Politiet bekymret: Beslaglegger kamuflerte elektrosjokkvåpen blant unge

Politiet møter ungdom med svimerker på kroppen og frykter at skadepotensialet undervurderes. – Bruk av elektrosjokkvåpen kan i verste fall føre til at noen mister livet, sier Trond Mostue, fagansvarlig i Forsvaret.

Elektrosjokkvåpen forkledd som Iphone4

IPHONE4: Jarle Kolstad i Stovner-politiet viser fram et elektrosjokkvåpen forkledd som en Iphone4. – Med mindre man legger ved siden av en original, er det vanskelig å se forskjellen, sier Kolstad.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Jarle Kolstad, leder forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon

Jarle Kolstad, leder for forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon, tror ungdom undervurderer skadepotensialet til elektrosjokkvåpen.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Vi ser med økende frykt på at det begynner å bli mange ungdommer som har dette. For en uke siden traff vi en ungdom på en klubb, som var i besittelse av dette våpenet. Det hadde blitt brukt på flere ungdommer, sier Jarle Kolstad, leder for forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon.

Et annet eksempel er fra april i år, da flere titalls ungdommer var involvert i et masseslagsmål på Linderud i Oslo. Ifølge politiet ble det observert både kniv og elektrosjokkvåpen.

– Vi hadde også en episode for to uker siden, da en ungdom hadde svimerker på halsen. Det sier seg selv at det ikke er bra å få dette på kroppen, sier Kolstad.

Elektrosjokkvåpen beslaglagt av politiet

Flere av elektrosjokkvåpnene Stovner-politiet har beslaglagt er forkledd som andre gjenstander.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Uskyldig utseende

Stovner-politiet har den siste tiden beslaglagt det som tilsynelatende ser ut som en mobiltelefon, en Iphone4, i tillegg til flere elektrosjokkvåpen forkledd som lommelykter. Til tross for det uskyldige utseendet, kan disse sende 50.000 volt inn i en menneskekropp.

Konsekvensene kan bli langt verre enn hva mange unge er klar over.

– Det har skjedd dødsfall. Ikke i Norge, men mange i utlandet og da særlig i USA, sier Kolstad.

Ifølge Amnesty omkom 500 personer i USA i perioden 2002 til 2012, som følge av politiets bruk av elektrosjokkvåpen. En av dem var 46 år gamle Linwood Lambert, som ble skutt gjentatte ganger av politiet i Virginia i 2013.

Trond Mostue, fagansvarlig Hærens våpenskole

Trond Mostue, fagansvarlig for mindre dødelige våpen ved Hærens våpenskole, advarer mot bruk av elektrosjokkvåpen.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Trond Mostue er fagansvarlig for mindre dødelige våpen i Forsvaret. Til tross sonderinger i politiet, er Forsvaret de eneste som har lov til å bruke elektrosjokkvåpen i Norge.

– De overstyrer sentralnervesystemet, sånn at du får en fullstendig muskelkontraksjon i alle muskler samtidig, sier Mostue, og forklarer at elektrosjokkvåpen kun skal brukes av personell med spesiell utdanning.

– Ambisjonen er at det skal være «mindre dødelig», men ved treff i hode, nakke eller hals, på kortere avstander, eller på personer som har hjerteproblemer, kan man i verste fall miste livet om man blir eksponert for dette.

Se CBS News' innslag om Linwood Lamberts' dødsfall her:

10.000 i bot

Til tross for at de er ulovlige i Norge, kan ungdom ved et par tastetrykk bestille elektrosjokkvåpen på nettet.

– Det er veldig enkelt å få tak i. Det er bare å gå inn på internett og bestille der, så har man det i løpet av få dager hjem i postkassen, forklarer Kolstad i Stovner-politiet.

– Hvorfor bruker de det?

– Det er tøft å gå med en sånn, tror jeg noen ungdommer føler. Samtidig er det skrekkinngytende dersom man skal true noen.

Blir du tatt med denne, får du 10.000 kroner i bot. Politiet håper ungdommene innser alvoret før det går galt, også i Norge.

– Plutselig kan det være en som har et dårlig hjerte. Da kan det få fatale følger.

Elektrosjokkvåpen formet som lommelykter

Elektrosjokkvåpen forkledd som lommelykter, beslaglagt av politiet på Stovner.

Foto: Arild Sandsvik / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger