Pegida-marsj som planlagt i Oslo etter terrortrusler i Tyskland

Mandagens Pegida-marsj i Oslo går som planlagt klokken 18.30, til tross for trusler og avlysninger i Tyskland. I tillegg varsler den islamkritiske organisasjonen nå marsjer i flere norske byer.

Pegida demonstrerer mot islam i Oslo

Pegida demonstrerte mot islam i forrige uke, og planen er å fortsette med det Oslo hver mandag framover for å bli hørt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Pegida-talsmann Max Hermansen (54) håper nå at det til tross for terrortrusler i Tyskland og varslede motdemonstrasjoner her til lands, vil dukke opp flere mennesker enn under marsjen forrige mandag.

– Ifølge politiet deltok 190 mennesker forrige uke. I dag blir jeg glad om det kommer 250 mennesker, men jeg håper at så mange som 400 tar turen, sier Hermansen til NRK.no.

– Marsj i flere byer snart

Max Hermansen

Talsmannen for Pegida i Norge, Max Hermansen, håper på så mange som 400 i marsjen mandag.

Foto: Privat

Hermansen baserer optimismen i de flere hundre støtteerklæringer han sier har strømmet inn etter den første marsjen forrige mandag. Nå varsler han Pegida-marsjer i flere norske byer i fremtiden.

– Folk i Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg, Lillehammer og Hamar har henvendt seg med ønske om å marsjere i sin by, sier han.

– Bergen har nok kommet lengst, og jeg regner med at vi om noen uker får se en Pegida-marsj i byen.

I går ble det klart at tysk politi på grunn av terrortrusler mot Pegida forbyr alle offentlige forsamlinger utendørs i Dresden i Tyskland. Hermansen sier at avlysningen preger den norske grenen, men at det ikke er aktuelt å avlyse i Oslo.

– Det er trist at islamske grupperinger stopper ytringsfriheten på denne måten. Vanlige mennesker i Dresden får nå ikke brukt denne retten, sier han.

– Ikke samme trusselbilde i Norge

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt

Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt sier de følger med på situasjonen nøye, og har god dialog med alle parter som planlegger å demonstrere mandag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Politiet i Oslo frykter for øyeblikket ikke at trusselbildet i Tyskland skal spre seg til Norge, men overvåker situasjonen nøye.

– Vi følger selvfølgelig med på det som skjer i Europa, men forholder oss til situasjonen her i Norge, hvor vi for øyeblikket ikke har det samme trusselbildet, sier politiinspektør for fellesoperativ seksjon, Johan Fredriksen, til NRK.no.

Politiet kommer mandag til å være til stede under protest-marsjen, men er usikre på hvor mange demonstranter som faktisk stiller. De har fått med seg på sosiale medier at engasjementet er stort.

– Men deltagelsen bruker ofte å være større på Facebook enn i selve protestene, sier Fredriksen.

Det er mandag også varslet en motdemonstrasjon mot Pegida-marsjen fra Facebookgruppen «Oslo mot Pegida». Fredriksen sier at politiet er klar over dette, og er i kontinuerlig dialog med begge parter for å drive med forebyggende arbeid.

– Vår oppgave er å legge opp til et verdig arrangement der ytringsfriheten står i fokus. Vi håper at folk holder seg for gode til å ty til vold, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger