NRK Meny
Normal

Politiet avhører lærere og barnevernsansatte

Politiet vil avhøre ansatte ved skoler og i barnevernet for å komme til bunns i om den 13 år gamle jenta som ble funnet død i Valdres var utsatt for grov omsorgssvikt.

13-åring funnet død på denne hytta i Valdres

Den 13 år gamle jenta ble funnet død på denne hytta på Beitostølen i Valdres, etter at jentas mor hadde ringt 113.

Foto: Geir Randby / NRK

En kvinne i 40-årene er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, etter at datteren (13) ble funnet død på en hytte på Beitostølen 31. desember. Det sentrale punktet i saken er hvorvidt moren kunne gjort mer for å redde datteren, som ifølge morens forsvarer kollapset helt plutselig på nyttårsaften.

Mari Lauritzen Hasle

Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innland politidistrikt sier politiet går bredt ut for å komme til bunns i saken der en 13-åring er død.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Stemmer det at datteren kollapset uventet med politiets etterforskning?

– Vi forholder oss til den foreløpige obduksjonsrapporten, som ikke kan konkludere med noe dødstidspunkt. Dette er en del av den videre etterforskningen, sier Lauritzen, som heller ikke kan svare på hvor lenge moren og datteren hadde vært på hytta før dødsfallet.

Ifølge morens forsvarer skal jenta ha hatt kontakt med besteforeldrene nyttårsaften.

Vil avhøre ansatte i barnevernet

Ambulansepersonell som først kom til stedet skal ha reagert på at den unge jenta var svært tynn. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten skal avmagring ha vært en medvirkende årsak til dødsfallet.

13-åring funnet død i Valdres

26. november i fjor dro politiet opp til hytta, etter varsel fra Barnevernet. De banket aldri på døra, men dro etter å ha konkludert med at det ikke var noen på adressen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Etter at saken ble kjent har det kommet frem at 13-åringen skal ha slitt med spiseforstyrrelser. En tidslinje NRK har laget viser at jentas mor i flere år kjempet en kamp for at datteren skulle få et bedre skole – og oppvekstmiljø.

Denne kampen fremheves også av politiet i en pressemelding onsdag, der det også presiseres at en «siktelse ikke er en endelig konklusjon om at omsorgssvikt har funnet sted».

Hasle sier en viktig del av politiets videre etterforskning er å kartlegge hva offentlige etater sitter på av informasjon om 13-åringen.

– Vi vil foreta avhør av personer i offentlige etater, som for eksempel skole og barnevern. Vi er i dialog med dem for å få mer informasjon, og må også ha fritak fra taushetsplikt i forhold til enkelte vitner. Det gjør at det tar noe tid, sier Lauritzen.

Tirsdag ble det også kjent at 13-åringens besteforeldre har sagt ja til å la seg avhøre. Politiadvokaten sier disse, samt andre familiemedlemmer, blir avhørt fortløpende. Politiet har imidlertid ikke fått varslet jentas far. Lauritzen ønsker ikke å kommentere om man kjenner farens identitet.

Ikke avhørt moren

Advokat Aasmund O. Sandland

Morens forsvarer, advokat Aasmund O. Sandland, forteller at kvinnen opplever siktelsen som «absurd».

Foto: Aina Rødal / NRK

Den siktede moren i 40-årene har så langt ikke vært i stand til å la seg avhøre, på grunn av sin helsetilstand. Moren er igjen innlagt på psykiatrisk sykehus tirsdag, der hun i kveld har samtaler med sin forsvarer. Hun har sagt at hun opplever siktelsen som «absurd».

Lauritzen sier politiet håper på å kunne gjennomføre avhør av kvinnen onsdag formiddag, for så å fremstille henne for varetektsfengsling i Gjøvik tingrett.

– Er det forsvarlig å varetektsfengsle henne dersom hun er innlagt på psykiatrisk sykehus?

– Jeg kommer ikke til å kommentere noe som gjelder hennes helsetilstand. Dette er en vurdering som vi gjør fortløpende.

Barneombud Anne Lindboe mener det er åpenbart at noe av sikkerhetsnettet rundt 13-åringen som ble funnet død på en hytte i Valdres på nyttårsaften har sviktet.

Barneombud Anne Lindboe mener det er åpenbart at noe av sikkerhetsnettet rundt den 13 år gamle jenta sviktet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger