Partnere eller ekspartnere begikk halvparten av drapene i 2015

Kripos' statistikk over drapsåret 2015 er mer oppløftende enn på lenge. Likevel er det en dyster trend som holder seg.

Årsresultat for politiet 2015

Odd Reidar Humlegård, politidirektør og Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (t.v) på presseseminar om årsresultater og utfordringer i politiet tirsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

23 personer ble drept i 22 drapssaker i Norge i 2015. Det er det laveste drapstallet siden politiet begynte å føre statistikk i 1990, ifølge tall Kripos la frem tirsdag. De fleste drapene skjedde etter krangling i enten offeret eller gjerningsmannens hjem, og nesten alle ofrene – 20 – hadde en relasjon til gjerningsmannen.

Ti av dem var gjerningsmannens partner eller ekspartner, viser tallene som er hentet ut fra politiets straffesaksregister (STRASAK). Et av de mer profilerte partnerdrapene i 2015 skjedde i Melhus 28. september, da ektemannen ifølge påtalemyndigheten kvalte og knivstakk kona Nilofer Naseri (27) til døde.

Den afghanske ektemannen (28) har erkjent å ha forlatt kvinnen da hun åpenbart var meget hardt skadet, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

Kvinne drept i Melhus

TILTALT: Den afghanske ektemannen er tiltalt for drapet på Nilofer Naseri (27) i Melhus i september i fjor.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

22 av 24 menn

Drapet på Nilofer var et av ni som ble begått av utenlandske gjerningspersoner i 2015. I de resterende 14 sakene var gjerningspersonene norske. I tillegg listet Kripos opp følgende andre særtrekk ved fjorårets drap:

  • Kniv var mest benyttet som drapvåpen, i 10 av 22 saker. Tre av drapsofrene ble skutt med pistol, tre ble kvalt.
  • 15 av drapene ble begått på bopel (felles, offerets eller gjerningspersonens).
  • Halvparten av gjerningspersonene var uten fast arbeid.
  • 22 av 24 antatte gjerningspersoner var menn (én kvinne og én ukjent).

Vold i forkant av sju av ti partnerdrap

I desember i fjor mottok Justisminister Anders Anundsen en rapport om partnerdrap i Norge i perioden 1990 - 2012. I denne perioden var et av fire drap begått i Norge partnerdrap.

Et av hovedfunnene i rapporten var at det hadde vært voldsepisoder i forkant av sju av ti av drapene. Justisminister Anders Anundsen uttalte da at det hadde vært mulig å unngå flere av drapene, men at denne muligheten ikke ble brukt.

Drap Nodeland krimteknikere ved bil bakfra

I fjor ble en 43 år gammel nibarnsmor drept i boligen sin på Nodeland i Songdalen i Vest-Agder. Ektemannen meldte seg selv og har erkjent drapet.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Vi er veldig opptatt av at mange av drapene kunne vært stoppa. Det er ofte varslede drap, og det er ofre som ikke har fått beskyttelsen de burde fått, sa Helene Langsether i Krisesentersekretariatet til NRK i forbindelse med rapporten.

Fornøyd justisminister

Drapet på en 40 år gammel norskpakistaner på en parkeringsplass i Oslo i april er det eneste drapet som fortsatt står uten noen siktelse. Det er foreløpig ikke avsagt dom i noen av sakene.

Henter drapoffer

I april i fjor tok en 19-åring livet av sin kamerat i Mandal. Siktede har erkjent drapet på medeleven, men mener selv han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Foto: Lars Eie / NRK

Drapene fordelte seg på ti av de 27 gamle politidistriktene. De eneste distriktene som hadde flere drapssaker i 2015 var Oslo (10), Agder (3) og Hordaland (2).

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa tirsdag at han er fornøyd med utviklingen i politiet, men trekker fram seksuelle overgrep og vold mot barn som et forbedringsområde for 2016.

– Vi er altfor langt unna der i dag, blant annet fordi det er langt flere saker. Det er en utålmodig statsråd som mener det er viktig å sikre at barn, unge og andre svake personer kan ivaretas på en god måte.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger