NRK Meny
Normal

Leger slår alarm: Alvorlig syke skrives ut for tidlig fra sykehus

Flere pasienter enn tidligere skrives ut fra sykehus selv om de er alvorlig syke og må legges inn igjen etter kort tid. Leger og sykepleiere mener den nye samhandlingsreformen er årsaken.

Turid Midtsem

Turid Midtsem har opplevd at hjemmesykepleien har kommet senere enn planlagt.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Samhandlingsreformen har ført til at ambulansen oftere må hente pasienter tilbake til sykehuset fordi de er dårligere når de blir skrevet ut. Det mener flere sykehusleger NRK har snakket med.

– Hjemmehjelpen kommer senere

Det siste året har Turid Midtsem (75) opplevd at hjemmesykepleien har kommet senere enn planlagt.

Det blir mindre tid til henne fordi hjemmesykepleien i større grad må ta seg av tunge pasienter som blir sendt rett fra sykehus.

– De kan komme sent en morgen og si «vi er så lei oss, Turid. Vi fikk en pasient rett fra sykehus i går kveld, og det skulle ikke ha skjedd.»

Tanken bak samhandlingsreformen er at kommunene skal ta større ansvar rundt å følge opp tunge pasienter.

Ser høye verdier hos pasienter

Men flere roper nå varsku.

Vernepleier Magne Gabrielsen har fått pasienter fra sykehus som han har sendt rett tilbake - fordi de har akutt betennelse i kroppen.

Gjennom en enkel test ser han det legen ikke oppdager.

– Den viser høye verdier som er klare tegn på at vedkommende bør til ny behandling. Hadde pasienten blitt liggende en eller to dager til, så hadde sykehuset oppdaget det, og pasienten hadde ikke blitt skrevet ut, sier Gabrielsen.

– Sørgelig at de kommer sent

MS-syke Nanna Carstens(78) trenger hjelp til morgen- og kveldsstellet.

I det siste har opplevd at hjemmesykepleien som skal være plass klokken 23, ikke kommer før halv to om natten.

– Jeg er ikke typen som klager så mye, men når de kommer halv to i stedet for elleve, da er jeg trøtt, sier Carstens.

– Jeg har problemer med å bli våt. Bleien må skiftes, og klærne er våte. Det er ikke behagelig, og da er det sørgelig at de kommer sent, sier hun.

– Økt dødelighet av å bli sendt frem og tilbake

NRK treffer flere leger ved Florida sykehjem i Bergen.

Sykehuslege Vidar Pettersen kan ikke behandle en gammel kvinne, og må igjen legge henne inn på sykehus, seks dagar etter at hun ble skrevet ut.

– En pasient som ble skrevet ut 5. september har fått ny oppblussing av infekjson i et sår. Datteren mener at pasienten ble skrevet ut for tidlig. Jeg ser ikke noe annen utvei enn reinnlegge kvinnen, sier han.

– Min klare oppfatning er at vi har mange flere innleggelser nå enn før. Det er en påkjenning for pasienten og for pårørende. De får økt dødelighet av å bli sendt frem og tilbake, sier sykehjemsoverlege Kjellaug Enoksen.

Haukeland Universitetssykehus sier de ikke har registrert flere såkalte reinleggelser i år enn i fjor. Avdelingsdirektøren meiner pasientene ikke er sykere når de blir skrevet ut.

Flere pasienter enn tidligere skrives ut fra sykehus selv om de er alvorlig syke og må legges inn igjen etter kort tid. Leger og sykepleiere mener den nye samhandlingsreformen er årsaken.

SE NETT-TV: Alvorlig syke skrives ut for tidlig fra sykehus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger