Politibomben i Ski: Fant håndskrift på bombepakka

Politiet har funnet håndskrift på bomben som ble sendt til politistasjonen i Ski. Ved å undersøke bombepakka og moduskandidater håper politiet å nærme seg en pågripelse i saken.

Politihuset er Ski er sperret av med bånd etter funn av mistenkelig bombe

SPERRET AV: Onsdag ble politihuset i Ski sperret av, etter at ansatte ved postmottaket mottok en mistenkelig pakke. Torsdag bekreftet politiet at pakka inneholdt et improvisert sprenglegeme, altså en bombe.

Foto: Freddie Larsen

Den skarpe bomben ble levert inn til postmottaket på politistasjonen onsdag morgen. Bombefunnet førte til at deler av bygningen ble evakuert.

Den ble kort tid senere uskadeliggjort av politiets bombegruppe og fraktet til Kripos sine lokaler i Oslo for tekniske undersøkelser.

Samtidig som selve bomben har blitt undersøkt hos Kripos, har Øst politidistrikt etterforsket saken. Politiet bekrefter nå at de foreløpige undersøkelsene har gitt resultater.

– Det er jo adressert til oss, og det er skrevet på selve pakken som bomben kom i. Kripos satt til langt på natt med skriftanalytikere for å analysere den skriften, så vi kan identifisere personen som har skrevet dette, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NRK.

Sjekker ut moduskandidater

Tidligere leder av bombegruppa i Oslo politidistrikt, Odd Tore Mattson, sa i går til NRK at politiet kan få svært mye informasjon om avsender ved å studere det uskadeliggjorte sprenglegemet.

I tillegg til å undersøke DNA og fingeravtrykk, kan måten bomben er laget på si noe om hvem avsender er. Dermed kan politiet lete i sine registre etter personer som har handlet på lignende måte tidligere, såkalte moduskandidater.

Skarpeid sier at det har blitt gjennomført en rekke avhør i saken, og at de nå jobber med å sjekke ut moduskandidater, hente inn overvåkingsmateriale fra området rundt politistasjonen og med å kartlegge postens bevegelser.

– Vi jobber veldig bredt og intenst døgnet rundt for å finne ting som kan belyse saken, sier han til NRK.

Politimester Steven Hasseldal og politiadvokat Bjørn Thune orienterer fra pressekonferansen i Ski torsdag.

Sendt fra Norge

NRK erfarer at politiet har flere konkrete navn på blokka som nå sjekkes ut. Likevel ønsker Skarpeid foreløpig ikke å kommentere om man har konkrete mistenkte.

– Vi jobber veldig bredt og intenst, og har hatt enormt god bistand på teknisk og taktisk side, sier Skarpeid.

I tillegg til skriftanalysen, har politiet i Ski fått bistand med å finne DNA og fingeravtrykk, men funnene fra dette prosjektet ønsker ikke politiadvokaten å uttale seg om.

Politiadvokat Skarpeid bekrefter at pakken var sendt fra et sted i Norge, men ønsker ikke å si noe om hvor i landet eller når den ble postet.

Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt sa i går at formålet med pakken var å skade eller drepe, ikke å true.

Undersøkelsesrom hos Kripos

Bildet er fra et av laboratoriene i Kripos' lokaler på Brynseng i Oslo, hvor det vil bli gjort tekniske undersøkelser av bomben som ble funnet på Ski politistasjon. Kripos understreker overfor NRK at materialet under mikroskopet og på bordet stammer fra en annen sak.

Foto: Kripos

– Ingen sammenheng

Torsdag spekulerte flere medier om det var en sammenheng mellom bombepakka og truslene mot justis – og beredskapsminister Tor Mikkel Wara.

Det avkrefter Politiets sikkerhetstjeneste langt på vei i dag.

– Vi er i en tidlig fase og jeg ikke gå inn på detaljer i den etterforskningen nå. Men det er så langt ingen ting tyder på at denne saken har noen sammenheng med bombepakken som ble sendt til politiet i Ski, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger