NRK Meny
Normal

Politiet åpner sak mot Høyre-politiker

Høyre-politiker Tor Johannes Helleland risikerer å bli straffeforfulgt etter at han har stjålet og spredt nakenbilder av unge norske jenter på internett.

Høyre-politiker trekker seg etter å ha spredt nakenbilder

STJAL BILDER: Tor Johannes Helleland stjal bilder fra unge jenters iCloud-kontoer. Deretter spredte han nakenbildene på internett.

I dag ble det kjent at Høyre-politiker Tor Johannes Helleland, som har stjålet og spredt nakenbilder av norsk jenter på internett, har trukket seg fra alle sine verv.

Han valgte også å stå frem gjennom en pressemelding i den hensikt å unngå spekulasjoner.

Tor Johannes Helleland

TRAKK SEG: Tor Johannes Helleland valgte å stå frem mandag i den hensikt å unngå spekulasjoner.

Foto: Drammen Kommune

Ved å trekke seg fulgte dermed bystyrerepresentanten oppfordringen fra partileder Erna Solberg og handlingene hans kan få strafferettslige følger. Politiet har i dag startet innledende undersøkelser av forholdene i saken, og sier mandag ettermiddag til NRK at de starter opp ny etterforskning.

De har tidligere gjort tilsvarende undersøkelser, men fant da ingen grunnlag for å gå videre med saken.

Allmennpreventivt

– Vi har i morgentimene mandag opprettet en såkalt undersøkelsessak i samarbeid med statsadvokaten her i distriktet. Det skjer etter en anmodning fra Riksadvokaten i går kveld basert på helgens medieoppslag, sa fungerende politimester i Søndre Buskerud politidistrikt Jan Erik Strøm til NRK.no mandag formiddag.

Les også: Riksadvokaten vil ta opp hackar-sak

Les også: Høyre-politiker trekker seg etter nakenbilde-spredning

Les også: Høyre-politiker spredte andres nakenbilder på nettet

Formelt sett var ikke Høyre-politikeren da under etterforskning og det er heller ikke opprettet noen straffesak. Forundersøkelser er vanlig, spesielt i saker hvor det kan være hensiktsmessig med allmennpreventive hensyn.

– Dette innebærer først og fremst at vi kartlegger hva vi tidligere har foretatt oss i denne saken, og ser på om det er noe som burde vært gjort annerledes. Vi gjør også nye undersøkelser i saken for å se hvorvidt det eventuelt kan være grunnlag for å åpne en regulær etterforskning, forklarer Strøm.

Etter at Helleland mandag ettermiddag valgte å bekrefte at det er han som står bak spredningen av bilder, sier Strøm at politiet nå starter ny etterforskning.

Vil ha redegjørelse

Høyre-leder Erna Solberg

– TREKK DEG: Partileder Erna Solberg mente Tor Johannes Helleland burde trekke seg, noe som ble kjent at han gjorde mandag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Bildespredningen har pågått over lang tid og i helgen avslørte VG at IT-konsulent Einar Otto Stangvik brukte seks måneder på å spore opp Helleland. Han informerte også politiet om saken i februar, men det ble ikke gjort noe konkret i – før i dag. Politiet har tidligere begrunnet dette med at det ikke har foreligget en konkret anmeldelse.

Som NRK.no meldte søndag, tok riksadvokaten kontakt med statsadvokaten mandag morgen. Påtalemyndighetene ønsker nå en redegjørelse fra politiet på hva de vet og har av informasjon i saken. Mandag formiddag tok derfor jourhavende statsadvokat Berit Sagfossen fra Oslo Statsadvokatembeter kontakt med politimesteren i Søndre Buskerud politidistrikt.

Beklaget handlingene

– Jeg kan bekrefte at jeg har vært i kontakt med riksadvokaten og med fungerende politimester i det aktuelle politidistriktet. Vi har bedt om en redegjørelse for saken og det gjorde jeg i morgentimene i dag. Deretter får vi ta stilling til om det er nødvendig å gjøre noe ytterligere fra vår side, sier Sagfossen til NRK.no.

I samme intervju sier hun at politiet har opplyst om at de ikke tidligere har ment å ha grunnlag for å gå videre med saken.

Mandag ettermiddag bekrefter Sagfossen at hun har mottatt en notat med opplysninger fra politidistriktet, men sier at hun foreløpig ikke har hatt anledning til å gå nærmere gjennom denne.

Tilknyttet Unge Høyre

Etter det NRK.no kjenner til skal Høyre-politikeren blant annet ha spredt bilder av jenter som er tilknyttet Unge Høyre-nettverket.

NRK.no har prøvd å få en kommentar fra Helleland, men han har så langt ikke svart på noen henvendelser. Kommunikasjonssjef i partiet Sigbjørn Aanes henviser til partiets kommunikasjonsavdeling, mens de igjen henviser til Aanes..

Mandag kom altså Helleland med en uttalelse hvor han beklaget det han hadde gjort. Beklagelsen kan du lese her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger