NRK Meny
Normal

Piratkopier til Norge øker: Kan inneholde farlige stoffer

Europol ser på piratkopiering som én av Europas største trusler innen kriminalitet. Tollvesenet advarer om at piratvarene kan inneholde helseskadelige stoffer.

Europol ser på piratkopiering som én av Europas største trusler innen kriminalitet, og ifølge Tollvesenet kommer flere slike varer til Norge.

FALSK ELLER EKTE?: I dag var flere aktører på plass på Oslo lufthavn for å forklare folk hva de egentlig gjør når de kjøper kopivarer.

Elisabeth Nettum

Rådgiver i Toll- og avgiftsdirektoratet, Elisabeth Nettum, ser at stadig flere piratkopierte varer havner i Norge.

Foto: Vilde Kalsaas Worren / NRK
Otto Schaff

Otto Scharff i Patentstyret advarer mot at å kjøpe piratkopier støtter oppunder kriminelle nettverk.

Foto: Vilde Kalsaas Worren / NRK

– Vi i Tollvesenet ser at det importeres ganske mye piratkopierte varer. Vi ser at det øker hele tiden, en rapport fra Europol viser at nå produseres det mer piratkopier i Europa enn noensinne tidligere, sier Elisabeth Nettum, rådgiver i kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

I dag er det Verdens antipiratvaredag som markerer at piratkopier kan være farlige. I anledning dagen møtte Tollvesenet, Patentstyret og Norwegian Anti Counterfeit Group (NACG) opp på Gardermoen for å advare om konsekvensene ved kjøp av piratkopier.

– Hva er det folk tar med seg over grensen?

– Alt blir piratkopiert. Du møter piratkopiert klær og kosmetikk over alt på sydenturen når du er ute og handler på kvelden. Men vi ser også at folk importerer bildeler, sier Nettum.

Kan gå utover helsen

Mesteparten av salget av piratkopierte varer skjer over internett. Det er ikke ulovlig å ta med seg piratkopierte varer til Norge, men videre salg er forbudt.

I flere land er det også forbudt å kjøpe piratkopierte varer.

Men Tollvesenet vil spesielt advare mot at varene kan inneholde farlige stoffer.

– Problemet er at ingen vet hva den piratkopierte varen inneholder. De kan inneholde skadelige stoffer, og varene kan være produsert uten tanke på hygiene. Det kan gå utover din egen helse og sikkerhet. Piratkopiering støtter også opp under svart økonomi og organisert kriminalitet, sier Nettum.

Støtter svart økonomi

Avdelingsdirektør i Patentstyret, Otto Scharff understreker at dersom man kjøper en piratkopiert vare, så støtter man oppunder svart økonomi.

– Tidligere var piratkopier forbundet med luksusvarer som vesker og sko, men nå ser vi at det brer om seg. Produkter innenfor elektronikk, kosmetikk, legemidler piratkopieres, og problemet øker, sier han.

Produksjonen byr på store muligheter for fortjeneste og små muligheter for å bli tatt.

– Hvorfor skal folk bry seg?

– Fordi de støtter kriminelle nettverk ved å kjøpe kopierte varer, men også for sin egen del, fordi det kan være helseskadelig, sier Scharff.

Les også: Derfor skal du unngå piratkopierte varer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger