Personer med falske papirer har sluppet gjennom passkontrollen

De hardt pressede grensekontrollørene på Oslo lufthavn har avslørt 44 personer med falske dokumenter så langt i år, men vet også om tilfeller der folk har sluppet gjennom.

Passkontrollen på Gardermoen

Grensekontrollørene på Oslo lufthavn har slitt med lange køer og lange arbeidsøkter uten pause i sommer.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Dessverre har det skjedd. Vi har for eksempel fått folk sendt tilbake fra London, som har gått gjennom med falske dokumenter, og som har klart å passere, sier Lars Hegstad, som er seksjonssjef for grensekontrollen på Oslo lufthavn, til NRK.

Stanser kriminelle

Innen utgangen av juli hadde grensevaktene stanset 160 personer som er etterlyst i Norge og 65 personer som er etterlyst i Schengen, ifølge et brev Politidirektoratet (POD) sendte Jusisdepartementet om situasjonen på Gardermoen i sommer.

Leder for grensekontrollen på Oslo lufthavn, politioverbetjent Lars Hegstad

Lars Hegstad leder grensekontrollen på Oslo lufthavn.

Foto: NRK

– Dette er personer i forksjellige kategorier. Alt fra de som skal ha meddelt et forelegg til personer som skal inn på soning, personer det skal tas DNA-prøve av eller personer som andre land har begjært utlevert, forklarer Hegstad.

Grensekontrollørene avviste dessuten 505 personer som enten ikke møtte kravene til innreise eller hadde innreiseforbud til landet, ifølge brevet fra POD. Hegstad sier tallene viser hvor viktig det er med skjerpede kontrollører på jobb.

– Det er klart at en god grensekontroll er kriminalitetsforebyggende. Uten tvil, sier han.

– Krevende jobb

Kontrollørene har i sommer hatt dager med opptil tre timer lange passkøer. I tillegg har den lave bemanningen i passboksene gjort at det har blitt ekstra tunge dager med få pauser.

Onsdag i forrige uke gikk politimester Jon Steven Hasseldal ut og sa han frykter at kontrollørene blir «passblinde» fordi de har for lange vakter i grensekontrollen – og uttalte at arbeidspresset er for stort på grunn av for lav bemanning:

Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter at grensekontrollørene på Oslo lufthavn kan slippe kriminelle eller personer med falsk ID igjennom.

Se saken med politimester Jon Steven Hasseldals uttalelser.

Grensekontrollør Vidar Rasmussen sier vaktene krever konsentrasjon. Jobben innebærer ikke bare å sjekke at passet tilhører riktig person, men også å vurdere hvordan de reisende fremstår og hvordan de forklarer seg om reisen.

– Du blir sliten av å forholde deg til mange mennesker hele tiden. Det er til tider et veldig trykk, og nærmest en vegg av mennesker foran deg. Man har samfunnsoppdraget i bakhodet, og vet at det kan få konsekvenser hvis man glipper, sier han til NRK.

Avverget stengt grensekontroll

Torsdag ble det enighet om en løsning for grensekontrollørene, etter et nesten fem timer langt møte på Gardermoen politistasjon. Dermed blir ikke grensen stengt fredag, slik politiets vernetjeneste truet med.

Løsningen innebærer at ni kontrollører blir overført fra Moss lufthavn Rygge, som stenger 1. november. Dermed kan det være to kontrollører på jobb for hver passboks, og kontrollørene kan veksle mellom én time i boksen og én time med pause og andre oppgaver.

– Det er veldig bra at kontrollørene får komme seg mer ut av boksen og får klarnet hodet sitt nå. Det må man for å ha full oppmerksomhet som grensekontrollør, sier Hegstad.

SISTE NYTT

Siste meldinger