Per Sandberg vil stenge grensene

Lavere ytelser. Økt bruk av midlertidig opphold. Stenge grensen til Sverige. Slik vil Frp-nestleder Per Sandberg stagge strømmen av asylsøkere til Norge.

 Finansminister Siv Jensen (Frp) og Per Sandberg (Frp) i samtale i Stortinget

Finansminister Siv Jensen (Frp) og Per Sandberg (Frp) er ikke like frittalende, men er enige om at det må innstramninger til for at Norge skal håndtere asylsøkersituasjonen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Onsdag fortalte NRK at flyktningstrømmen til Norge de neste årene kan gi langtidskostnader på 750 milliarder kroner. Ifølge SSB er det så mye penger at vi enten må øke skattene eller kutte i velferden.

– Skal vi bruke så mye penger på asylsøkere, går det ut over andre her i landet, advarer Sandberg.

– Det første vi må gjøre når vi nå får tilleggsmeldingen til Stortinget, er å fremme en rekke innstramningsforslag. Det første er på kontantytelser. Det andre er at vi må kun vedta midlertidige opphold for dem som kommer, og det tredje er å sørge for en reformering av asylinstituttet. Vi må stenge grensene våre. Både den ytre Schengen-grensa, og den indre grensen til Sverige, sier Sandberg.

På spørsmål om hvilke konkrete tiltak Sandberg mener bør iverksettes for å stenge grensene henviser han til Justisdepartementet.

Lippestad: – For tidlig å snakke om kostnader

Enslige asylsøkere kontrolleres på Svinesund

Politibetjent Jofrid Morken og tollbetjent Malin Strandberg sjekker identiteten til to mindreårige gutter fra Eritrea som kom alene til Norge med nattbussen fra Malmö.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Går inn for «innstrammende tiltak»

Frp i regjering er ikke like frittalende som nestleder Sandberg.

Men både finansminister Siv Jensen og justisminister Anders Anundsen er klare på at den enorme veksten i antall asylsøkere krever mer enn ekstrabevilgninger og krisetiltak. De krever også innstramminger.

I Dagsnytt Atten mandag sa Anundsen at «Det er viktig at vi ikke har forhold i Norge som gjør at folk heller velger å komme til Norge enn andre land, for eksempel gjennom støttetiltak eller andre forhold. Vi jobber for å se om det er ting vi kan gjøre for å stramme inn på vår praksis».

Etter sending var han lite lysten på å konkretisere hvilke innstrammende tiltak han snakket om, men lovet at regjeringen ville komme med konkrete forslag.

– Vil holde tempoet på retur oppe

Under den muntlige spørretimen onsdag sa Siv Jensen at situasjonen gjør det nødvendig med «innstrammende tiltak».

– Norge er helt klar på at mennesker som kommer til landet, som ikke har grunnlag for opphold, vil bli returnert. Vi må holde tempoet oppe på det. Samtidig er det mange som nå kommer som i hvert fall vil få midlertidig oppholdsgrunnlag i Norge, så vi må håndtere det, samtidig som vi må få kostnadene som er forbundet med dette ned, sier finansministeren.

Hvilke innstrammende tiltak som kan komme vil ikke Jensen si noe om før tilleggsmeldingen legges frem.

– Hele Europa ser nå på hvilke tiltak som kan gjøres, og vi ser til andre land i den prosessen vi nå går igjennom. Vi prøver å innrette virkemidlene sånn vi mener er best for Norge, sier hun.

Flyktningene kan koste 750 milliarder kroner

SISTE NYTT

Siste meldinger