Hopp til innhold

Kripos advarer mot økning av ny og sterk metamfetamintype

Det Kripos mener er kriminelle vietnamesiske grupperinger har begynt å innføre en ny og ekstra sterk narkotikatype på det norske markedet. Politiet er bekymret for skadevirkningene.

Det Kripos mener er kriminelle vietnamesiske grupperinger har begynt å innføre en ny og ekstra sterk narkotikatype på det norske markedet. Politiet er bekymret for skadevirkningene.

VIDEO: Kripos mener kriminelle vietnamesiske nettverk står bak innførselen av en ny type metamfetamin i Norge.

I en kjeller hos Kripos får NRK se den sterkeste typen «metamfetamin» som kan lages. Gulhvite, nærmest krystallignende klumper av et stoff som selv i mindre mengder gir en sterkere og mer forlenget rus, noe som kan føre til blant annet hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser.

Stoffet det er snakk om er metamfetamin i sin reneste form. Metamfetamin er et syntetisk sentralstimulerende narkotikum, og har mange av de samme virkningene som amfetamin.

Den nye stofftypen, som kalles «crystal meth», blir som regel røyket, og er mye sterkere enn den vanlige metamfetaminet. I tillegg kan den inneholde en rekke tilsetningsstoffer, som blant annet koffein.

Narkotikatypen har blitt registrert i Norge tidligere, men politiet mener økningen de siste årene gir større grunn til bekymring.

– Betydelig større beslag

Kari Frey Solvik

Kari Frey Olsen ved analyseavdelingen til Kripos sier man har sett betydelig større beslag den siste tiden.

Foto: Sydnes Jacobsen/Stenersen / NRK

Mens vanlige beslag av metamfetamin i snitt har en styrkegrad på 30 prosent, er styrkegraden på den nye typen målt til opp mot 98 prosent.

I tillegg tyder beslag som har blitt gjort de siste årene på at omfanget av metamfetamin er økende her til lands.

– Tidligere beslag har vært på cirka 10 eller 20 gram per beslag. Nå har vi sett betydelig større beslag. De har vært på flere hundre gram, og opp til et par kilo, sier Kari Frey Solvik, seksjonssjef for narkotikaanalyse hos Kripos om beslagsutviklingen.

Hun forteller at den totale beslagsmengden har vært på 4,7 kilo de siste to årene.

Til Norge via Sverige

Gordon Petterson

Gordon Petterson mener det er kriminelle vietnamesiske miljøer som står bak innførselen av den nye typen metamfetamin.

Foto: Sydnes Jacobsen/Stenersen / NRK

Beslagstallene for metamfetamin har vært stigende i noen år. Den nye ekstremvarianten utgjør ikke en stor del, men utbredelsen den siste tiden gjør Kripos bekymret.

– Vi ser at hovedproduksjonen skjer i Tsjekkia. Innførselen skjer via Tyskland og Polen, deretter Sverige, før den kommer inn til Norge.

I rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge», som fokuserer på trender og utfordringer i 2013 og 2014, skriver Kripos at det er avdekket tette bånd mellom vietnamesere i Norge og Tsjekkia.

Videre skriver Kripos at bruk av «grov vold er utbredt innen disse nettverkene», både internt og ved bruk av torpedovirksomhet.

– Det er da knytninger mellom kriminelle vietnamesiske miljø i Tsjekkia, og kriminelle vietnamesiske miljø i Norge, sier Gordon Petterson, leder for etterretning i Kripos til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marihuanaplantasjer

En rekke større marihuanaplantasjer har blitt avdekket på Østlandet de siste årene. Politiet mener det er de samme som står bak disse, som nå innfører mer metamfetamin.

Foto: Politiet / NRK

Marihuanaplantasjer

I Kripos-rapporten heter det også at kriminelle vietnamesiske nettverk er kjent for å produsere marihuana i Norge. Det har blitt avdekket flere større marihuanaplantasjer i Norge de siste årene.

Et eksempel på dette finner man i februar i år, da politiet fant 700 cannabisplanter i en enebolig i Jessheim sentrum. Ifølge Kripos kobles nå nettverkene som står bak disse plantasjene til tung narkotika.

– Noen av de samme miljøene som har drevet med disse marihuanaplantasjene, altså vietnamesiske kriminelle miljø, er nå også inne på dette markedet med «crystal meth», sier Petterson.

– Prisene synker

Lars Holmen

Lars Holmen i Norsk narkotikapolitiforening mener nedgangen i pris kan tyde på at den totale mengden i Norge har økt.

Foto: Sydnes Jacobsen/Stenersen / NRK

Norsk narkotikapolitiforening holder i disse dager Utdanningskonferansen 2013. Blant problemstillingene som står på programmet, er blant annet utfordringene knyttet til framveksten av «crystal meth».

Med en gatepris på ned til 800 kroner grammet, forsøker de vietnamesiske miljøene i Oslos underverden å utvide sin virksomhet i et marked som tidligere har vært dominert av litauiske og andre østeuropeiske aktører, frykter politiet.

Norsk narkotikapolitiforening mener helsevesenet nå må forberede seg på de store skadevirkningene stoffet gir.

– Vi ser også at prisen på dette stoffet har gått ned betydelig, bare det siste året. Det kan tyde på at det er noen som forsøker å pøse dette ut i det norske markedet, i mye større grad enn det som har blitt gjort frem til nå, sier Lars Holmen, generalsekretær i Norsk narkotikapolitiforening.

Metamfetamin

Poser med «crystal meth» analyseres av Kripos.

Foto: Sydnes Jacobsen/Stenersen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ