NRK Meny
Normal

Per Sandberg: – Syria-avtalen må endres nå

Det har vært en stor økning i antall syriske asylsøkere til Norge den siste tiden. Per Sandberg mener det må bety at asylavtalen må evalueres på nytt.

Per Sandberg krever at Stortingets Syria-avtale må endres

– Det er ingen overraskelse at asyltilstrømningen til Norge har eksplodert. Det advarte vi mot allerede da Stortinget fattet vedtak om å motta 8000 kvoteflyktninger tidligere i sommer, sier Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg. .

– Arbeiderpartiet må ta et ansvar for sin politikk, flyktningstrømmen til Norge er konsekvensen av vedtaket de presset igjennom i Stortinget. Når man gir et signal om at man liberaliserer i Norge, får vi også en økt tilstrømning av asylsøkere, sier Sandberg.

Mange syrere kommer til Norge

Andelen syriske flyktninger til Norge har økt kraftig bare de siste de ukene, viser tall fra Refstad transittmottak. Over tusen asylsøkere fra Syria har kommet til Norge de siste tre månedene, og over 600 av disse har kommet bare i august i sommer.

Den kraftige økningen skaper store utfordinger for politiet, som forteller om en fire-fem-dobling av tallet på asyslsøkere i forhold til tidligere i år.

Direktør for UDI Frode Forfang mener det er en prøvelse for mottakssystemet at så mange asylsøkere kommer på sommeren.

– Det blir en ekstra utfordring med bosetting av flyktninger, fordi veldig mange av dem som nå kommer er mennesker som erfaringsvis kommer til å få opphold i Norge.

Les: Sterk økning asylsøkere fra Syria i august

Ønsker tidlig evaluering

I sommerens Syria-vedtak var det åpning for at avtalen kunne evalueres etter ett år. Fremskrittspartiet mener det er unødvendig å vente så lenge.

– Nå ser vi konsekvensene mye tidligere, vi trenger ikke vente i ett år. Mottaksapparatet sprenges. Sannsynligvis vil vi ha 7000 mennesker som venter på bosetting i desember, i stedet for 5000 som det er nå, sier Sandberg

Asylsøkerne kommer i tillegg

Asylsøkerne som kommer til landet kommer i tillegg til de 8000 flyktningene som Stortinget vedtok å motta fra Syria.

– Bare i forrige uker kom det 600 nye asylsøkere til Norge, sier Per Sandberg. Dette er mennesker som vil måtte sitte i norske asylmottak i flere år framover på grunn av vedtaket som ble gjort i Stortinget.

Les også: Hvor mange flyktninger ønsker din kommune å ta imot? - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Les også: Jan Vardøen gir asylsøkere restaurantmat - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger