NRK Meny
Normal

Politidirektoratet snur – forlenger bevæpningen

Politidirektoratet snur, og forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet til 1. desember. Bakgrunnen er situasjonen etter terroren i Paris.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad orienterer om beslutningen.

Vi synes ikke det var naturlig å gå vekk fra den midlertidige bevæpningen slik situasjonen nå forelå, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i POD.

Politiet henter våpen fra kassa

KASSE: Fra og med i morgen skulle politiet egentlig låse ned pistolene i kasser i bilen. Nå blir dette utsatt med to uker, opplyser Politidirektoratet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Det opplyser Politidirektoratet (POD) til NRK. I en pressemelding skriver POD at beslutningen ble tatt etter at ledelsen i POD har hatt møter med ledelsen i PST, Kripos og Oslo politidistrikt.

I pressemeldingen heter det at trusselbildet er uendret, men «uoversiktlig».

– Det viktigste vi nå kan gjøre er å skaffe oss best mulige oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etteretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet.

Snuoperasjon

Fredag, bare timer før terrorangrepet mot Paris, opplyste Politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen av politiet, som ble innført 25. november i fjor, skulle opphøre fra og med i morgen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyser at terrorangrepet i Paris gjør at den midlertidige bevæpningen av norsk politi likevel fortsetter.

Foto: Skolt, Henrik / NTB scanpix

Bakgrunnen for dette var at PST i slutten av oktober opplyste at terrortrusselen mot Norge hadde blitt mindre. Nå har altså Politidirektoratet snudd, men begrunner det altså ikke med at terrortrusselen mot Norge har blitt større.

– Det viktigste vi nå kan gjøre, er å skaffe oss best mulig oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i POD på en pressekonferanse mandag.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har besluttet at overgangen til fremskutt lagring, som innebærer at politiets pistoler er låst ned i en kasse i bilen, utsettes til midnatt 1. desember.

Frp-press

Denne helgen sa Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein til NRK at han mente det ville være en «særs uklok» avgjørelse å avslutte den midlertidige bevæpningen i morgen. Leirstein viste til terrorangrepene i Paris, og mente dette viste at det foreligger en fare for angrep mot Vest-Europa.

Leirstein sa også at dersom den midlertidige bevæpningen ikke ble forlenget, så ville Frp fremme et nytt forslag om generell bevæpning av politiet i Norge.

Dette har tidligere blitt nedstemt på Stortinget, og Leirstein møtte motstand blant flere av de andre medlemmene av justiskomiteen på Stortinget.

Mandag morgen uttalte imidlertid justisminister Anders Anundsen at dagens trusselbilde i Eruopa gjør at politikerne igjen må vurdere om politiet skal bevæpnes permanent.

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen mener at Norge må vurdere en permanent bevæpning av politiet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Støtte fra Høyre

Høyres justispolitiske talsperson, Anders B. Werp, sier til NRK at partiet støtter en fortsatt midlertidig bevæpning av politiet, som følge av PSTs trusselvurdering.

– Den umenneskelige og barbariske terroren i Paris berører oss alle. Den viser at sikkerhet ikke er en selvsagt ting. Nok en gang blir vi minnet om at sikkerheten i samfunnet raskt kan endre seg i møtet med kaldblodige og kyniske verdier, sier Werp.

Medlem i justiskomiteen, Hårek Elvenes (H) mener at politiets faglige råd må legge til grunn og at fortsatt midlertidig bevæpning er en naturlig konsekvens av terrorhandlingene i Paris.

– Samfunnssikkerheten må settes i høysetet i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon med terrorfare. Det gjelder hensynet til borgerne så vel som politiet som står i en krevende situasjon, sier Elvenes til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger