Flypassasjerer kan slippe ny sikkerhetskontroll

Finansdepartementet vurderer om flypassasjerer som kommer til Norge og skal reise videre innenlands, ikke skal måtte gå gjennom en ny sikkerhetskontroll. PST og Tollvesenet frykter det gjøre det enklere for narkosmuglere.

Bagasjebånd Oslo Lufthavn Gardermoen OSL
Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Når passasjerer ankommer Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) og skal fly videre innenlands må de selv hente bagasjen sin ved ankomst, sjekke inn på nytt, tollbehandles og gå gjennom en ny sikkerhetskontroll.

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL), Jo Kobro

Informasjonssjef ved OSL, Jo Kobro.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Nå vurderer Finansdepartementet om passasjerene skal få slippe denne ekstra innsjekkingen.

– Det forenkler flyreisen for passasjerene. Det vil si at bagasjen kan fraktes direkte fra flyet du ankommer med til innenlandsflyet du skal reise videre med, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved OSL.

Frykter smugling og terror

Tolldirektoratet er imidlertid skeptisk til det nye forslaget.

Tolldirektør Bjørn Røse

Tolldirektør Bjørn Røse.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Vi frykter at Norge blir et transittland for narkotikasmugling og at det kan bli økt risiko for terror, sier tolldirektør Bjørn Røse.

Tolldirektørens syn støttes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Ifølge informasjonssjef Trond Hugubakken vil det nye forslaget kunne redusere PSTs muligheter for å forebygge alvorlig kriminalitet.

Ser på erfaring fra Sverige

Sverige har allerede innført en versjon av de nye reglene. Finansdepartementet venter nå på svenskenes erfaringer før de bestemmer seg.

Statssekretær Roger Scherva i Finansdepartementet

Statssekretær Roger Scherve i Finansdepartementet.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

– Vi har fått sterke faglige råd om å ikke endre systemet av hensyn for å kunne bekjempe organisert kriminalitet. Det må vi ta veldig alvorlig. På den andre siden har svenskene gjort noen praktiske erfaringer vi vil se nøyere på, sier Roger Scherva, statssekretær i Finans- og tolldepartementet.

Han sier at departementet ikke kommer til å konkludere før de har sett nøye på alle sider av saken, og trolig ikke før en gang etter nyttår.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger