Hopp til innhold

Plansjebonanza da Eia og Frafjord Johnson debatterte kristne verdier

Det var ikke mangel på visuelle hjelpemidler da Harald Eia og Hilde Frafjord Johnson fortsatte diskusjonen om faktasjekking og kristne verdier på Dagsnytt 18.

Se Harald Eia og Hilde Frafjord Johnsons plansje-duell i Dagsnytt 18.

Komiker og sosiolog Harald Eia og KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson har de siste dagene hatt en mye omtalt debatt om hvor mye innflytelse kristendommen har hatt på det norske samfunnet.

Det startet i NRK-programmet «Din stemme» i forrige uke, hvor Harald Eia møtte Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til debatt om samme tema. Også da var plansjene viktige for Eia da han la frem sine argumenter for hvorfor Opplysningstiden har formet Norge mer en kristendommen.

Frafjord Johnson tok over stafettpinnen fra Selbekk i en Ytring på NRK.no og kalte Eia «historieløs», noe som førte til et Ytring-svar fra Eia.

Plansjer for slaveri og tortur

Torsdag møttes de to til debatt i Dagsnytt 18, og da stilte begge forberedt.

Eia ønsket å vise hvordan det skjedde et skifte i verdier i den vestlige verden da Opplysningstiden var på høyden, og tok frem nok en plansje for å illustrere poenget sitt.

– Rundt 1775 begynner plutselig masse land å forby slaveri, sa Eia, og viste hvordan grafen på plansjen plutselig skjøt oppover.

Og hva med en plansje for tortur også?

– Fra 1775 er det masse land som forbyr tortur, sa Eia, og viste hvordan grafen denne gangen stupte nedover.

– Dette er et mønster som går igjen. Man slutter å brenne hekser, man tenker på dyrenes ve og vel. Og det jeg synes er rart er hvorfor dette ikke skjedde før?

«Ko-ko verden»

Poenget til sosiologen og komikeren var at dersom man i en tidsmaskin reiste tilbake til 1800-tallet, så ville man møte mennesker med tilnærmet like verdier som oss. Dersom man reiste tilbake 200 år til, til middelalderen og tiden da kirkens makt var på sitt største, så ville man møte en «ko-ko verden».

Men Hilde Frafjord Johnson ville ikke være dårlige enn Eia da hun skulle forsøke å motbevise hans påstander.

Kina-plansje

Nærmere bestemt følgende påstand: «Hypotesen om at et samfunn tar skade av å være mindre religiøst stemmer ikke, fordi folk er så lykkelige i den sekulære delen av verden».

Frafjord Johnson brukte en plansje for å vise at temaet er mer komplisert enn som så.

– Kina er et av de mest sekulære landene i verden og ikke høyt oppe på statistikken over gode land å leve i, sa hun, og pekte på sin egen plansje.

– Ergo burde de vært kristne og ikke sekulære. Men det er ikke sånn vi sier det, at sekularitet gjør at de har det slik, sa KrFs generalsekretær.

AKTUELT NÅ