Pedersen tar ikke gjenvalg: – Vil ha mer tid med barna

Helga Pedersen (41) tar ikke gjenvalg som nestleder i Arbeiderpartiet. – Politikeren i meg vil gjerne fortsette, men mammaen i meg vant, sier hun til NRK.

Helga Pedersen

Nestlederen i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sier hun vil prioritere familien framover. Hun understreker samtidig at hun fortsetter på Stortinget.

Foto: Kallestad / SCANPIX

Pedersen har bestemt seg for ikke å ta gjenvalg for å kunne tilbringe mer tid sammen med de to barna sine, kunne Altaposten melde torsdag formiddag.

Morsrollen, er Pedersens svar når NRK spør om hva som har veid tyngst i avveiningene:

– Jeg er en splitta personlighet. Politikeren i meg vil gjerne fortsette, men samtidig har jeg to jenter som jeg gjerne vil være mer sammen med i veldig viktige år for dem. Det har vært det avgjørende. Mammaen i meg vant, forteller Pedersen.

– En veldig vanskelig avgjørelse

Den vanskelige avgjørelsen har hun tatt sammen med mannen sin etter en årelang tankeprosess.

Hun har gitt en veldig troverdig begrunnelse for at hun nå skal prioritere annerledes, og det skjønner jeg. Jeg tror alle vi som jobber med toppolitikk kan forstå den argumentasjonen

Jonas Gahr Støre

– Det er en tid for alt. Nå har jeg vært politiker på fulltid i 11 år. I løpet av de 11 årene har jeg fått to barn som nå er tre og sju år. De ti neste årene vil være veldig viktige både i deres liv og i mitt liv. Da vil jeg frigjøre helger og kvelder for å være sammen med dem, sier den avtroppende nestlederen til NRK.

– Det er veldig vemodig. Det har vært en veldig vanskelig avgjørelse. Samtidig er det godt å ha konkludert og godt å kunne fortelle om det, forklarer Pedersen.

Det betyr ikke slutten på hennes politiske karriere.

Hun sitter på Stortinget for Finnmark og fortsetter i vervet som nestleder i Aps stortingsgruppe, selv om hun ikke tar gjenvalg som partiets nestleder.

– Jeg tar ikke farvel med politikken. Jeg skal ha en finger med i spillet i alle store saker, sier Pedersen.

Støre: Hun sitter fortsatt på nabokontoret

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han mottok beskjeden om at Pedersen ikke søker gjenvalg med vemod.

Samtidig understreker han at han har stor respekt for at finnmarkingen nå vil prioritere flere helger og kvelder med døtrene sine.

Jonas Gahr Støre i vandrehallen

STØTTE: Jonas Gahr Støre roser Pedersens innsats, og understreker at hun ikke forsvinner ut av rikspolitikken.

Foto: Siv Sandvik

– Hun har gitt en veldig troverdig begrunnelse for at hun nå skal prioritere annerledes, og det skjønner jeg. Jeg tror alle vi som jobber med toppolitikk kan forstå den argumentasjonen, sier han til NRK.

Støre omtaler Pedersen som en usedvanlig dyktig, kunnskapsrik og stabil politiker.

– Hun vil fortsatt være en veldig sentral person i stortingsgruppen og i partiet, det er viktig å ha med seg på en dag som denne. Hun vil fortsatt sitte på nabokontoret mitt på Stortinget, og være til stor hjelp for meg i denne stortingsperioden, sier han til NRK.

Stoltenbergs avgang ikke avgjørende

Pedersen fikk en rekke spørsmål rundt sin framtid i ledelsen da Jens Stoltenberg trakk seg som leder for å ta over toppvervet i Nato i vår.

Enkelte krefter i Nord-Norge tok til orde for at hun burde søke ledervervet, noe hun kontant avviste.

– Jeg er valgt av landsmøtet til å være nestleder. Det er en rolle jeg trives veldig, veldig godt med. Det er også i den rollen jeg ønsker å fortsette, sa hun til NRK den gang.

Men nå har hun altså bestemt seg for at hun forsvinner ut av toppledelsen etter landsmøtet til våren. Samtidig avviser hun at avgjørelsen om ikke å ta gjenvalg henger sammen med Stoltenbergs avgang.

– Det har ikke hatt noen betydning for min tankeprosess. Dette var en avgjørelse jeg måtte ta, uansett.

Vanskelig lederkabal

Hennes varslede avgang er startskuddet for jakten på en ny nestleder i partiet.

Verken Pedersen eller Støre lar seg friste til å nevne eventuelle arvtagere i dag.

– Helga Pedersen skal være nestleder fram til landsmøtet til våren. Jeg er sikker på at vi kommer til å få en god etterfølger etter landsmøtet, sier Støre.

I forbindelse med Stoltenbergs avgang ble både Hadia Tajik og Trond Giske nevnt som mulige nestledere.

Partiets regler er klare på at det må være kjønnsbalanse i ledelsen. Samtidig blir det sett på som politisk umulig – i hvert fall svært vanskelig – å ha både leder, nestleder og partisekretær fra Oslo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger