Per-Willy Amundsen: – For lett å få sykemelding

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen skriver på Facebook at det har blitt for lett å få sykemelding, om verbal korreks fra sjefen kvalifiserer som «diagnose».

Tidligere justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug med nåværende Per-Willy Amundsen

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen sammen med partikollega Sylvi Listhaug.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen skriver på Facebook i dag at det har blitt for lett å få sykemelding om det å få verbal korreks fra sjefen, kvalifiserer som «diagnose».

Det sier han med en tydelig henvisning til Venstres Abid Raja, som er sykemeldt etter å ha overhørt en tirade fra venstreleder Trine Skei Grande.

Innlegget til Amundsen har i skrivende stund 410 reaksjoner, og 59 kommentarer.

Det handler om plikt

Til NRK utdyper Amundsen at han mener dette generelt gjelder alle stortingsrepresentanter.

Hva mener du med dette? At Raja bør manne seg opp?

– Jeg vil ikke gi Raja råd. Generelt mener jeg alle stortingsrepresentanter har et ansvar for å bidra til folketrygdens bærekraft og legitimitet ved eksempelets makt. Det gjelder oss alle.

På spørsmål om han ville gått på jobb, dersom det var hans egen partileder som hadde baksnakket og kritisert han, for åpen mikrofon til politikere i andre partier svarer Amundsen:

– Det ville aldri Siv ha gjort. Men jeg hadde gått på jobb, ja. Det handler om plikt.

– Veldig lettvint

Fastlege Karin Frydenberg mener at utspillet til Amundsen er et billig retorisk poeng.

– Dette høres veldig lettvint ut. Han vet ikke hvilke psykiske reaksjoner og traumer som kan ligge bak, sier Frydenberg etter å ha fått opplest innlegget.

Hun forklarer at noen reagerer kraftigere enn andre på slike situasjoner. Hun trekker fram at det for eksempel kan utløse en angstreaksjon, eller andre psykiske diagnoser.

– Det er klart man ikke kan sykemelde folk fordi de har fått kjeft, men man kan sykemelde folk basert på de reaksjonene og den diagnosen vi stiller, sier Frydenberg.

Om at stortingspolitikere bør gå foran som gode eksempler, og ikke «la seg sykemelde uten kliniske diagnoser», sier Frydenberg:

– Amundsen bør feie for egen dør, og gå foran som et godt eksempel og ikke dømme andre uten god grunn.

Ikke sammenlignbart

Amundsen mener at Raja-saken ikke kan sammenlignes med saken hvor FrP-politiker Mazyar Keshvari ble sykemeldt etter at det ble avslørt at han hadde jukset med reiseregninger, for flere hundre tusen kroner.

Keshvari har vært sykemeldt siden oktober.

Mener du at også din egen partifelle, Mazyar Keshvari, fikk sykemelding for lett tidligere i år?

– Dette er ikke sammenlignbare saker, men det påhviler enhver stortingsrepresentant et ansvar for hvilke signaler vi gir hva gjelder bruk av sykemeldinger. Det vil være svært uheldig dersom det fester seg et inntrykk av at stortingsrepresentanter lettere får sykemelding enn folk flest. Samtidig er det andre politikere, eksempelvis Sylvi Listhaug, som står i et umenneskelig press uten å bli sykemeldt. Uansett ønsker jeg Raja god bedring, sier Amundsen.

Venstre-lederen reagerer

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Nettavisen at hun mener Amundsen burde holde seg for god for å kommentere Rajas sykemelding.

– Jeg vil si at Per-Willy Amundsen har ikke noe som helst grunnlag for å vurdere noen sykmelding til noen. Det er det leger som har, sier Grande til Nettavisen.

– Jeg synes vi politikere skal holde oss for gode til å begynne å vurdere sykmeldinger, legger hun til.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Abid Raja.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger