Eskil med beskjed til Israel: Det dere gjør er skammelig

GULSRUD (NRK.no) I sin siste sommerleirtale som AUF-leder fordømte Eskil Pedersen drapene på palestinsk og israelsk ungdom og kom med klare forventninger om at begge sider må stanse voldsbruken.

Eskil Pedersen under AUF's sommerleir på Gulsrud

Eskil Pedersen holder tale under AUFs sommerleir på Gulsrud. Sommerleiren startet i dag, og varer til over helgen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

AUFs årlige sommerleir startet i dag på Gulsrud i Modum kommune. Leirstedet ligger ved Tyrifjorden, hvor man kan se over til Utøya.

I mars kunngjorde Eskil Pedersen at han ikke tar gjenvalg som AUF-leder i oktober, og talen i dag er hans siste som AUF-leder på den årlige leiren. Den ble blant annet viet til å fokusere på konflikten mellom Israel og Palestina.

– Lever under okkupasjon

– Akkurat nå treffer bombene Gaza. De siste ukene har vi vært vitne til at både israelsk og palestinsk ungdom har blitt brutalt drept, sa Pedersen.

AUF-lederen var tydelig på at AUF fordømmer terroren som drepte ungdommene på begge sider. Han understreket likevel at en ikke må miste blikket på det grunnleggende i Midtøsten-konflikten:

– Det palestinske folket lever under okkupasjon som har vart i over 60 år. En okkupasjon som er ulovlig, og fordømt av verdenssamfunnet. Men likevel fortsetter Israel å bygge nye bosettinger, noe som er et klart brudd på folkeretten, sa Pedersen.

Han sa at AUF forventer at palestinske myndigheter gjør det de kan for å finne og straffe de ansvarlige for mordene på israelske ungdom.

– Vi forventer at Hamas som kontrollerer Gazastripen får en slutt på rakettoppskytingen mot Israel.

– Men like sterkt går beskjeden til Israel; kollektiv avstraffelse av palestinere, drap på uskyldige er ikke bare ulovlig. Det er skammelig, fortsatte han.

Se bildene fra Eskil Pedersens tid som AUF-leder:

– Må stå opp mot hatet

Han snakket også om terroren som rammet for tre år siden, og hvorfor AUF sluttet seg til utspillet til Raymond Johansen forrige uke om at Arbeiderpartiet snakket for lite om hatet terroristen Anders Behring Breivik stod for.

– Nå er det på tide å stå opp mot holdningene bak angrepet. Hatet mot innvandrerne, mot kvinnene og mot mangfoldet.

Ifølge Pedersen har samfunnet tatt oppgjøret med handlingene og det som ikke fungerte i Norge 22. juli 2011, men ikke hvordan tankegodset til Breivik kunne få vokse frem.

– AUF har forsøkt, men savnet engasjement fra andre. Derfor slutter vi oss helhjertet til utspillet til Raymond i forrige uke.

– Likestillingspolitikk fra 70-tallet

Naturlig nok kom også AUF-lederen med noen kraftsalver til den sittende Regjeringen og en beskjed til statsministeren:

– Til Erna Solberg vil jeg si: 1970 tallet ringte, de vil ha likestillingspolitikken sin tilbake, sa Pedersen til latterbrøl og jubel fra AUF-erne.

For Høyre virker det umoderne med barn i barnehagen og menn som triller barnevogn, mener Pedersen.

– Det er ingenting umoderne med at Martin er ute og triller vogn, mens Tonje er på jobb. Det er ingenting umoderne ved at barn får muligheten til å lære seg norsk og gå i barnehage. Det eneste umoderne med Norge i dag, er den mørkeblå Høyre og Frp regjeringen.

– Vemodig

Avslutningsvis snakket Pedersen om at det var vemodig å være på den siste AUF-leiren som aktiv AUF-er.

– Jeg har vært på sommerleir hvert år siden år 2000, og dette blir min 13 sommerleir, sa han før han kom med et løfte:

– Hvis dere inviterer meg tilbake, så kommer jeg alltid til å komme på AUFs sommerleir også i framtiden, sa Pedersen.

 Vi skal være en spydspiss mot konservative miljøer

Se deler av talen til Eskil Pedersen.


SISTE NYTT

Siste meldinger