NRK Meny
Normal

Politiet rotet bort ID-dokumenter – beklaget etter åtte måneder

Til tross for at asylsøkeren hadde en bekreftet kopi fra politiet på at han hadde levert dem ID-dokumentene sine, brukte de hele åtte måneder på å erkjenne at de hadde rotet dem bort.

Epost fra Politiets utlendingsenhet til syrisk asylsøker

Politiets utlendingsenhet bekreftet at den syriske mannen faktisk hadde gitt dem sine ID-dokumenter, og at de var forsvunnet hos politiet, først etter åtte måneder. Denne eposten fra Politiets utlendingsenhet er anonymisert.

Foto: Skjermdump av epost

– Det var veldig frustrerende, sier Karam Franswa Khushaba til NRK.

Han leverte sitt originale syriske ID-kort og dåpsattesten til Politiets utlendingsenhet 2. februar 2012.

Det var ingen rutine for at asylsøkeren skulle få kvittering og en bekreftet kopi da han leverte inn identifikasjonspapirene sine. Khushaba hadde imidlertid med seg en medarbeider fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), som insisterte på at han måtte få en bekreftet kopi.

– Jeg vet det er viktig at de senere kan bevise at de har levert et originalt dokument til politiet, sier Florentina Grama i NOAS, som fulgte Khushaba til politiet.

Et stempel med PUs emblem, «rett kopi bekreftet», dato og underskrift vitner om at det da var politiet som var i besittelse av de originale dokumentene.

Det skulle vise seg å bli helt avgjørende.

– Trodde politiet tullet med meg

For de innleverte ID-dokumentene ble ikke registrert i politiets datasystemer, og ble sporløst borte.

– Vi var i kontakt med PU, men de skjønte ikke hvilke dokumenter vi snakket om, for det var ikke spor etter dem i deres systemer. Så for alle praktiske formål var det som om dokumentene aldri var blitt levert inn til politiet, sier André Møkkelgjerd, juridisk rådgiver i NOAS.

NOAS og Khushaba sendte over de bekreftede kopiene til PU, men heller ikke da tok de ansvar.

Khushaba stanget hodet i den byråkratiske veggen.

– Jeg trodde nærmest at PU tullet med meg, sier han.

Innrømmet at dokumentene var forsvunnet

Først etter åtte måneder kom innrømmelsen.

«Jeg beklager å måtte meddele at ID-kortet ikke ble registrert inn i systemet på riktig måte, og deretter forsvant (...). Dokumentet har vært forsøkt etterlyst internt uten hell. Beklager igjen for ulempene dette måtte medføre,» skrev en politibetjent i PU.

I etterkant ble Khushabas dokumenter funnet hos PU.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bekreftet kopi fra Politiets utlendingsenhet

Dette var den bekreftede kopien Karam Franswa Khushabas fikk av Politiets utlendingsenhet. Til tross for dette beviset stanget han hodet i veggen i åtte måneder før politiet erkjente det som hadde skjedd og beklaget det.

PU: – Muligheter for feil der mennesker er involvert

PU vil ikke kommentere saken konkret, men svarer at identifikasjonspapirer som leveres til politiet, skal gjennom flere ledd.

– Den som mottar dokumentene, skal registrere dem inn i DUF, som er utlendingsforvaltningens felles saksbehandlingssystem, og loggføre i PUs interne saksbehandlingssystem at det er mottatt, og hvor dokumentet befinner seg. Dokumentene legges så i en pose og påføres DUF-nummer og landkode før de leveres til vårt Dokumentsenter for skanning og arkivering. Enhver forflytning av et dokument skal føres i vårt saksbehandlingssystem, sier kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen.

PU gir personer en bekreftet kopi av innleverte dokumenter, og innførte i 2013 også en rutine med utlevering av kvittering.

I mars 2013 ble også en arbeidsgruppe nedsatt for å se på rutinene for PUs behandling av ID-dokumenter.

– ID-dokumenter er verdifulle dokumenter, og det er viktig å behandle dem med høy grad av sikkerhet og forsvarlighet. Arbeidsgruppen har kommet med en rekke konkrete forslag til bedre dokumenthåndtering, og rutinene er nå innskjerpet. Likevel vil det alltid være muligheter for feil der mennesker er involvert, sier Olsen.

Delnia Hasannia

Delnia Hasannia (22) har fått opphold i Norge, men kan ikke få pass fordi ID-papirene hun sier hun leverte til politiet, er sporløst borte.

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

Advokat: – Noe vi ofte støter på

NRK har tidligere i dag fortalt om 22 år gamle Delnia Hasannia. Hun har fått opphold i Norge, men kan ikke få norsk pass fordi politiet har rotet bort ID-dokumentene hennes.

Ifølge advokat Halvor Frihagen, som jobber med utlendingssaker, er det ikke uvanlig at asylsøkere opplever at innleverte ID-dokumenter forsvinner.

– Det er i hvert fall ikke sjelden. Heldigvis er det ikke noe som skjer i flertallet av sakene, men det er noe vi ofte støter på, sier Frihagen.

Hva er årsaken til det?

– Det er uendelig mange saker, og uendelig mange dokumenter som innleveres, og det er mennesker som håndterer dem. Feilarkivering og andre feil kan selvfølgelig oppstå, sier Frihagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger