NRK Meny
Normal

Politiet advarer mot datasvindlere

Politiet advarer igjen mot svindlere som infiserer datamaskinen din med virus som låser maskinen og krever betaling for å låse den opp.

Datavirus

Politiet advarer igjen pc-brukere mot virus som låser datamaskinen.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

«Kripos anbefaler sterkt at det ikke blir betalt, da dette er svindel og pengene går til kriminelle. Betaling er heller ingen garanti for at maskinen faktisk blir låst opp», heter det i en melding på hjemmesiden Politiet.no.

Endrer seg

– Programvare som ransomeware (Malwere), endrer seg fortløpende, og det er krevende å oppdatere veiledere om hvordan programvaren kan fjernes, skriver politiet, som anbefaler at du alltid har operativsystem, programmer og antivirussystem oppdatert.

Politiet skriver også at pc-brukerne bør holde seg til anerkjente antivirusselskaper for oppdatert informasjon om fjerning av skadelig programvare.

«I denne forbindelse er det viktig å huske på at det også er mange useriøse selskaper som tilbyr antivirustjenester. Slike useriøse aktører infiserer i realiteten maskinen din med skadelig programvare.»

Norsk senter for informasjonssikring slo i vår fast at de hadde sett en økning i problemet med virus som krypterer innholdet på vanlige folks datamaskin . Da dukket en rekke slike krav om løsepenger opp hos private brukere.

Betalingsinformasjon

Det er vanlig at brukeren får en får en tekstfil om hvordan «løsepengene», vanligvis noen hundrelapper, skal betales.

Deretter lover personene bak svindelen å sende en passordnøkkel som skal låse opp maskinen, noe som ikke alltid skjer.

Politiet ber folk jevnlig ta sikkerhetskopier av data for ikke å miste dem ved et virusangrep.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger