Hopp til innhold

Antidepressiva kan endre din personlighet

Det er virkestoffet paroxetine som skal ha flere virkninger enn å bare dempe symptomer på depresjoner.

Piller
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Ifølge en studie utført på vegne av det amerikanske helsevesenet kan medisiner med virkestoffet Paroxetine gjøre folk både mindre nevrotiske og mer utadvendte, skriver Reuters .

Paroxetine finnes i blant annet Paroxat, Paroxetin og Seroxat, som selges som reseptbelagte midler i Norge.

Vanskeligere å gjøre deg flau

Virkestoffet skal også kunne gjøre brukerne mindre negative og emosjonelle og vanskeligere å gjør motløse og flaue.

- Våre funn viser at moderne antidepressiva delvis virker ved å korrigere de viktigste risikofaktorene for å utvikle depresjon, sier Tony Z. Tang ved Northwestern University i Chicago.

- Dramatisk

Etter 12 uker merket alle de 240 som var med i studien bedring på sine depressive symptomer. Men de 120 som tok Paxil merket også en signifikant endring i sin nevrotisme og utadvendthet sammenlignet med andre grupper.

- Pasientene som tok paroxetine rapporterte om 6,8 ganger større endring i nevrotisme og 3,5 ganger så mye på utadvendthet som de som tok placebo-piller.

- Det er en dramatisk forskjell, sier Tang, og forklarer at man tidligere har trodd at endring i personligheten kom fordi man fikk depresjonen mer under kontroll.

Funnene kan gjøre det lettere å forutse hvem som er i risikogruppen for alvorlige depresjoner og hvilke pasienter som kan bli bedre med behandling.

Studien er publisert i siste utgave av The Archives of General Psychiatry , som kom ut mandag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger