NRK Meny
Normal

Alle landets politi-topper i møte om straks-tiltak etter 22. juli-kritikk

Alle landets politimestere er innkalt til møte for å diskutere tiltak som må innføres straks etter 22. juli-kommisjonens rapport.

Øystein Mæland

KREVER MØTE: Politidirektør Øystein Mæland har måttet tåle krass kritikk av egen håndtering av 22. juli og tiden etter. Nå kaller han alle sine politimestere inn til møte.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Politiet fikk slakt i 22. juli-kommisjonens rapport som kom på mandag.

Nå innkaller politidirektør Øystein Mæland til møte for alle landets politimestere.

– Jeg kaller alle politisjefene inn til et møte spesielt for å gjennomgå hovedpunktene i 22. juli-kommisjonens rapport, sier politidirektør Øystein Mæland til NRK.

Han forteller at dette inkluderer alle politimestrene og sjefene for særorganer som Kripos og Økokrim. Dermed vil også politimestrene Sissel Hammer fra Nordre Buskerud politidistrikt og Anstein Gjengedal fra Oslo politidistrikt stille.

Pressekonferanse med politidirektør Mæland og politimesterne Hammer og Gjengedal

POLITIMESTERE: Både Sissel Hammer og Anstein Gjengedal ble i dag hasteinnkalt av politidirektøren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter det NRK kjenner til ble møtet hasteinnkalt i dag. Møtet skal foregå på et av konferansehotellene på Gardermoen i morgen torsdag.

Politidirektøren bekrefter overfor NRK at han på fredag skal møte justisminister Grete Faremo og legge fram planene for å utvikle politiet etter avsløringene fra kommisjonen.

– Det er naturlig i en situasjon der vi får så tung kritikk som vi her får med god grunn, at jeg samler den ledergruppen som styrer politiet over hele landet, sier Mæland.

Justisminister Grete Faremo er ikke kjent med at alle politimesterne hasteinnkalles, men bekrefter at hun har krevd et møte med politidirektøren innen kort tid. Enn så lenge er hun i Arendal.

– Jeg er ikke kjent med det møtet. Og jeg har planer om å være her i byen. Jeg har bedt om at han forbereder hvordan et gjennomføringsprosjekt kan se ut og vil ha et møte med ham i løpet at kort tid, sier Grete Faremo til NRK.

Denne uka her?

– Det regner jeg med.

Vil ha på plass tiltak straks

Etter å ha fått kraftig kritikk fra kommisjonen skal nå politi-toppene diskutere situasjonen sammen.

– På bakgrunn av det skal vi drøfte og få tilslutning til viktige tiltak som skal iverksettes for å starte det arbeidet med en langsiktig utviklingsplan for norsk politi, sier Mæland.

På møtet skal rapporten som slakter politiet gjennomgås punkt for punkt.

Politiets fremstilling av håndteringen den 22. juli har på flere punkter hatt et tydelig annet uttrykk enn det som ble avslørt i kommisjonens rapport.

Les og hør uttalelsene som kommisjonen mener ikke stemmer: Politiet vs kommisjonen

Nå sier politidirektøren at arbeidet med å gjøre endringer skal i gang fort.

– Jeg vil i løpet av kort tid ha på plass en utviklingsplan for norsk politi. Utgangspunktet for denne er kommisjonens rapport og vår øvrige vurdering av utfordringsbildet for norsk politi, sier Mæland.

Faremo: – Politiets evaluering ikke god nok

Grete Faremo

STERKERE KRAV: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo vil nå sette sterkere krav til politietaten.

Foto: NRK

Under en tale ved politikkuka Arendalsuka onsdag kom også politiets øverste politiske sjef justisminister Grete Faremo med til dels krass kritikk av politiet – og hun stiller nye krav til etaten.

Les også: Faremo strammer opp toppledelsen i politiet etter knusende rapport

Nå sier rett ut at hun vil stillere sterkere krav til politidirektøren og Politidirektoratet (POD).

– Politidirektoratet er modent for å få tydeligere krav på seg. Jeg er også åpen for å styrke kravene til politidirektøren i hans virke, sa Faremo til en fullsatt sal i Arendal.

Før Faremo inntok talerstolen i fødebyen var det lang kø for å komme inn i salen i Arendal kulturhus. Forsamlingen fikk høre at Faremo for første gang innrømmet at politiets eget evalueringsarbeid ikke har vært godt nok i kjølvannet av terrorangrepene i fjor.

– Vi maktet ikke å evaluere oss selv tilstrekkelig, sier hun.

Utfordringer innen lederskap

Politidirektøren sier at han tar kritikken fra kommisjonen alvorlig. Spesielt to punkter der ett av dem er lederskap, holdninger og kultur.

– Jeg vil vektlegge både trykket på tiltak som vi allerede er i gang med og de utfordringene kommisjonen mener vi har innen lederskap, holdninger og kultur. De skriver at det er et kritisk område, og det vil vi nok fremheve som et eget område vi jobber med, sier politidirektøren.

Han forteller at politiet nå er klar over hvor alvorlig situasjonen er med sambands- og datautstyr.

NRK har i mange artikler fortalt om hvordan ulike datasystemer har sviktet i politiet:

Mæland forteller at manglene ved systemene påvirker politiets evne til å gjøre en god jobb.

– Hele IKT-situasjonen vår helt sentral. Det påvirker vår evne til å ha gode og effektive arbeidsprosesser og kommunikasjonssystemer, sier Mæland

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger