Hopp til innhold

Patentstyret forsøkt lurt med eget register – advarer mot svindlere

Patentstyret politianmelder et nytt selskap som de mener forsøker å lure norske bedrifter. Det fikk selv et tilbud om å fornye et varemerke, i sitt eget register, til mer enn fire ganger prisen.

Patentstyret anmelder et nytt selskap de mener prøver å lure norske bedrifter. Selskapet får firmaer til å betale store summer for å beholde sitt varemerke. Patentstyret tror selskapet kan være del av en større organisert svindelvirksomhet.

SE FRA KVELDSNYTT: Patentstyret mener selskapet Varemerke Byrå har kopiert tekst direkte fra deres nettsider og at de villeder norske bedrifter til å betale alt for mye for å fornye sine varemerker.

I anmeldelsen som ble levert til politiet i Oslo mandag denne uka skriver Patentstyret at de tror selskapet Varemerke Byrå er en del av en større organisert svindelvirksomhet.

– Vi opplever at de får operere fritt og vi skylder norsk næringsliv å gjøre hva vi kan for å stoppe den aktiviteten som de oppfatter som lureri, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret til NRK.

Smartere aktører

En av Patentstyrets hovedoppgaver er å registrere varemerker i Norge. Disse må fornyes hvert tiende år. Det er dette de useriøse aktørene forsøker å utnytte.

I registeret til Patentstyret finner de varemerker som snart må fornyes og sender bedriftene et brev som ser offisielt ut før Patentstyret rekker det, der kravet er mer enn fire ganger så mye som det egentlig koster.

– De sender ut et skjema med en påminnelse om å fornye et varemerke og ber om å få det undertegnet. Så kommer det da en faktura etterpå. Mange tror at dette kommer fra en offentlig myndighet. De lures til å tro at det de betaler for er selve fornyelsen, men i virkeligheten betaler de over fire ganger så mye, sier Boldvik.

– Disse aktørene blir smartere og smartere. De beveger seg i en gråsone hvor det er vanskelig å ta dem for ren svindel, men det er åpenbart at de lurer norsk næringsliv til å betale altfor mye for en tjeneste som har null verdi.

Forsøkt lurt

Bernt Boldvik

Avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret forteller at de nå har anmeldt selskapet Varemerke Byrå.

Foto: Per Onsheim / NRK

Patentstyret mener det er villedende at selskapet i brevet bruker ord som påminnelse og avgift og har en vekt som logo. I brevet står det av avgiften er på 11.350 kroner, mens den egentlig bare er på rundt 2600 kroner.

I oktober fikk også Patentstyret et brev fra Varemerke Byrå om et av deres varemerker som er registrert i deres eget register.

– Så de har også forsøkt å lure oss. Det synes jeg egentlig bare er komisk. Det viser kanskje hvor useriøse de er.

– Hva skal bedrifter gjøre hvis de får dette?

– Hvis de får den her så kan de kaste den i søpla. De får en påminnelse fra Patentstyret to til tre måneder før det er nødvendig å fornye varemerke. Det er tilstrekkelig, sier Boldvik.

Mer og mer

Patentstyret mener også at Varemerke Byrå har kopiert teksten fra deres nettsider.

– Mye av teksten du ser her er rå kopi fra Patentstyrets hjemmeside, sier Boldvik.

Derfor har de nå politianmeldt det norskregistrerte utenlandske foretaket.

– Vi anmelder Varemerke Byrå for brudd på åndsverkloven og for villedende markedsføring.

– Hvorfor gjør dere det?

– Det gjør vi for å forsøke å stoppe dem. Fordi vi ser at det her blir det mer og mer av, og uten at vi får hjelp fra politiet så blir det vanskelig å stoppe dette, sier avdelingsdirektøren i Patentstyret.

Tror på organisert svindel

I politianmeldelsen skriver Patentstyret at de tror Varemerke Byrå er en del av en større organisert svindelvirksomhet.

Dette fordi beløpene de operer med i skjemaene ligger på det samme som et annet lignende selskap ved navn Varemerkeorganisasjonen bruker. Patentstyret advarer mot begge disse selskapene på sine hjemmesider.

Varemerkeorganisasjonen på noen få år har omsatt for over en million kroner.
Patentstyret viser også til at kodingen bak nettsidene til Varemerke Byrå er på russisk, og at samme IP-adresse også er vert til flere andre selskaper som synes å drive samme virksomhet som i andre land.

For eksempel varumarkesbyran.org, som retter seg inn mot det svenske markedet.

– Stort europeisk problem

Tidligere politianmeldelser av lignende selskaper har blitt henlagt av politiet. Nå håper Patentstyret at politiet vil se hele bildet og ikke bare ser på hver enkelt bedrift som er blitt lurt.

– Vi ser at det er et stort problem i hele Europa. Det blir mer og mer av det. Det kan tenkes at det har kobling til organisert kriminalitet. Det kan tenkes at det har kobling til hvitvasking av penger. Så vi synes det er viktig å bidra til å stoppe det, sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret.

Varemerke Byrå og Varemerkeorganisasjonen betaler faktisk den avgiften til Patentstyret slik at varemerkene blir fornyet. Men de tar seg altså særdeles godt betalt for det.

Patentstyret har allerede fått innbetalt penger også fra selskapet Varemerke Byrå, så de vet at norske bedrifter allerede har betalt dem penger.

Norway Cup

Bækkelaget Sportsklub ble lurt til å betale over fire ganger for mye for å fornye sitt varemerke Norway Cup.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK ba Patentstyret om innsyn i opplysningene om hvem Varemerke Byrå har betalt fornyelsesavgiften for. Det viser at selskapet trolig har lurt Bækkelaget Sportsklub til å betale mer enn fire ganger for mye for å få fornyet varemerket Norway Cup.

– Vil ikke kommentere saken

– Det stemmer at vi ble kontaktet av Patentstyret i går og gjort oppmerksomme på dette. Men vi ønsker ikke å kommentere det, sier økonomiansvarlig Hege Skillebekk i Norway Cup når NRK ringer.

Varemerke Byrå er et norskregistrert utenlandsk foretak, også kjent som NUF, og ble registrert i Norge 6. mai 2014.

På nettsidene til selskapet står det at de vil ta kontakt innen 48 timer dersom man fyller ut deres kontaktskjema, men det har de ikke gjort på NRKs henvendelser.

De har heller ikke svart på e-post eller telefon. Alle spor i Norge stopper ved en postboks ved Solli plass i Oslo.

AKTUELT NÅ