– Vi kan ikke akseptere at de bruker kirkefreden til utpressing

– Å bruke kirkerommet og kirkefreden som pressmiddel for å få opphold er ikke akseptabelt i Norge, sier Frps nestleder Per Sandberg som idag besøkte etioperne som oppholder seg i Oslo domkirke.

Video Per Sandberg i Oslo Domkirke

NETT-TV: Per Sandberg (Frp) besøkte etioperne i Oslo Domkirke i dag.

Etter besøket inne i kirken møtte Sandberg pressen på utsiden av Oslo domkirke.

– Jeg snakket med noen av talspersonene der inne og anbefalte dem å avslutte aksjonen. Jeg tror ikke denne typen aksjon og bruken av kirkerommet vil tjene deres sak, sier Sandberg.

LES: Domprosten ber politikerne komme på banen

– Dette er jo det gremmeste beviset på at norsk innvandrings- og integreringspolitikk har spilt fallitt. Her har ikke skiftende norske regjeringen på ti år ikke har klart å endelig avslutte sakene til flere av de hundre personene som er inne i kirka nå, sier Frp-nestlederen.

Vil ikke forlate kirken

De over 60 etiopiske asylsøkerne som siden mandag ettermiddag har oppholdt seg i Oslo domkirke, sier de ikke vil forlate kirken før de får oppholdstillatelse i Norge.

Blant dem som oppholder seg i kirken, er fire barn. Kirken er under oppussing, og forholdene er dårlige, blant annet bare med to fungerende toaletter, og det mangler varmt vann.

– Vi klarer ikke å ha dem her så veldig mye lenger enn et par døgn, så dette er problematisk for oss og blir problematisk for dem. Vi gjør alt vi kan for å holde situasjonen brukbar. I natt har det vært rolig, og de har sovet godt, sier domprost Olav Dag Hauge til NRK.

– Uholdbart

– Det er ikke en holdbar situasjon for dem å oppholde seg i kirka over flere dager. Regjeringen må sørge for å få dem til interneringsleirer der de kan få tak over hodet og mat på bordet, inntil de transporteres ut av landet, sier Sandberg.

Sandberg mener politiet må gripe inn og fjerne dem fra kirkerommet.

I formiddag møttes representanter for Oslo kommune, barnevernet og kirken for å diskutere situasjonen for etioperne.

LES: Krisemøter i kommunen om barna i Oslo domkirke

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger