Hopp til innhold

Peker ut ny mulig drapsmann i Birgitte Tengs-saken

Journalist Bjørn Olav Jahr har gravd i Birgitte Tengs-saken i halvannet år og kommer nå med bok om det uoppklarte drapet. Jahr mener å ha funnet frem til en mulig gjerningsmann.

Birgitte Tengs

DREPT: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept i 1995.

Foto: Privat

Natt til lørdag 6. mai i 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs seksuelt misbrukt og drept på Karmøy, bare 500 meter unna huset der hun bodde.

Birgittes fetter ble tiltalt for drapet, men frikjent i lagmannsretten. Saken ble et av de mest omtalte uoppklarte drapene i norsk historie.

Gravde i 1,5 år

Bjørn Olav Jahr

Forfatter og journalist, Bjørn Olav Jahr.

Foto: NRK

Selv om fetteren ble frikjent, ble han senere dømt til å betale erstatning til Birgittes familie. Dette går an fordi beviskravet ikke er like strengt i erstatningssaker som i straffesaker.

Nå kommer gravejournalist Bjørn Olav Jahr med en bok som slakter politiets etterforskning og som hevder at Birgittes fetter er uskyldig.

Han lanserer også en ny mulig drapsmann som mangler alibi.

Jahr har brukt halvannet år på å grave i saken og har hatt tilgang til et omfattende kildemateriale.

Les også: – Fetteren har krav på millionerstatning

– Hjernevasket fetteren

– Jeg er helt overbevist om at det ikke er fetteren som har gjort det, sier Jahr til NRK.

Fetteren husket ikke hendelsen, men tilsto likevel drapet i avhør. Jahr mener politiet presset frem tilståelsen.

De ga ham blant annet inntrykk av at de hadde tekniske bevis og vitnebeskrivelser selv om det ikke stemte, skriver han i boken.

Jahr sammenligner det med hjernevasking.

– Til slutt får han tanken: «er det virkelig sant at jeg kan ha gjort noe så forferdelig og fortrengt det?». Han begynner å tro at han kanskje kan ha begått et drap uten å huske det, sier Jahr.

– Katastrofalt dårlig politiarbeid

Boken er ikke nådig mot politiet.

– Jeg vil karakterisere politiarbeidet som katastrofalt dårlig, sier han.

Jahr har funnet en rekke forhold fra hendelsen som ikke samsvarer med den forklaringen som Birgittes fetter til slutt ga, etter å ha blitt presset i lange avhør.

Jahr mener politiet sikter ham basert på rykter.

– Det er så tynt at jeg er forbauset over hvordan det går an. Det finnes andre mye, mye mer opplagte kandidater i denne saken som de lar slippe fri, sier han.

Les også: Politiet vil se på Birgitte Tengs-saken etter DNA-gjennombrudd

Den nye drapsmannen

Jahr lanserer i boken en annen mulig drapsmann. Dette er en person som politiet selv var interessert i og som har en kriminell fortid.

Men politiet sjekket ham aldri ut av saken, ifølge boken. De landet på at det måtte være fetteren og ble bare opptatt av at han skulle tilstå.

Jahr skriver at den mulige drapsmannen ikke har alibi. Han bodde i en bygd i nærheten av Kopervik, der Birgitte Tengs ble drept.

– Men jeg må virkelig påpekte at det ikke er sikkert at han er gjerningsmannen. Alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, og jeg kan ikke bevise at det er ham. Men han er en interessant kandidat, og han er ikke sjekket ut av saken, sier Jahr.

– Det er soleklare etterforskningsskritt som politiet bare må ta tak i, sier han.

Tror på oppklaring

Jahr påpeker at det finnes tekniske bevis som kan være interessante å analysere med dagens moderne teknologi.

– Man klarer å oppklare drap som er langt eldre enn dette her med ny teknologi. Hvis det er vilje til det, tror jeg man kan klare å oppklare denne saken basert på tekniske bevis, sier han.

Les også: Bil-tips kan avsløre Birgitte Tengs sin drapsmann

Vil undersøke forfatterens funn

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt ønsker ikke å kommentere Jahrs kritikk fordi de ikke har fått lest boken ennå.

Politiet avhørte imidlertid forfatteren denne uken og sier til NRK at de vil undersøke om «avhøret sammen med boken kan vil bringe noe nytt i saken».

– På generelt grunnlag kan jeg si, at når det gjelder politiets etterforskningsmetoder så har de i senere år utviklet seg på bakgrunn av lærdom hentet fra blant annet enkeltsaker, dette innbefatter også lærdom hentet fra Birgitte Tengs-saken, sier fungerende politimester Trond Sekkingstad.

Les også:

Birgitte-drapet kan bli første «Cold case»-sak

– Fetteren har krav på millionerstatning

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger