrt av noen, men det er vanskelig å komme til bunns i det når de ikke vil si noe selv.

– Vi vet at de fleste jentene på gata i Oslo har halliker, men det er veldig vanskelig å få dem til å innrømme det, sier hun til NRK.

– Skulle vi ringt tilbake, ville vi ikkje fått gjort noko anna

– Rivalisering

Tove Møller forteller at det er en viss rivalisering i miljøet, og det går ofte på krangel om territorier. Det blir lett krangel og trusler når noen prøver å etablere seg på et sted der andre mener de har en opparbeidet rettighet til å stå.

Utover det har hun inntrykk av at det er et miljø som tar vare på hverandre.

Skjer det noe på gaten, så sprer det seg veldig fort. Jentene snakker med hverandre, også på tvers av nasjonaliteter. Og de er raske til å ringe oss om det for eksempel har vært en voldelig kunde eller noen som har prøvd å stjele fra dem, sier hun.

Tove Møller har jobbet med menneskehandel i Oslo-politiet siden 2007, og hun kjenner det utegående prostitusjonsmiljøet godt. Før Menneskehandelgruppen ved Organisert Kriminalitet ble opprettet ved Oslo politidistrikt 1. juli i år, jobbet hun blant annet i STOP-prosjektet.

Metlid: – Vet mer om drapet enn vi går ut med

Politiet med nye bilder av Galina Sandeva - håper på flere tips

Bulgaria og Romania

Hun forteller at 30–40 jenter som prostituerer seg utendørs på kvelden, men det er alltid flere jenter som i perioder er i hjemlandet eller jobber i andre europeiske byer.

Det store flertallet er utlendinger, i hovedsak fra Bulgaria og Romania. Det er også noen transvestitter, og de kommer ofte fra Ecuador, men har base i Spania.

De norske jentene har blitt mer og mer borte fra gaten, men politiet vet at en del jobber innendørs, der de markedsfører seg via spesielle sider på Internett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger