NRK Meny
Normal

Vurderer å politianmelde pelsdyrfarm

Mattilsynet og politiet aksjonerte tirsdag ettermiddag mot en pelsfarm i Klepp i Rogaland. Tilsynet opplyser at 74 dyr med alvorlige skader ble avlivet.

Aksjon mot pelsfarm i Rogaland

AKSJON: Politiet rykket ut til en pelsfarm i Stavanger-området etter bistand fra Mattilsynet, som er på et uanmeldt tilsyn på pelsfarmen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Ole Aamodt

Ole Aamodt, sjef i seksjonen for planter og dyr i Mattilsynet.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Mattilsynet og politiet har funnet flere titalls skadde mink på en pelsdyrfarm i Klepp i Rogaland. Funnene ble gjort under en aksjon tirsdag ettermiddag. Det var Mattilsynet som ledet aksjonen med bistand fra politiet.

Mattilsynet har så langt avlivet 74 dyr under det uanmeldt tilsynet. Dyrene hadde alvorlige skader, ifølge tilsynet. Tallet ventes å øke.

– Antall avlivede dyr vil bli langt høyere enn 74, forteller avdelingsleder Odd Ivar Berget i Mattilsynet til NTB.

Ole Aamodt, sjef i seksjonen for planter og dyr i Mattilsynet, sier han ikke har fått noen tall rapportert, men sier at funnene på gården i Klepp er alvorlige.

– Saken er svært alvorlig. Det er snakk om sykdom og skade på et stort antall dyr, sier Aamodt.

Mattilsynet vurderer å politianmelde pelsdyrfarmen.

Det er hovedsakelig unge dyr som er skadet. Skadene er stort sett sår etter bitt dyra har påført hverandre. Funnene er gjort på to gårder i Klepp som driver sammen. Gårdene har totalt cirka 30.000 dyr.

Har ofte tilsyn

Mattilsynet gjennomfører jevnlig uanmeldte tilsyn av pelsdyrfarmer i Norge, men situasjonen på denne gården i Klepp er mer alvorlig enn normalt.

– Det er snakk om så mange avvik i krav, lover og forskrifter at vi har bedt politiet være med å sikre dokumentasjon og funn som blir gjort, sier Aamodt.

Mattilsynet gjennomfører hvert år tilsyn med minst 75 prosent av pelsdyrfarmene i Norge. Tilsynene er ofte lagt til denne tiden av året.

– På denne tiden av året er valpene aktive og trenger mye plass, slik at de lett kan skade hverandre, sier Aamodt.

– Ingenting dramatisk

NRK har vært i kontakt med eieren av gården mens tilsynet foregår. Eieren benekter forholdene og sier at tilsynet ikke var uanmeldt. Eieren hevder at det ikke er noe dramatisk ved tilsynet, og at tilsynet skal ha avdekket svikt i behandlingen av syke dyr.

I 15-tiden tirsdag hadde Norges Pelsdyralslag en av sine folk på vei til stedet hvor det aksjoneres.

– Vi vil undersøke hva dette er, sier informasjonssjef Guri Wormdahl.

– Aldri hørt om noe lignende

50 er det høyeste antallet hasteavlivninger Dyrevernalliansen har hørt om når det gjelder pelsdyroppdrett.

– Vi har aldri hørt om noe lignende. Rogaland er et stort pelsfylke, og det er tankevekker at dette skjer akkurat her, hvor bransjen selv hevder å drive profesjonelt, sier informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind, ifølge en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger