Stengte veier mellom øst og vest

Lange køer mange steder i landet. Slik er situasjonen på veiene akkurat nå.

Kø

KØ: Påsketurister hindret av stengt Gudvangatunnel.

Foto: Anne Grethe Teigland / NRK

Høy luftforurensning i Gudvangatunnelen på E 16 og i Røldalstunnelen på E134 førte til at veiene ble stengt. I tillegg er Hardangervidda stengt for biler under 7,5 tonn.

Røldalstunnelen var stengt i ca. 20 minutter for å lufte ut eksos. Den er nå åpen. Gudvangatunnelen er nå åpnet. Køene var kilometerlange og sto en periode helt til Flåm.

Klokken 18.11 melder NRKs journalist at køen er i sakte bevegelse på E16. Da hadde han stått stille i 50 minutter ved utløpet av Onstadtunnelen.

Utfordrende vær

Vegvesenet ber folk som står i kø om å skru av motoren for å unngå mer forurensing.

Uvær skaper også problemer. RV 7 er stengt for personbiler. Det er sendt ut OBS-varsel i flere fylker.

– Start så tidlig som mulig. Og hold køen. Det kan bli utfordrende om fjelloverganger blir stengt, sa trafikkoperatør Nils Aae ved Statens vegvesens veitrafikksentral, tidligere i dag.

Første påskedag var det tett trafikk og køer ved Hønefoss.
Søndag ettermiddag er det lange køer ved Lillehammer av folk som vender tilbake fra påskefjellet.
Hardangervidda er stengt for biler under 7,5 tonn. Trolig kommer bare større kjøretøy over med kolonne i dag. Men ved Dyranut turisthytta på 1240 moh er det folk. Det blåser liten kuling nå. Nina Hove har filmet i vinden.

Nina Hove har filmet veiforholdene ved Dyranut turisthytte.

Etter at Meteorologisk institutt i går advarte om at det ville bli vanskelige kjøreforhold 1. og 2. påskedag, valgte flere å pakke sakene og reise allerede påskeaften.

– Vi så at en del reiste i går. De som ennå ikke har reist har både dagen i dag og morgendagen å gjøre det på, så det kan fort bli en god fordeling av trafikken, sier trafikkoperatør Pål Sundt Fredriksen ved Vegtrafikksentralen til NRK.

Biltrafikk – NRK Trafikk

I fjor var det stor trafikk og lange køer 1. påskedag, mens trafikken gikk lettere 2. påskedag.

Både Hardangervidda og Vikafjellet er stengt for trafikk, melder Statens vegvesen.

Laster Twitter-innhold

– Venter forverring i kveld

Søndag klokken 10 er det relativt stille på fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet, men det er ventet at påsketrafikken vil ta seg betydelig opp utover dagen.

– Det er ikke noe trafikk å snakke om ennå. Det er meldt om dårlige kjøreforhold i fjellet, men uværet har ikke truffet så hardt ennå. Vi regner med en del trafikk innover mot Oslo i dag, sier trafikkoperatøren.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for en rekke områder, inkludert Agder, Telemark, Buskerud og Oppland. Det er ventet lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene på grunn av snø og sterk vind.

Hemsedalfjellet

RV 52 Hemsedalsfjellet klokken 10.45 1. påskedag.

Foto: Statens Vegvesen

– Kan bli snøfokk

– Mandag ettermiddag vil det komme nedbør og vinden kan øke til storm utsatte steder. Da kan det bli snøfokk og lokalt vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt.

Instituttet anbefaler påsketurister i fjellområdene i Sør-Norge å reise søndag ettermiddag eller tidlig morgen mandag, for å unngå vanskelige kjøreforhold.

– Natt til søndag og søndag formiddag har det vært en del vind og nedbør i fjellet. I løpet av dagen søndag vil uværet avta og det blir stort sett oppholdsvær. Men det går mot dårlige forhold igjen i løpet av mandagen, sier Bentsen.

haugastøl rv 7

RIKSVEI 7 ER STENGT: Personbiler kan fortsatt ikke kjøre på fjellovergangen på RV 7, mens det er kolonnekjøring for tunge kjøretøy. Her fra bommen ved Haugastøl klokken 11 1. påskedag.

Foto: Statens Vegvesen
Laster Twitter-innhold

Kolonnekjøring og stengt vei

– Det kan ventes noe bedre kjøreforhold utover ettermiddagen og kvelden, men ifølge Meteorologisk institutt vil det bli en forverring i morgen. Derfor kan det være fordelaktig å reise hjem i dag, sier trafikkoperatør Pål Sundt Fredriksen.

Vær- og førehold har ført til at riksvei 7 over Hardangervidda ble stengt for personbiler allerede klokken 21.45 påskeaften. Riksvei 13 over Vikafjellet er også stengt på grunn av uvær og fare for ras.

– RV 7 er fortsatt stengt for vanlige kjøretøy, mens det er kolonnekjøring for større kjøretøy. Over Hol-Aurland og Hemsedal tas det forbehold om at kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel. Været er litt på grensen nå, ifølge Vegtrafikksentralens operatør.

røldalstunnelen

E 134 Røldalstunnelen øst kl. 10.30 1. påskedag.

Foto: Statens Vegvesen

Storm på Vestlandet

Det er ventet storm flere steder på Vestlandet og Sør-Trøndelag søndag. Sør for Bergen blåste en lyktestolpe over E39, mens en trampoline havnet i en lyktestolpe i Haugesund.

Ifølge Vest politidistrikt på Twitter ble E39 ved Kalandseidet sperret av lyktestolpen full av ledninger i 06-tiden søndag morgen.

Kraftselskapet BKK hadde mannskaper på stedet med motorsag i 07.30-tiden, og en snau halvtime senere var strekningen åpnet for trafikk.

Natt til søndag var det kraftigst vind høyt til fjells, med 21 sekundmeter og liten storm på Juvasshøe og Gaustatoppen på henholdsvis 1.900 og 1.800 meter over havet, opplyser Meteorologisk institutt.

Trampoline fast i lyktestolpe

Det var kraftig vind også i Haugesund natt til søndag. Her fikk politiet i 3-tiden inn melding om en trampoline på tur.

– Den har satt seg fast i en lyktestolpe på Bleikmyr. Håper eieren finner den før vinden snur, opplyste Haugesund-politiet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Hold køen

Trafikkoperatør Nils Aae ved Statens vegvesens veitrafikksentral sier det er viktig at man følger med på vei- og føremeldinger. Når det gjelder den store påskehjemfarten søndag og mandag, ber han folk starte så tidlig som mulig.

– Og hold køen. Mange mistet jo førerkortet under utfarten. De siste årene er erfaringen at trafikken har fordelt seg jevnt og fint på søndag og mandag. Men det kan bli utfordrende om fjelloverganger blir stengt, sa Aae til NTB lørdag.

filefjell

E 16 FILEFJELL: Slik ser det ut på E16 over Filefjell ved Varden, cirka 1000 meter over havet, klokken 09.30 1. påskedag. Foreløpig er det lite trafikk.

Foto: Statens Vegvesen

SISTE NYTT

Siste meldinger