Påtaleansvarlig: – Vil ta tid å få bekreftet overgrepsbilder

Frp-politikeren ble pågrepet for snart tre uker siden, siktet for å ha overgrepsbilder av barn og for besittelse av narkotika. Politiet har ennå ikke fått bekreftet at det er funnet overgrepsbilder på datautstyret de tok beslag i.

Politi-illustrasjon

TIDSKREVENDE: Før politiet kan analysere datautstyret de har tatt beslag i, må de 'speile' utstyret. Det vil si at de må lage en fullstendig kopi av innholdet. Etter tre uker har politiet fortsatt ikke fått oversikt over innholdet.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

En Frp-politiker på Østlandet er pågrepet og siktet for overgrepsbilder av barn, og for besittelse av en større mengde narkotika. Det var VG som først omtalte saken.

Mannen i 40-årene har vært i varetekt siden 9. mai. Politiet tok beslag i mannens datautstyr, men de vet sålangt ikke om det er overgrepsbilder i beslaget.

– Vi tok beslag i en betydelig mengde utstyr og det vil ta noe tid å gå gjennom det. Vi har ikke oversikt over innholdet ennå, sier påtaleansvarlig i det aktuelle politidistriktet.

– Hva var bakgrunnen for mistanken mot den siktede?

– Så tidlig i etterforskningen vil jeg ikke kommentere akkurat det. Vi kan gå ut med flere opplysninger etter hvert, sier politiadvokaten.

Alt datainnhold må kopieres før det kan gjennomgås. Sålangt har ikke politiet bedt om bistand fra Kripos. Mannen er siktet for straffeloven §311 om overgrepsbilder mot barn, og for grov narkotikaforbrytelse.

Narkotikabeslag

– Det dreier seg i hovedsak om en betydelig mengde amfetamin og noe kokain. Med betydelig mengde er beslaget såpass stort at vi mener det kan ha vært til mer enn privat bruk, sier politiadvokaten.

Forsvarsadvokat Gunhild Lærum sier hennes klient har forklart seg om narkotikabesittelse i avhør.

Gunhild Lærum

FORSVARER: Advokat Gunhild Lærum sier hennes klient har innrømt noe av siktelsen om narkotikaforbrytelser, men klienten erkjenner ikke besittelse av overgrepsbilder.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Han erkjenner deler av dette som dreier seg om narkotikalovgivningen, men ikke det andre. Det er for tidlig å si noe om straffskyld, sier forsvarer Gunhild Lærum til NRK.

Forsvareren sier den siktede ikke kjenner til overgrepsbilder i hans besittelse.

– Han erkjenner ikke at han har hatt noe bevisst forhold til dette, eller at han har vært i viten om at han har hatt barneporno. Vi vet ikke ennå hva beslaget dreier seg om, for det er så nytt at vi har ikke sett det, sier forsvareren.

Trakk seg fra alle verv

Frp-politikeren har hatt rikspolitiske verv og satt inntil nylig i kommunestyret i en kommune på Østlandet. Han har nå trukket seg fra alle verv, sier stortingsrepresentant og leder i organisasjonsutvalget i Frp Helge André Njåstad.

– Vedkommende varslet partiet i tråd med våre rutiner. Han har trukket seg fra alle verv og meldt seg ut av partiet. Dette er nå en sak for politiet, sier Njåstad.

Mannen er også profesjonell verge for inntil 10 personer. Fylkesmannen har bestemt seg for å avslutte oppdragene hans som verge så lenge etterforskningen pågår.

– Vi vil ikke vente på en eventuell straffesak. En siktelse i en så alvorlig sak kan vi ikke ha på en av våre verger, fordi de har ansvar for sårbare personer, sier en avdelingsleder hos fylkesmannen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger